Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Energietransitie nachtmerriescenario

In de papieren versie van het Leidsch Dagblad stond gisteren het artikel “Vier flats van het gas af”. In de Internetversie bakte de krant het nog fraaier met de kop: Leiden voorop in aadgasvrij Nederland“. De burgemeester van Leiden was persoonlijk gekomen om triomfantelijk de gaskraan dicht te draaien. Hij verklaarde dat het project uitermate goed aansluit bij de Warmtevisie van de gemeente waarvan hij burgemeester mag zijn.

Prachtig toch?

De casus is interessant. het gaat om vier grote massieve flatgebouwen aan het Jacques Urlusplantsoen en de Churchillaan en wat laagbouw eromheen die in de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn gebouwd: veel kleine goedkope huurappartementen in revolutiebouw, ofwel typische nachtmerrieconstructies als je kijkt naar de energietransitie. Er is een collectieve verwarming met dunne leidinkjes en plaatradiatoren die op hoge watertemperaturen draait. Stoken maar jongens! Nu heeft de woningbouwvereniging de flats en de omliggende complexen 5 jaar geleden gerenoveerd waardoor het energielabele is opgekrikt tot het niveau label C. Meer wilde de cooperatie niet doen want dat was te duur. Het dubbele glas werd geplaatst vanwege de verkeersherrie en de energiebesparing werd mooi meegenomen. Die flats blijven dus tot ze gesloopt worden label C houden.

De collectieve stookinstallatie draaide op aardgas. Er werd per jaar 450.000 kubieke meter gas verstookt. Die installatie is nu vervangen door een collectieve warmtepomp. De huurders merken niets: ze houden hun krakkemikkige radiatortjes en ze mogen kleumend de winter door. Ze blijven op gas koken. Zonnepanelen? Niets. Zonnewarmte? Niets. Van het gas af en toch niet van het gas af! Hoe triomfantelijk kan een burgemeester zijn. Als dit hét voorbeeld is van de energietransitie in Leiden, dan worden we nooit van z’n leven CO2 neutraal. Het  zegt heel veel over de slappe ambitie van de betrokken bestuurders bij de gemeente en bij de woningbouwcorporatie.

Notitie

En dan nog het volgende. Er wordt per jaar 450.000 m3 gas minder verbruikt. De warmtepomp moet wel het energie-equivalent van 450.000 m3 aan warmte aan de flatbewoners afleveren. De warmtepomp draait op stroom met, laten we zeggen een bron en met een COP van 4. In 1 m3 gas zit net zo veel energie als in 10 kilowattuur stroom. 450.000 kuub is dus gelijk aan 4.500.000 kWh. Met een COP van 4 verbruikt de warmtepomp dus 1.125.000 kWh per jaar. Waar komt die stroom vandaan? Er liggen geen zonnepanelen op het dak, dus die stroom komt dus 100% uit het net. 1 kWh uit het net staat voor gemiddeld 587 gram CO2 uitstoot, want de centrale gebrukt gas of, erger, steenkool. Met andere woorden: die 1.125.000 kWh staat voor 660 ton CO2. Direct verbranden van 450.000 m3 gas levert 803 ton CO2 op (1 m3 aardgas = 1,785 kg CO2). De werkelijke besparing aan CO2 is dus om en nabij 200 ton. Omdat 1 m3 gas in een centrale 10 kWh stroom produceert, staat de 1.125.000 kWh warmtepompstroom toch nog voor 112.500 m3 gas. De gasbesparing is dus gelijk aan 325.000 m3. Alleen als de stroom voor de warmtepomp 100% uit duurzame bronnen wordt gehaald zijn de flats wat warmtehuishouding betreft echt van het gas af.

Leidsch Dagblad: Leiden voorop in aardgasvrij Nederland