Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Kernenergie viral

Het schijnt wel alsof alle media zich bemoeien met het schot in de lucht van Klaas Dijkhoff (VVD). Het begon allemaal nota bene afgelopen zondag in het satirische programma Zondag met Lubach waarin Arjan luchtig onderbouwde dat we snel een paar kencentrales erbij moeten bouwen om met de vingers in de neus de Parijs-doelstellingen te halen. Gelach was niet van de lucht. Zonnepanelen zijn dodelijker dan kernenergie want er dondert wel eens iemand van het dak. Zonnepanelen als dodelijk klimaatwapen en kernenergie als panacee !

Lubach liet op Lubacchiaanse wijze zien hoe collectief gek we zijn met onze kolen-, gas- en bruinkoolcentrales en dat gedoe met windmolentjes en hield een grappig verhaal over kernenergie en de taboesfeer waarin deze vorm van elektriciteitsopwekking zich bevindt.

Koren op de molen van de kernlobby. Die liet zich prompt horen bij monde van Klaas Dijkhoff. Daarop volgde de media-hype. Hans Wiegel, Simon Rozendaal en de Groene Rekenkamer grinniken in de achtegrond.

Terug naar af dus. Waarom géén kernenergie, dwz kernsplijting? Omdat dit een gevaarlijk proces is dat eerst en vooral voor militaire toepassingen is ontworpen (de eerste toepassing heette ‘Hiroshima’). Elektriciteitsopwekking was secundair (“Atoms for Peace‘). Dat ene enge 150.000 jaar giftige appeltje per jaar van Lubach is al onverteerbaar (pun!), maar als je meer kerncentrales bouwt wordt dat ene appeltje al gauw een krat met appeltjes per jaar extra. Dat levensgevaarlijke spul (met de omvang van 1 kubieke meter per jaar) wordt nu opgeborgen in de COVRA. Leuk, maar Lubach verzuimde te vermelden dat de COVRA tijdelijk is en dat men al jaren naarstig op zoek is naar een 150.000 jaar oerstabiele eindberging. De Russen hebben belangstelling.

Natuurlijk, kernenergie is megalomanie wat prachtig is voor polititici à la Dijkhoff die zich onsterfelijk willen maken. En vooral voor Big Business dat grote projecten wil scoren. Megaprojecten van het type dat never-nooit binnen het budget wordt voltooid. Helaas zal de belastingbetaler het allemaal moeten ophikken, zoals de Franse belastingbetaler dat moet met het échec van die mooie glimmende megalomane centrale in Finland, en de Britse belastingbetaler met Hinkley-C. Daarom hoort bij kernenergie onvermijdelijk het absoluut en pertinent verbieden van zonnepanelen voor particulieren. Immers, particulieren die zonnepanelen op hun huis leggen doen aan belstingvermijdingsgedrag

Eric Wiebes, onze voortvarende minister van Economische Zaken weet heel goed dat kernenergie alleen maar duurder wordt en wind- en zonnestroom almaar goedkoper. Hij weet ook dat één groot ongeluk met een kerncentrale op de maasvlakte de hele Randstad voor lange tijd onbewoonbaar maakt (het had weinig gescheeld of Tokyo had moeten worden ontruimd na de Fukushima-meltdown, en dan had Lubach dit item nooit gemaakt – bovendien zijn er nog altijd 60.000 Japanners die na Fukushima van huis en haard zijn verdreven, en uiteraard een hele generatie Tsjernobyl-omwonenden).

Wind- en zonnestroom is schaalbaar en geeft een immens betere cash flow dan een kerncentrale die pas helemaal aan het eind van de ontwerp- en bouwperiode geld kan gaan opleveren. Jouw eigen zonnepanelen leveren direkt stroom aan jou en niet aan derden die emee aan de haal gaan. Overschotten kan je omzetten in waterstof en daarmee kan je bijvoorbeeld de transportsector CO2 emissievrij maken (over CO2 uitstoot van vliegtuigen had Lubach het wijselijk niet). En wat als we onze huizen eens beter gingen isoleren en minder stroom gingen verbruiken door besparingen?  De ramp voor kernenergie-exploitanten zou niet te overzien zijn. Is Delta, de eigenaar van Borssele, niet in feite failliet door hun mooie kerncentrale? Koop dat ding maar, meneer Dijkstra en ga hem exploiteren!

Argumentatie nog eens op een rij in Business Insider