Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Rituele stammendans in Den Haag

Ziezo, dat was het weer en we kunnen overgaan tot de orde van de dag. Ministers Wiebes en Hoekstra hebben wat aan vooral fiscale knopjes zitten priegelen en de uitkomst is dat de energierekening voor Henk en Indrid volgend jaar 100 euro op jaarbasis lager uitvalt (na vorig jaar met 250 euro te zijn gestegen, dus per saldo gaan ze er nog dik op achteruit). Dat is fijn voor dit koppel want nu kunnen ze weer uitzien naar hun vliegvakantie naar Turkije die ze vorig jaar hadden overgeslagen. Koopkracht, koopkracht!

Zonnestroomeigenaren hebben pech. Ook hun energierekening wordt lager, net zoals die van H&I, maar tegelijk worden hun zonnepanelen ook ietsje minder rendabel omdat de energiebelasting op elektriciteit omlaag gaat. Salderen wordt op deze manier minder lucratief. Who cares?

Heb je je woning energiezuinig gemaakt dan heb je nog steeds volgend jaar een lagere energierekening als dit jaar. De Vereniging Eigen Huis heeft een leuk rekentooltje op haar website warmee je met geconsumeerde kilowattuurtjes en kubieke metertjes gas kan spelen en uitrekenen hoeveel belasting men minder betaalt. Leuk! Bij 4.000 kWh en 2.300 m3 gas is het verschil in energiebelasting nul vergeleken met 2019. Daaronder betaalt men minder, daarboven meer Vermakelijk. Echt priegelen in de marge. Mensen met een Hre ketel (weet u nog wel, de ‘toverketel’) zijn de klos want die betalen meer voor gas en krijgen minder voor teruggeleverde stroom. En mensen met stadsverwarming ? Koude rillingen lopen over m’n rug. Cooperatieve zonnestroomprojecten: idem dito.

Graag had ik gezien dat zonnestroom bij particulieren, of ze in koopwoningen of in huurwoningen wonen, nu eens flink wordt gestimuleerd. Helaas, het blijft bij vluchtige hoop. Om de een of andere manier vindt men in Den Haag dat particulieren zich niet met zonnepanelen moeten bemoeien. Ik vermoed dat Jan-de-particulier wordt gezien als dé melkkoe van overheid en bedrijfsleven, en je moet zuinig omspringen met je melkkoetjes. Veranderingen in dit land gaan hierom tergend langzaam. De enige reden om zonnepanelen te installeren wordt nu dat je geld op de bank helemaal geen of negatief rendement heeft, en op je dak een beetje. Groen kabinet? Me hoela.