Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Inductie-cv

Aan de kandidatenlijst van mogelijke vervangers van woningverwarming als we van het gas af gaan/moeten kunnen we er weer een toevoegen: de inductie-cv ketel. Een uitvinder uit Brabant kwam op het idee om de gasbrander uit de cv ketel te slopen en er een elektrisch element (een ‘reactor’) voor in de plaats te zetten. Zo te zien aan de spaarzame informatie gaat het om elektrische verhitting in de cv-ketel door middel van een op het inductieprincipe gebaseerde constructie. Dat klinkt best aantrekkelijk, want er hoeft niet gehakt en gebroken te worden, alleen de ketel vervangen, aldus de website. Er zijn ook geen bewegende delen. Dat scheelt op de post ‘onderhoud’.

Nu is dat wel een beetje kort door de bocht. Een cv ketel trekt wel een paar kilowatt vermogen. Stel dat een cv ketel op een rustige winterdag 10 kubieke meter aardgas verstookt. Dat aardgas heeft een energieinhoud van ongeveer 100 kWh. Die energie moet ergens vandaan komen, en dat betekent dus nogal wat belasting voor het stopcontact, bijvoorbeeld 20 uur 5 kW vermogen en dan hebben we het nog niet eens over het piekvermogen. Die inductie-cv ketel moet dus een krachtstroomaansluiting hebben. Bovendien is elektriciteit ongeveer 3x zo duur als aardgas. We rekenen even niet mee de effciency van de kolencentrale (40%). Ook al komt alle stroom van echte windmolens af, dan nog is het een erg dure grap om cv water warm te stoken met elektriciteit. In feite komt dit neer op hetzelfde als het huis verwarmen met straalkacheltjes, alleen comfortabeler.

Dus: in mijn optiek is de beste optie van het moment eerst de woningschil zo goed mogelijk isoleren. Het motto: hoe meer isolatie hoe minder warmte er verloren gaat en hoe minder warmte er dus aangevoerd hoeft te worden. Vervolgens denk ik aan een warmtepomp, want de warmte hoef je dan niet op te wekken, alleen te verzamelen en te transporteren. Maar de techniek achter die warmtepomp kan heel verschillend zijn en is ongelooflijk in beweging. We zullen nog heel wat ontwikkelingen zien in de komende jaren.

Het idee van de inductie-cv ketel is leuk, maar ik plaats het toch in dezelfde categorie briljante ideëen als de beroemde ‘toverketel’ (micro-warmtekracht).

website: IT-Green.nl