Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Of anders een zink-lucht accu?

De geïntegreerde solar flow accu waarover ik gisteren berichtte is toekomstmuziek. Er zijn echter al in de praktijk beproefde oplossingen voor  kleinschalig opslaan van zonnestroom voor later eigen gebruik. Het meest bekende voorbeeld is de lithium-ion accuset van Tesla: de  Power Wall. Nogal prijzig en dus voor de happy few, zullen we maar zeggen. Concurrenten hebben zich al gemeld: de SolarWatt Matrix accu, Benq, Canadian Solar, Ffronius, Panasonic, Saft, Samsung. Sonnen en zelfs het overbekende bedrijf Varta. Een overzicht vindt u op de website Kennisbank Duurzaam van Enexis. Men staat kennelijk te trappelen om ons, zonnestroomoogsters, accu’s aan te prijzen. Dat wordt dan wel in het post-salderings tijdperk, want salderen is en blijft voor de gewone consument zo lang als het duurt de beste en eenvoudigste manier om in de zomer een voorraadje kilowatturen aan te leggen die ’s winters weer wordt opgesoupeerd. Het vervelende van salderen is echter dat de stroom die men in de zomer aan het net teruglevert zo groen is als het maar kan zijn. De stroom die men in de winter uit de kWh-voorraad trekt is allesbehalve groen maar bevat kernstroom, kolenstroom, verbrande-kadaverstroom, snippers-van-Canadese-bomenstroom,  en noemt u maar meer soorten gruwelstroom. Maar met het afschaffen van de salderingsregeling wordt alles anders. Maar wie weet rijden we in de toekomst in een elektrische auto die als spaarvarkentje fungeert van de zelf opgewekte zonnestroom. Wiebes en zijn hebberige vriendjes hebeen dan het nakijken!

Een firma in de Verenigde Staten, NantEnergy wil een zink-lucht accu op de consumentenmarkt brengen. Dit soort accu’s bestaan al voor de professionele markt. Voordeel van de zink-lucht combinatie is goede brandveiligheid en lage prijs vergeleken met Li-ion accu’s (over levensduur, stabiliteit en laad/omzet efficiency wordt niet gerept).

Met andere woorden: ik krijg de indruk dat er op allerlei fronten heel hard aan accu’s wordt gewerkt. Koop je dus vandaag een accu dan is hij morgen verouderd, niet meer leverbaar, of is de firma met de noorderzon vertrokken. Ach, dat hebben we met zonnepanelen ook gezien – en overleefd!

Accu’s zijn dus een mer à boîre als u het mij vraagt. Enige voorzichtigheid en kennisopbouw lijkt mij op zijn plaats. Verkopers op hun mooie blauwe ogen en kletspraatjes geloven, het is van alle tijden.

Alles over accu’s in de Amperewinkel