Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Hybriders en salderen / niet salderen

Het afschaffen van de salderingsregel staat op gespannen voet met een verwarmingsmodel waarbij een warmtepomp voor verwarming verzorgt en waarbij [veel] zonnepanelen in de zomer voor de benodigde kilowattuurtjes zorgen. Dat is netjes gezegd. Je kan ook zeggen: afschaffen van saldering is een doodklap voor het warmtepomp-PV-model. Maar hoe zit dat voor hybride systemen?

Nu ga ik persoonlijk niet door het dak van hybride systemen, simpelweg omdat er te veel complexe techniek en elektronica bij komt kijken: gasketel, warmtepomp, pompen, kleppen, meet-en regeltechniek, Prachtig voor de after service dloor een installateur, maar tegelijk een voortdurende bron van zorg voor de eigenaar-gebruiker. Lees Martin Kleinman’s blog er maar eens op na. Martin’s blog is overigens voor mij van onschatbare waarde omdat hij productie- en verbruikscijfers publiceert. De verwarmingsinstallatie in huize Kleinman (Lelystad) is een hybride systeem: cv ketel, ELGA, zonnepanelen, zonneboiler. Perfect, too good to be true. God bless Martin.

Een eigenschap van een hybride warmtepomp zoals de ELGA is dat deze met name in het voorjaar en najaar voor de verwarming zorgt en daarmee de gasgestookte cv ontlast. Als een ELGA draait verbruikt hij stroom, maar deze wordt opgewekt door de zonnepanelen en passeert de slimme meter niet. Een hybride warmtepomp zorgt dus voor stroomconsumptie van eigen PV achter de meter.

Ik heb eens even naar de cijfers gekeken die Martin publiceert. Ik neem hiervoor het jaar 2016, een jaar met complete cijferreeksen.  In 2016 nam Martin’s huishouden gesaldeerd 2.458 kWh stroom af. Bij 22 cent per kWh betaalde hij derhalve netto 541 euro voor stroom.

In de niet-gesaldeerde situatie moeten we kijken naar geregistreerde teruggeleverde kilowattuurtjes. Tussen mei en september levert Martin netto 600 kWh terug. Daar zou hij 5 cent voor krijgen, ofwel 30 euro in plaats van (in 2016) het bedrag van 600 x 0,22 = 132 euro. De Kleinmannetjes gaan in een niet-salderingssituatie met hun ELGA op z’n minst 132 – 30 euro = circa 100 euro op jaarbasis-2016 meer betalen in een niet-salderings regima.

Ik zeg expres “op z’n minst”. In de maanden mei t/m september staat de ELGA stil en gaat er dus heel veel zonnestroom terug het net in. In de getallen in de tabellen van Martin is dat 50%. In werkelijkheid zal dat meer zijn omdat het stroomverbruik in het huishouden in het zomerseizoen altijd lager is dan in het winterseizoen. Ik schat uit het losse polsje dat er 50 euro bij moet op de rekening die Martin gepresenteerd in de niet-salderen situatie krijgt door de energieleverancier. .

Conclusie: huishoudens met PV panelen die verder een hybride verwarming hebben: cv-gasketer voor als het echt koud wordt en een warmtepomp voor het voor-en naseizoen, gaan er bij afschaffing van de salderinsgregeling een stuk minder op achteruit dan mensen zonder hybride verwarming. Dit komt door consumptie achter de meter door de assisterende warmtepomp van overschot aan zonnestroom.

bron voor berekeningen: pagina Statistieken op Familie Kleinman BLOG