Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Inhaalslag voor winnaars?

De aap komt uit de mouw. Deed Diederik Samsom luchtigjes over de kosten van het klimaatvriendelijk maken van woningen en tegelijk van het gas af gaan zoals in het Klimaatakkoord wordt voorgesteld, de werkelijkheid is ietsje anders. Volgens De Telegraaf kost het hele traject: dak-muur-vloerisolatie, overal HR++ glas, installeren van lagetemperatuur vloerverwarming, aanschaf warmtepomp, hak-en breekwerk, veranderen van de keuken naar inductiekoken, aanpassen van de meterkast en het opknappen van het huis na al het gehak, gebreek en geboor een slordige 45.000 euro per woning. Althans, dat was de offerte van een gespecialiseerde firma die was gevraagd eens uit te rekenen wat het kost om een blokje jaren-80 woningen in Haarlem naar de standaard van het klimaatakkoord op te tillen.

Hoewel ik de krant van Wakker Nederland ervan verdenk typisch liberaal en hoogst eenzijdig aan te kijken tegen maatregelen tot CO2 reductie, klimaatwet en klimaatakkoord (wel doen, maar het mag niks kosten). geef ik de redactie in dit geval gelijk. Vergis je niet: die 45.000 euro is een kwantumkorting; Voor een individuele woning zoals de mijne (bouwjaar 1935; oud maar royaal) kom ik gemakkelijk uit op 60.000 euro.

Alleen dat gelamentier van “o,o, het is zo duur!”, daar word ik moe van. Als je een jaren-80 woning nieuw hebt gekocht, dan heb je vast de nodige overwaarde opgebouwd zodat je op gunstige vorowaarden je hypotheek met 45.000 euro kan verhogen. Anders neem je een persoonlijke lening (voor de afwisseling voor iets anders dan een nieuwe auto). De maandelijkse kosten aan rente en aflossing van een persoonlijke lening bij ING van 50.000 euro over 96 termijnen bedraagt euro 605,47. Leent men 50.000 euro op hypothecaire voorwaarden met een rente 10 jaar vast dan betaalt men 1,64% rente en komt de maandlast op euro 177 per maand.

Daarbij moet men niet vergeten dat:

  • door de maatregelen de energielasten radicaal omlaag gaan, zeg van 300 euro per maand naar 100 euro per maand,
  • men onafhankelijk is van de gasprijs,
  • men na 10 jaar op rozen zit,
  • de woning meer waard wordt bij verkoop (maak meteen bezwaar als de OZB rekening op de deurmat valt),
  • men er een aardig opgeknapte woning aan overhoudt.

(het verschil tussen 45.000 geoffreerd en de 50.000 geleend zou ik besteden aan zo veel mogelijk zonnepanelen. Bingo!)

Natuurlijk zijn er bevolkingsgroepen die echt in de problemen kunnen en wellicht gaan komen, bijvoorbeeld zij die in de afgelopen paar jaren tegen topprijzen een oud ongeisoleerd huis hebben gekocht met een over-de-top tophypotheek, mensen wiens huis zich financieel ‘onder water’ bevindt en gezinnen met lage inkomens maar die toch in een eigen woning zitten. De Telegraaf jankt dus eigenlijk over de winnaars, namelijk: babyboomers die hun optrekje in de jaren ’80 hebben gekocht.

Telegraaf: Ombouw naar groen huis kost 45.000 euro