Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Inspiratie bij Thuisbaas

Op zoek naar inspiratie om de duurzaamheid van mijn huishouden te verhogen kwam ik bij toeval terecht op de website van Thuisbaas. Deze organisatie is opgericht door Urgenda met als doel woningen energieneutraal te maken, dat wil zeggen: van het gas af en op jaarbasis energieneutraal. De situatie die ik voor mijn eigen woning nastreef! Van het gas af betekent een aanpak via twee wegen: 1: ingrijpende wijzigingen in / aan de woning,  2: opwek van eigen energie. Hoe doet Thuisbaas dat? Projectmatig ontzorgen is hun devies. Dat is heel fijn, want ik merk aan mijn omgeving dat mensen die onbekend zijn met de materie stuiten op een compleet oerwoud van technieken,mogelijkheden, suggesties, meningen, broodjes @@p-verhalen, procedures, regelingen, onbekendheid, onkunde, ambtelijke welwilligheid en tegelijk politieke, economische en financiële  barrieres. Een complete waanzinnige chaos waarin Thuisbaas de woningeigenaar helpt tussendoor te laveren. Een prachtig initiatief naar mijn idee. Dan komen nog de echte werkzaamheden, waar een heleboel mensen als een berg tegenop zien. Het pad naar groen zijn gaat niet over rozen, en een beetje hulp is fantastisch.

Het concept van Thuisbaas draait om zonne-energie. Op het dak komen PVT panelen. dat wil zeggen gecombineerde zonnepanelen /warmtecollectoren. De opgewekte stroom gaat terug het net in, de warmte wordt opgeslagen in een groot opslagvat en dient als bron voor warmtebehoefte. Daarnaast komt een elektrisch aangedreven warmtepomp.  Stroom voor die warmtepomp wordt opgewekt door de zonnepanelen. Is er niet genoeg zonnestroom capaciteit, dan kan een zonnepergola, zonneveranda of zonne-carport uitkomst bieden.

Met andere woiorden: dit ziet er veelbelovend uit. Op de pagina ‘Ervaringen’ staan allemaal juichende woningbezitters die hun huis energieneutraal hebben laten maken.

Wat mij opvalt is dat alle voorbeelden vrijstaande of hoekwoningen betreffen, of twee-onder-een kappers. Rijtjeswoningen ontbreken bij de voorbeelden. Verder zie ik op de website nergens de woorden “woningisolatie”, “warmteterugwinning” en “passief”. De nadruk ligt in eerste instantie erg veel op zonne-energie, met andere woorden weg 2 van bovengenoemde aanpak. Het in eerste instantie aanpakken van de buitenkant van de woning stimuleert de eigenaren wellicht om daarna de binnenkant aan te pakken. Of kan je in je energieneutraal gemaakte woning voor eens en altijd lui achterover leunen terwijl de zelfopgewekte energie vrolijk langs de plinten klotst?

Het kostenplaatje van Thuisbaas voor energieneutraliteit is te overzien: ca 35.000 euro. Dat klinkt erg duur, maar als men een energierekening heeft van 2.000 euro per jaar doet men er 17 1/2 jaar over om het energiebedrijf evenveel te betalen, en daarna zit men nog steeds met een rekening van 2.000 euro per jaar. Zo’n investering van 35.000 euro kunt u ook beschouwen als 17 1/2 jaar vaste lasten en daarna bent u er vanaf. Als u een auto koopt van 35.000 euro, dan kost een nieuwe auto na 10 jaar alwéér 35.000 euro (tel de inflatie erbij op).

Energieneutraal worden is voor de lange adem, dat wel, en een behoorlijke investering waarvoor je het geld moet hebben of lenen. Maar vergis u niet: ik ben zelf 17 jaar geleden begonnen met dure zonnepanelen. Die 17 jaar waren zo voorbij en ik zit dus nu lekker comfortabel te genieten van elk spatje zonneschijn, met jaloerse buren nog steeds zònder zonnepanelen.

website: thuisbaas.nl

Op 11 juli (morgen dus) is er een avond over energieneutraal wonen in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, waar o.a. Thuisbaas acte de présence geeft. Het programma vindt u hier