Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Internet of Things

In oktober koelt het huis op een gegeven moment zo ver af dat de verwarming aanslaat. Vroeger was dat niet zo’n probleem, want ik had een handbediende thermostaat. Hup, omhoog en hup, omlaag. Met de komst van een programmeerbare thermostaat en lage-temperatuur vloerverwarming in een zeer goed warmtegeisoleerde woning vraag ik me regelmatig af of de verwarming aan staat of niet. Daar heb ik sinds kort een bijdetijdse oplossing voor. Op een cv-aanvoerleiding heb ik een temperatuursensor geplakt. Deze sensor is verbonden met een NodeMCU ESP8266 microcontroller die elke minuut via wifi de temperatuur doorseint naar m’n router en van daar af naar een server van ThingSpeak (een service van MatLab). Op ThingSpeak heb ik een (gratis) accountje. De temperatuurdata worden keurig opgeslagen op de ThingSpeak server, en via de browser op mijn smartphone krijg ik het logplaatje te zien. Verder kan ik de data downloaden en importeren in een spreadsheet. Dat is toch grappig, wat? Kosten: NodeMCU = euro 8, -, DS18B20 sensor = 2 euro, en de wifi staat permanent aan. Stroomverbruik van een NodeMCU: verwaarloosbaar. Ik kan dus overal ter wereld even inloggen om te kijken of de cv draait. Meestal is dat overigens gewoon vanuit m’n luie stoel. Binnen afzienbare tijd zet ik een stukje over deze wonderlijke technologie in het Arduinohoekje.

WSP NodeMCU op TinyTronics

 • bram

  Is dit nu niet schreeuwen in de kerk. Een groot argument van je is dat je niet wilt dat de slimme meter je data op een server zet en nu doe je het zelfde bij een Amerikaans bedrijf. Je geef je data dus toch gewoon weg.

  • Floris

   Zou het eg zijn als de CIA weet wat de temperatuur is van een aanvoerpijp ergens in mijn centrale verwarming. Ik voel mijn privacy niet echt aangetast. Dit zijn geen harde verbruikersgegevens, alleen indicaties [nog].

 • Bram PV

  Dank voor de tip! Erg leuk project en ThingSpeak kende ik nog niet. Ik ontwikkel remote monitoring oplossingen, maar daar zit altijd wel een of ander abonnement aan vast, waardoor het voor de hobbyist niet meer interessant is.
  Er zijn overigens ook wat “push” services, zoals “pushover”. Dan ontvang je dus pushberichten als er wat mis is, of met regelmatige intervallen als je dat zo instelt. Kost $5 eenmalig, werkt ook met Arduino, allerlei projectjes zijn er al mee gemaakt.

  • Floris

   Ja, ongelooflijk leuk speelgoed. Het gata er hie om dat ik overal ter wereld kan zien of innstallaties naar behoren werken. De echte gebruikersgetallen blijven prive (opslag via een logger op SD kaart of eigen server aan LAN).