Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Koop een multimeter

We lopen goede kans gesmoord te worden in ons eigen succes, zullen we maar zeggen. Liander bericht dat mensen met zonnepanelen in hun gebied last kunnen gaan krijgen van spontaan uitschakelen van omvormers wegens overspanning. Wat wil de natuurkunde: zonnestroom en netstroom zijn net communicerende vaten. Om zonnestroom terug te kunnen leveren aan het net moet de spanning die de omvormer afgeeft ietsje hoger zijn dan de netspanning op straat. Als aan die straat toevallig een heleboel buren staan die ook zonnepanelen hebben, dan bieden de omvormers als het ware tegen elkaar op om hun stroom aan het net kwijt te kunnen. Stel je voor dat de hele buurt zonnepanelen heeft!

… zoals in de door mij geschetste situatie anno 2200 in mijn wijk (met 25 zwaar bevochten vergunningen per jaar en een oerconservatief gemeentebestuur duurt het even voordat in Leiden alles vol ligt).

Indien in een wijk de wijktransformator er niet op is berekend, stijgt de netspanning op een mooie zomerse dag door al die tegen elkaar opbiedende omvormers tot waarden die boven 253V dreigen te komen. 253V is de afschakelspanning van omvormers. Zodra de omvormer merkt dat de netspanning onder de 253V daalt schakelt hij weer in. Gevolg: pendelen. Dat heeft effect op de hoeveelheid teruggeleverde kilowattuurtjes.

De oplossing is duidelijk: netverzwaring en slimme apparaten in huis. Liander is er hard mee bezig maar kan het tempo niet bijhouden. Houd de netspanning in de gaten. Koop een multimeter.

Bericht op Solar Magazine