Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Nieuw paneel (2)

delsolarpanel_002Achterop elk paneel dat wordt verkocht bevindt zich een sticker. Deze sticker vermeldt niet alleen de naam van de fabrikant en het type paneel, maar ze bevat ook de elektrische karakteristieken van het paneel (flash-gegevens). Het is aan te raden om ergens in uw archief een fotootje te hebben van de sticker zodat bij eventuele problemen, of bij voorgenomen uitbreiding een installateur kan zien met wat voor panelen hij te maken heeft. Aan de buitenkant ziet hij dat niet zo gemakkelijk want panelen lijken sterk op elkaar. Wat is de betekenis van deze termen en getalletjes? Op het plaatje ziet u wat de sticker achterop mijn nieuwe DalSolarpaneel allemaal vermeldt:

Maximum Power (Pmax): maximale gelijkstroom output (vermogen) dat het paneel onder laboratoriumomstandigheden kan produceren. Rekent u in de praktijk op 80% van dit vermogen op, laten we zeggen, 21 juni 13:00 uur bij een zonnige hemel.

Open circuit Voltage (Voc): gelijkstroomspanning tussen de + en – connectoren zonder dat er een apparaat tussen is geschakeld: de zogenaamde “open klemspanning”. Deze waarde heet ook wel “vrijloopspanning” of “onbelaste spanning”.

Short Circuit Current (Isc): stroomsterkte van de stroom die gaat lopen indien men de + en – connector kortsluit.

Maximum Power Voltage (Vpm): die gelijkspanning waarbij het paneel het beste presteert (in het MPP [maximum power point], dit getal moet kloppen met de specificaties van de omvormer).

Maximum Power Current (Ipm): de gelijkstroomsterkte waarbij het paneel het beste presteert (in het MPP [maximum power point],dit getal moet kloppen met de specificaties van de omvormer).

Maximum System Voltage: de totale gelijkspanning die een string van in serie geschakelde panelen veilig kan hebben. In het geval van een 250 Wp paneel zijn dat dus 1000:37,28 (Voc) =  26 panelen per string. (dank aan Maarten Bos, disqus commentaar #1 op www.zonnepanelen.wouterlood.com)