Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Op pad! (2)

Ik had mij aangemeld om twee woningen te bekijken: een woning bouwjaar 1936 en een uit 1974. De oude woning heeft oorspronkelijk een G-energielabel. en de jongere woning een B label. Beide woningen zijn sinds kort uitgerust met een warmtepomp: de 1936 woning is met een 100% warmtepomp helemaal van het gas af terwijl de 1974-woning het doet met een hybride gas-warmtepompsysteem (de warmtepomp is een ELGA).  Het dak van de 1935-woning ligt keurig vol met zonnepanelen; de 1974 woning is omgeven door hoge bomen en struweel wat de installatie van zonnepanelen redelijk onaantrekkelijk maakt. Bouwkundige maatregelen zijn o.a. overal driedubbel glas (1936-woning) en isolatie aan de buitenzijde van de woning (1974-woning). Het is interessant en hartverwarmend te zien hoe bewoner-eigenaren van betaande bouw er alles aan doen om hun woning energiezuiniger te maken. Beide woningen waren niet nul-op-de-meter, maar wel hard op weg ernaartoe.

Gezien het ongemak dat  het treffen van bouwkundige maatregelen met zich mee brengt zie ik voor mijn eigen situatie het liefst een complete big bang (alle maatregelen tegelijk) in plaats van jarenlang geknutsel met stof, herrie, bestelbusjes voor de deur en mensen over de vloer. Dat wordt dus in de eerste plaats tot in de pertfectie opgevoerde schilisolatie, HR++ glas overal (vereist zwaardere kozijnen), warmterecuperatie uit verntilatielucht, een lucht-water warmtepomp die de hele woning verwarmt met warmtewisselaar in de tuin, gas de deur uit, elektrisch koken, extra zonnepanelen. Investeringskosten kunnen worden gedaan via een energiebesparingslening

Klein maar niet onbelangrijk detail: de gemeente moet meehelpen vanwege het beschermde stadsgezicht. De Rijksoverheid moet meehelpen met een langetermijn fatsoenlijke terugleveringsregeling.

website: Duurzame Huizenroute 2017