Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Potential Induced Degradation (PID)

In de NRC stond gisteren een bericht “Als je niet oplet leveren je panelen minder stroom“, door Hester van Santen. Het ging onder andere over Potential Induced Degradation (PID) van zonnestroomsystemen. Volgens documentatie te verkrijgen bij SMA, de Duitse leading fabrikant van omvormers, kan PID voorkomen bij polykristallijne zonnepanelen met inferieure laminaten, slechte sealing en onzuiver dekglas, waarbij ionen (natrium?) uit het PV materiaal weglekken via de laminaten en het glas naar het frame. Kennelijk is het een typisch stringfenomeen, want men spreekt over voltages van 1000V en meer. Dit soort voltages komt voor als zonnepanelen in serie worden geschakeld (de open-klemspanningen van de panelen moet je in dit geval bij elkaar optellen). Zet een goedkope, transformatorloze omvormer erbij en je hebt kans op PID. Schijnt in 1% van de systemen voor te komen.

Ik heb nu 18 jaar zonnepanelen, en degradatie van de productie kan ik niet uit m’n getalletjes halen. Als er degradatie zou zijn wordt die volkomen verdoezeld (dankzij het Hollandse klimaat) door de grote statistische fluctuatie in jaaropbrengsten (plus en min 10% op het gemiddelde is heel normaal). Dat wil niet zeggen dat zonnepaneelbezitters niet altijd alert moeten zijn op opbrengstvermindering. Voorbeeld: de getalletjes geproduceerd door mijn simpele pulslogger vertelden mij afgelopen week dat er minder leek te zijn gepresteerd dan vorig jaar onder vrij gelijke omstandigheden. Ik ben daarom al mijn omvormertjes eens gaan inspecteren en jawel, eentje had het stilletjes begeven.

Gisteren dook bij stralende zon het afgeleverde vermogen van mijn zonnepanelen ineens een stuk naar beneden. Oorzaak: een meeuw die was neergestreken op de schoorsteen en daardoor precies een hoekje  schaduw op een paneel wierp. Toen de meeuw wegvloog herstelde de productie zich onmiddellijk.

Moraal van het verhaal: let scherp op uw kostbare paneeltjes, en houd met regelmaat de opbrengst in de gaten.

documentatie over PID bij SMA