Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Rotte schroefjes in junctionbox

rotte_schroefjes_in_junctionboxOp 13 mei 2013 berichtte ik over het tragische sputteren van omvormertje OK4E nummer 51557 gevolgd door het stoppen van de productie. Ik vermoedde dat het OK4E-tje was overleden. Omdat¬† het nieuwe DelSolarpaneel ‘ gisteren “in productie” is gegaan had ik vandaag tijd om aandacht te besteden aan de geheimzinnige kwaal waaraan nummer 51557 scheen te lijden. Omwisselen met een andere, veteraan OK4E omvormer uit de reserve leverde een verrassing: geen productie met de veteraan. Koppelen van nummer 51557 aan een ander paneel leverde een prima prestatie van 51557. Met andere woorden: nummer 51557 is helemaal niet kapot, maar het sputteren treedt op aan de DC kant, dus ergens in het zonnepaneel of tussen het zonnepaneel en het OK4E-tje.

Dus inspecteerde ik het paneel. Aan de buitenkant was niets bijzonders te zien. Dan de boel maar eens openschroeven. Op het plaatje ziet u de geopende junctionbox van dit paneel. Dit zijn ouderwetse junctionboxen waarin de DC kabels met aansluitschroefjes zijn bevestigd (moderne panelen hebben een gesealde junctionbox waaruit twee kabels met MC4 connectoren komen). Het linker schroefje zat helemaal los en het schoentje hing nog slechts met een paar koperfilamenten aan de kabel. Zo’n situatie heb ik eerder meegemaakt, met een soortgelijk paneel. Het kwam dus niet helemaal onverwacht. Men meet in zo’n geval nog wel spanning op de kabels, maar er loopt geen spatje stroom doorheen. Gevolg: geen stroomproductie.

Nadat een nieuw kabelschoentje aan de bewuste DC stroomkabel was gesoldeerd en een nieuw schroefje was gevonden werd het geheel met de goede oude OK4E 51557 in het zonnetje gezet. Resultaat: productie! OK4E 51557 en zij kompaan, nummer 51624 gaan nu samen weer aan het werk. Ik noem ze “Waldorf” en “Stadler”, net zoals die twee oude grommend baasjes in de Muppet Show, echte diehards.