Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Investeren in drijfzand

Het zijn barre tijden voor startende zonnestroomcoöperaties. Uit idealisme is men begonnen met een project om collectief zonnepanelen te leggen op het dak van een sporthal, pakhuis of loods. De kosten moeten worden gedekt door certificaten uit te geven die de deelnemers recht geven op een bepaalde hoeveelheid stroom van de collectieve voorziening.  De hele financiele constructie berust op gedeeltelijke teruggave van energiebelasting op de supergroene stroom die aan het net wordt geleverd. Dat staat bekend als de ‘postcoderegeling’.

Nu heeft onze geachte minister Wiebes verschillende bommetjes gelegd onder collectieve zonneparken. Allereerst wil hij ook voor postcoderoosprojecten de salderingsregeling opheffen en vervangen door een subsidie. Hoe die subsidie eruit gaat zien heeft hij niet gezegd, alleen beloofd dat er wellicht een overgangsregeling komt. Nou, daar kan je als investeerder wat mee. Zekerheid nul.

Bommetje nummer twee is het leuke plannetje om energiebelasting te schuiven: hoger op gas en lager op elektricteit. Dat is leuk en aardig als je mensen van het gas af wil krijgen, maar het is de doodsteek voor de marginale inkomsten van zonnecollectieven. Hun verdienmodel verdampt.

En tot slot moet de teruggave van energiebelasting op zonnestroom van het collectief doorberekend worden op de elektriciteitsrekening van de deelnemende particulier. Tot mijn verbazing doen niet alle elektriciteitsleveranciers mee aan deze regeling. Ook de mijne niet, en dat zou betekenen dat, als ik investeer, ik helemaal geen vermindering van energiebelasting op mijn collectieve stroom zou krijgen. Ik krijg dan minder terug dan als ik zelf zonnepanelen koop en die bij mij in de tuin in de schaduw zet!

Al met al maakt dit het investeren in collectieve zonnepanelen uiterst vaag. Dat is een uiterst trieste ontwikkeling. Je vraagt je af wat deze regering bezielt om zo iets doms te bedenken als het afschaffen van de salderingsregeling.

Wat ik wel weet is dat elke euro die ik heb geinvesteerd aan warmteisolatie van mijn eigen huis zich dubbel en dwars en met stip heeft terugverdiend. Ik ga dus op zoek naar verdere besparingen.