Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Jaarverbruik vloerverwarmingspomp

Iemand vroeg mij naar aanleiding van mijn Arduino vloerverwarmingsproject of het zinvol was om de pomp van de vloerverwarming in de zomer uit te zetten. Of dat economisch is! De pomp die het verwarmingswater door de lussen van de vloerverwarming stuwt is een 60W pomp. Als die pomp dag en nacht aan staat (de standaard instelling) consumeert hij per dag 24 x 60 = 1,44 kWh. Draait de pomp een heel jaar dan wordt dat 365 keer zo veel ofwel 525,6 kilowattuur. Bij 20 cent per kWh kost dat 105 euro aan stroom. Over nodeloos CO2 uitstoot genereren hebben we het maar niet

Tussen de stekker van de pomp en het stopcontact zit bij mij een pompschakelaar. Deze schakelt de pomp aan als de aanvoertemperatuur naar de verdeler 30 graden of hoger is. Indien de pomp 24 uur stil heeft gestaan wordt hij enkele seconden aan gezet. Hij kan dus niet vast gaan zitten doordat hij te lang stil staat.

Omdat ik toch wel een beetje nieuwsgierig ben naar wat het effect is van de pompschakelaar zit er nog een apparaatje tussen de stekker en het stopcontact, namelijk een Plugwise Circle die bijhoudt hoeveel stroom is gepasseerd. Elke maand worden de logfiles naar harde schijf weggeschreven.

Ik heb de logfiles van januari tot en met december 2019 opgezocht en het totaal berekend: 152,824 kilowattuur. In plaats van 525,6 kilowattuur is er maar 152,824 kilowattuur geconsumeerd, ofwel een verschil van 372,776 kilowattuur ofwel een dikke 70%. Of een pompschakelaar economisch is !