Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Onder de douche

Ik kan me een discussie herinneren op deze website over het gebruik van de douche. Hoe ver moet de douchekop van je vandaan zijn: lekker ver weg voor een prettig gevoel van veel water, of dichtbij om warm water te besparen. Deze vraag heeft me altijd geïntrigeerd. Daarom ben ik eens aan de slag gegaan met wat elektronische temperatuursensors en een Arduino-logger om meer te weten te komen over watertemperaturen in een douche. Hoe warm is het bij de douchekop? Hoe warm is het op de bodem van de douchecabine, hoeveel neemt de warmte van het douchewater af, en gaat dat gelijkmatig, of bijvoorbeeld heel sterk vlakbij de douchekop. Ook hier geldt meten = weten en dus heb ik er weer een weekje meetplezier op zitten. Ik kwam tot een aardige conclusie met betrekking tot het energieverbruik. Het verslag leest u hier in het Arduinohoekje. (in het Engels)