Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Kernenergierakkers rammelen aan de poorten

Het lijkt wel het jaartal 1672. Rampjaar! De wind waait guur door de straten en voert dodelijke virussen met zich mee. Brutale en cynische oosteuropese dictators gebruiken migranten als hybride wapen en dreigen bovendien vitale gaskranen dicht te draaien. Het klimaat is op hol. De gasprijs is op hol, de elektriciteitsprijs is op hol, benzineprijzen zijn door het dak, en voetbalhooligans rellen er op los. Brexit loert aan de overkant van de Noordzee. Is het land reddeloos? Nee, er is gelukkig kernenergie om ons uit de nood te redden. Meteen bouwen, VOC mentaliteit. Althans zo klinkt het uit vele kelen. Meer dan ooit. Ik las de noodkreet om 8 centrales. ACHT centrales? Dat is het oude plan uit 1973 van Lubbers. Dat plan was heel simpel: 2020: aardgas in Groningen = op; we bouwen 8 kerncentrales plus een kweekreactor samen met de Duitsers en we gaan op de oude voet verder. Roofbouw noemde ik dat, want:

  • in de Middeleeuwen: we kappen alle bossenvoor de houtstook
  • in de Gouden Eeuw en twee eeuwen erbij: alle bossen zijn op; we gaan alle veengebieden opofferen voor turf
  • toen kwam de negentiende eeuw: turf op: laten we kolen stoken
  • vervolgens de twintigste eeuw: kolen te vies, gas ontdekt, laten we al het gas opfikken
  • Eenentwintigste eeuw: gas op, laten we alle uranium opfikken
  • enzovoort, enzovoort.

Dat rampzalige Lubberse plan is weer uit de een of andere lade gehaald. Alle voordelen van 1973 worden weer breed uitgemeten. Catastrofes vergeten. Atoomstroom is ineens ‘groen’ verkaard. Dat helpt.

Hetzelfde afvalprobleem van 1973 bestaat nog steeds en we hebben nog steeds de oude (roofbouw) oplossing: schuif in een hoekje en laat volgende generaties het maar opknappen. En dat komt allemaal uit de koker van een politieke partij die ‘rentmeesterschap over de Aarde’ hoog in het vaandel meent te moeten voeren. Hypocrietenrentmeesterschap zult u bedoelen. Daar ga ik niet op stemmen.

En dan nog het volgende: waar komt uranium vandaan? Uit eigen bodem? Zie opsomming van roofbouw. Uit Europa? Hebben wij ook maar enige zeggenschap over die uranium of moeten we blind geloven in de mooie blauwe ogen van de machthebbers in uraniumlanden? De minister-president van Australiē staat niet bekend om zijn fijnzinnige manieren. De baas van Kazachstan helemaal niet. Hou je Canada over, en de Verenigde Staten (dat wordt lachen: “America First!”).

Last but not least: atoomstroom kan alleen rendabel zijn als je alle zonnepanelen bij consumenten radicaal verbiedt. Die consumenten moeten de peperdure knalrode atoomstroom namelijk betalen. Wie anders? Je eigen zonnestroom is gratis en supergroen. Dat zou bij wet verboden moeten zijn.

artikel in de Volkskrant – formerende partijen onderhandelen over extra kerncentrales (achter betaalmuur)