Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Internet of Things

In oktober koelt het huis op een gegeven moment zo ver af dat de verwarming aanslaat. Vroeger was dat niet zo’n probleem, want ik had een handbediende thermostaat. Hup, omhoog en hup, omlaag. Met de komst van een programmeerbare thermostaat en lage-temperatuur vloerverwarming in een zeer goed warmtegeisoleerde woning vraag ik me regelmatig af of de verwarming aan staat of niet. Daar heb ik sinds kort een bijdetijdse oplossing voor. Op een cv-aanvoerleiding heb ik een temperatuursensor geplakt. Deze sensor is verbonden met een NodeMCU ESP8266 microcontroller die elke minuut via wifi de temperatuur doorseint naar m’n router en van daar af naar een server van ThingSpeak (een service van MatLab). Op ThingSpeak heb ik een (gratis) accountje. De temperatuurdata worden keurig opgeslagen op de ThingSpeak server, en via de browser op mijn smartphone krijg ik het logplaatje te zien. Verder kan ik de data downloaden en importeren in een spreadsheet. Dat is toch grappig, wat? Kosten: NodeMCU = euro 8, -, DS18B20 sensor = 2 euro, en de wifi staat permanent aan. Stroomverbruik van een NodeMCU: verwaarloosbaar. Ik kan dus overal ter wereld even inloggen om te kijken of de cv draait. Meestal is dat overigens gewoon vanuit m’n luie stoel. Binnen afzienbare tijd zet ik een stukje over deze wonderlijke technologie in het Arduinohoekje.

WSP NodeMCU op TinyTronics

Reacties

Comments are closed.