Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Overal indicatorledjes, dag en nacht

Dat riekt naar sluipverbruik. Een apparaat met een  brandend indicatorledje of met bijvoorbeeld tijdaanduiding betekent dat er in het apparaat een printje zit dat onder spanning staat en dat dus stroom verbruikt. Hoeft niet veel te zijn, maar pas op, sommige apparaten zijn standby echte stroomvreters. Hieruit volgt dat elk apparaat met een brandend indicatorledje een potentiele sliuipverbruiker is. Hoeveel met ledjes uitgeruste apparaten zie ik om me heen? En wat verbruiken die apparaten in standby-of slaapmodus?

Twee extreme voorbeelden: 1. De tv. rood indicatorledje. Standbyverbruik 0.07W. Voorbeeld 2: de NAS: Standbyverbruik 8 W, power-down verbruik: 8 W (ledindicator is uit!). Als ik ga tellen kom ik uit in mijn woning op  nogal wat van die potentiele sluipers: zonneboiler, tv signaalversterker, settopbox, dec telefoons, tv, mediacenter, magnetron, oven, koffiezetter, stereoset, modem, tp-links, Plugwise loggers, switch, klokradio, tandenborstellader, telefoonlader, ipadlader, pc, printer, flatbed scanner, en dan de gewone stroomverbruikers-by-night: cv, koelkast, aquarium. Bij elkaar schat ik ongeveer 50W. Ik ga dat toch eens meten want het klan net zo goed 75W continu zijn. Men heeft meer sluipverbruikers in huis dan men denkt.