Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Juli 2018 = dikke mik!

Juli 2018 was bepaald geen slechte zonnemaand. Integendeel, de zonneschijn spatte er van af. In De Bilt werd 332 uur zonneschijn geregistreerd. Je verwacht dan eigenlijk een absoluut recordopbrengst van de zonnepanelen ‘aller tijden’.

Nu is het zo dat mijn zonnepanelen er al een tijdje liggen. 18 jaar geleden werd op 21 juni het eerste setje van 6 panelen in dienst genomen. Sindsdien heb ik braaf de productiegetallen in een spreadsheet bijgehouden. Die eerste 6 panelen ( een bescheiden 570 Wp) zijn altijd mijn referentiesetje gebleven. Juli 2018 produceerde dit setje 59,5 kWh. Dat is erg veel maar geen record. In juli 2006 waren de zonne-omstandigheden kennelijk nog gunstiger dan dit jaar en werden er 63,8 kWh geklokt. Wat opvalt van 18 jaar getallen verzamelen is dat over het hele jaar gezien de productie vrij constant is: gemiddeld 70,4 kWh per paneel per jaar met uitschieters van plus en min 5 kWh.

Ik kan dus dik tevreden zijn over afgelopen maand, en er zullen velen met mij héél dik tevreden zijn. Zonnepanelen hebben is fun!