Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Mijmeren op Utrecht Centraal

Vanmiddag moest ik op weg naar huis overstappen op Utrecht Centraal. Er was nog een plekje vrij op een van de bankjes zodat ik al wachtende om mij heen kon kijken. De overkapping van het perron trok mijn aandacht. Kijk, kijk, kijk  dit zijn semitransparante zonnepanelen, met de zonnecelletjes keurig in strippen verdeeld over het glas. Ik herinnerde me een bericht, lang geleden, dat Prorail trots verkondigde dat men zonnepanelen op het nieuwe Utrecht Centraal Station ging plaatsen. Dat moet in 2010 zijn geweest. In 2013 zijn ze geplaatst. Ze liggen er dus alweer 5 jaar!

Bij elkaar produceren de zonnepanelen gemiddeld 85.000 kWh per jaar, ofwel het verbruik van 24 standaard huishoudens. Vandaag was een hele goede dag voor de zonnepanelen op Utrecht Centraal. Alle roltrappen draaiden op zonnestroom. Toepassing van zonnestroom scheelt er gemiddeld 46 ton CO2 emissie per jaar.

zie ook: Prorail