Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Meer energiebesparing nodig

Kopte de Telegraaf vanochtend naar aanleiding van teleurstellende cijfers over de bijdrage van duurzame energieopwekking aan het energieplaatje van ons land. Het blijft tobben. De forse toename van duurzame energieopwekking in ons land afgelopen jaar (wind, zon) werd helemaal teniet gedaan door meer energieverbruik. En aangezien dat laatste vooral met fossiele dragers is gegaan, is de bijdrage van duurzame energie aan het totale plaatje gelijk gebleven. Daar gaat de doelstelling van (een toch al magere) 14% bijdrage in 2020. Vergis ik me niet: 2020 is over 2 1/2 jaar. Er moet in die periode 10% duurzame energie in de mix bijkomen, en dat lukt met het huidige beleid nooit. Dat beleid is al jaren uit de koker van het ministerie van Economische Zaken gekomen, en daar regeren zonder uitzondering bewindslkieden die, laten we het vriendelijk zeggen, nogal op de hand zijn van conservatieve fossiele krachten: Ministers op het rempedaal.

In het Telegraafbericht worden Olof van der Gaag (NVDE) en Pieter Boot (PBL) aangehaald, die beiden pleiten voor strengere regelgeving en meer afgedwongen enertgiebesparing. Ikzelf pleit al jarenlang voor een apart ministerie van Duurzame Energie, met een bewindsman en ambtenaren die onafhankelijk zijn van bestaande fossiele belangen, We kijken dus naar Den Haag en de formatie. Daar moet het gebeuren. Intussen hebben  burgers zelf een tweesnijdend mes in handen: iets doen aan hun eigen energiegebruik en zelf opwekken met zonnepanelen. Ik ga er nog een paar bij plaatsen.

De telegraaf (31 mei 2017): Meer energiebsparing Nederland nodig

  • AEO

    Meer energiebesparing is noodzakelijk, maar onze regeringen tot nu tooe hebben er niets van gebakken. Subsidies waren moeilijk verkrijgbaar: de aanvraagprocedure was vaak omslachtig, en de subsidiepot was eigenlijk een jackpot, want meestal greep je mis omdat de subsidiepot al op de eerste dag leeg raakte. Nu was er weer een regeling die inmiddels ook al weer uitgeput is, je moest minimaal twee verschillende maatregelen treffen om in aanmerking voor subsidie te komen. Dit betekende, dat de braafste jongetjes uit de klas gestraft werden:
    Ik had jaren geleden extra vloerisolatie van TonZon laten plaatsen onder de al aanwezige piepschuim vloerisolatie, waardoor mijn vloerisolatie zelfs ruim boven de strengste normen presteert! Maar er was toen geen subsidie. Keurig hit eigen zak betaald, niets mis mee. Als ik echter had gewacht tot, laten we zeggen afgelopen jaar, dan had ik zowel voor de TonZon als de kunststof kozijnen met HR++ glas subsidie kunnen aanvragen. Maar dan had ik inmiddels 5 jaar langer zonder die extra vloerisolatie moeten wonen, resulterend in toch wel 35% extra verbruik. Nee, die beoogde magere 14% gaan we zeker niet halen. Nu hoeft niet alles van subsidies af te hangen, maar een gunstig consistent beleid is een absolute noodzaak om energiebesparende maatregelen interessant te maken. Salderen zoals het nu is, zou zo moeten blijven, want dan zullen steeds meer huishoudens zonnepanelen gaan plaatsen. Helaas zijn onze regeringen er van de korte termijn plannen. Hybride auto’s zijn zuiniger en schoner, en werden zelfs vrij van BPM en motorrijtuigenbelasting gesteld. Maar die pret duurde niet lang. Eerst werd de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting geschrapt en inmiddels wordt ook de gewichtskorting voor de accu en de elektromotor afgeschaft.