Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Op de bres voor het arme volksdeel

Kent u Simon Rozendaal? Hij is de door velen gerespecteerde klimaatcriticus van Weekblad Elsevier, spreekbuis van behoudend Nederland. Elsevier is een tijdschrift dat ik normaal gesproken mijd vanwege de teneur: pro-economie,pro-geld, pro-fossiel, pro-auto, pro-kernenergie, pro-kapitaal, enzovoort. In ieder geval anti-geitenwollensokken. Reclames in het tijdschrift proberen de kooplust voor luxe woninginrichting, trapliften, beleggingsobjecten en wijn aan te slingeren. Gericht op een oud, vermogend, versleten en oerconservatief lezerspubliek vermoed ik.

Nu viel mijn mond vandaag open van verbazing toen ik bij de kiosk de omslag van het nieuwste nummer zag: ‘GRATIS ENERGIE’ bulkt er vanaf. Op pagina 52 staat het artikel “Hoe u uw huis energieneutraal maakt en ook meewerkt aan een beter milieu”. Inzage leerde dat allerlei maatregelen worden besproken inderdaad om de woning energieneutraal te krijgen, al was het met een toontje van ‘sommige investeringen zijn een beetje duur dus terugverdienen daarvan duurt wel even’. Een aardig, goed leesbaar en informatief stuk, en ik hoop een eye-opener voor de doelgroep.  Dat had nog nooit van de hoed en de rand gehoord, vrees ik. Nu krijgen ze de hoed voorgeschoteld! Door Elsevier Weekblad nog wel.

Meteen na het ‘gratis energie’ stuk komt een commentaar van Simon Roozendaal, Achter de groene facade’. Vroeger werden klimaatactivisten en zonnepaneelbezitters door hem met de grond gelijk gemaakt. Nu niet meer. Zelfs Simon erkent voordelen van verduurzaming, althans voor de vermogende eigenwoningbezitter. Niet onterecht merkt hij in zijn commentaar op dat verduurzaming van de woning inhoudt dat in feite geld wordt overgepompt uit de portemonnee van arme mensen die niet de financiêle massa bezitten om de eigen woning te kunnen verduurzamen (bv huurders in de sociale woningbouw) naar de portemonnee van rijke Elsevierlezers die wel het geld hebben om hun huis energieneutraal te maken. Zo draagt volgens de heer Rozendaal verduurzaming bij tot het vergroten van maatschappelijke tegenstellingen. Toch een leuk kritisch nootje van onze gewaardeerde Simon.

Elsevier Weekblad, nummer 29 – 22 juli 2017 – GRATIS energie (nou ja, bijna gratis] – Hoe u uw huis energieneutraal maakt en ook mewerkt aan een beter milieu’, gevolgd door de column van SImon Rozendaal,  ‘Achter de groene facade’