Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Paniek onder energieleveranciers

Ik heb het idee dat paniek heerst onder energieleveranciers, met name die van gas. Ze moeten immers hun inkoop-gasprijzen dekken met verkoop: inkomsten uit contracten met klanten. Bestaande contractprijzen, daar kan je even niet aan morrelen. De hoofdprijs valt dus bij nieuwe klanten. Snel stijgende prijzen van gasinkoop worden noodzakelijkerwijs afgewenteld op nieuwe klanten. Mensen wiens energiecontract afloopt zijn dus extra de pineut.

Ik houd al een tijdje de energieprijzen bij wegens mijn aandacht voor groeiende energiearmoede. Wat ik van plan ben is om met enige regelmaat te checken bij prijsvergelijkers wat de tarieven zijn voor gas en elektriciteit bij diverse leveranciers, en welke op dat moment de goedkoopste is. Ik ga hierbij uit van een eenjaarscontract, elektriciteit 2.500 kWh in het hoge tarief en 1.000 kWh in het lage tarief, gasconsumptie 1.500 kubieke meter.