Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Koepeltjes en zonnepanelen

Het is aardig om zo nu en dan eens ver over de grens van ons bewolkte kikkerlandje te kijken naar zonniger oorden en te zien wat daar gebeurt  En in verre oorden is altijd wel wat aan de hand. Een voorbeeld:  de minister-president van de Indiase deelstaat Rajasthan heeft zonnepanelen op het dak van haar woning laten leggen, als voorbeeld voor de inwoners van haar deelstaat om hetzelfde te doen. In India zijn enorme programma’s gaande om meer zonne-energie van de grond te krijgen, maar ook de daken van Indiase woningen worden niet vergeten. Dit plaatje staat op de website van energyinfrapost.com, een Indiase site, bij een bericht dat er in Rajasthan 468 woningen, overheidsgebouwen en bedrijven zijn met zonnepanelen, met in totaal 88 MWp. In de planning staat 2,3 GWp geaccumulelerde zonneenergie in het jaar 2023. Een vijfjarenplan, dus.

Ik laat het plaatje hier zien omdat de zonnepanelen op het dak van dit gebouw worden geflankeerd door schattige authentieke(?) Indiase torentjes. De welstandscommissie heeft in India andere criteria dan in mijn woonplaats, Leiden, that’s for sure  

bericht: Vasundhara Raje’s Roof Has Solar Panels, So Does 468 Rajasthan families

  • AEO

    India kan heel veel bereiken met zonne energie, maar behalve PV zou ook heet water kunnen worden geproduceerd. In Israël zie je heel veel zonneboilers op de daken, zo’n beetje elk huishouden heeft er een. Maar neem nu een land als Indonesië, daar wordt nu nog steeds vrijwel niets gedaan met de enorme hoeveelheid gratis energie, die de zon kan leveren. Slechts sporadisch vind je daar zonneboilers, en dan zijn ze vrijwel zonder uitzondering te vinden op de daken van grote villa’s. Onbegrijpelijk, dat juist in zo’n land er nog zo weinig is gedaan met de verduurzaming van de energie. Men zou over vrijwel onbeperkte hoeveelheden heet water kunnen beschikken, en met PV zou men de airco kunnen laten draaien. Alle inspanningen die we in Nederland doen om de energiemix te vergroenen worden daar in Indonesië helaas meer dan teniet gedaan.