Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Pluimenochtend

Na een nacht strenge vorst, bij windstil weer en bij een prachtige zonsopgang, verandert Nederland in een pluimenland. Overal zijn cv installaties hard bezig en dat kan je goed zien dooordat de vlakke zon prachtig de waterdamp belicht die uit de afvoerpijpjes komt. Uit hele straten komen huis aan huis pluimpjes tevoorschijn. Het pluimt dat het een lieve lust is.

Nu betekenen pluimen dat er waterdamp uit de verbrandingsgassen condenseert. Bij condensatie geeft de waterdamp warmte af aan de omgeving en vormt het kleine waterdruppeltjes, de pluim dus. Met andere woorden: hoe groter de pluim des te groter de hoeveelheid onbenutte warmte. Met andere woorden: warmteverlies. Nederland pluimenland = Nederland warmteverspillingsland. Die pluimen horen er niet te zijn, dan wel zo minuscuul mogelijk te zijn.

Ik ontdekte op pluimentocht in mijn eigen vooroorlogse wijk nog een ouderwetse keramieken schoorsteen waar een enorme wolk waterdamp uitsteeg. Lekker gezellig ouderwets. Het viel mij op dat het dak vrijwel sneeuwvrij was vergeleken met dat van buurman. Wat zal die eigenaar aan gasrekening krijgen aan het eind van het jaar? En hoe dom is het om zoveel energie nutteloos de lucht in te laten gaan?