Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Nieuw paneel (3)

Ddelsolarpanel_003e leverancier had een keurig verpakt setje aluminium support frame meegegeven, op mijn verzoek in portrait oriëntatie. Dat aluminium frame bestaat uit wee uitklapbare steunen, twee losse aluminium profielen om het geheel met stoeptegels te verzwaren, en aluminium afdekplaten voor de zij- en achterkanten. Het paneel wordt met vier zwart geanodiseerde aluminium klemmen bevestigd met rvs imbus bouten. Het leek net een Ikea meubelsetje.

Doordat de bovenkant schuin wegloopt en ook omdat de zijkant uitsteekt is de footprint van het paneel plus support frame groter dan de afmetiingen van het paneel zelf (paneel 1660 x 990 mm; footprint paneel met support frame 1920 x 1040 mm). Daar moet u rekening mee houden als u meerdere van dit soort panelen op het dak wil gaan plaatsen.

Ik heb de constructie even buiten op het terras in elkaar gesleuteld, puur uit nieuwsgierigheid om te zien hoe alles in elkaar past zodat de eindmontage straks op rolletjes gaat. Helaas moet een bijpassende micro-omvormer nog nageleverd worden, dus waarom niet een veteranen-OK4E-tje uit de kast met reserveonderdelen gehaald en aan het paneel gehangen? De AC-ingangsspanning van een OK4E omvormertje is heel ruim: 25-40V. De sticker achterop het zonnepaneel vermeldt een open-klemspanning van 37,28V (zie blogpost van gisteren), dus dat moet samen goed werken.

Op het plaatje ziet u het OK4E-tje in actie op de achtergrond. Nu kan een OK4E niet meer dan 100W input hebben, dus is het raadzaam het paneel niet te lang in de volle zon te zetten want dan wordt het arme omvormertje pretttig overbelast. Hij wordt dan knetterheet en is het snel afgelopen met de pret. In ieder geval kwam er netjes stroom uit het paneel en werd met gemak 93W DC geklokt op het OK4E-tje. Het paneel is dus gereed om het dak op te gaan. Nu nog wachten op de definitieve omvormer. Leverancier: OpdeZon, Amsterdam