Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zonnepaneelbezitters gaan na 2033 krasse kerncentrale in bedrijf houden – als het aan Rutte ligt

De kernenergieplannen blijven in ons land maar doorrotten. Dat komt door wroetende politici die denken hiermee stemmen te winnen onder naieve kiezers. Immers: prachtig toch, zo’n fiere centrale vanwaar naar alle kanten hoogspanningsleidingen de betrouwbare atoomstroom naar de klanten voeren. Zo’n klant kan een aluminiumsmelter zijn, een waterstoffabriek of een datacentrum. Grote bedrijven Daar heb je wat aan! Dit noemen we groen, groen, groen, CO2-loos! Een mooie kerncentrale, dat is esthetisch verantwoord en bovendien veel beter dan prachtige landbouwgrond volplempen met lelijke blauwe Chinese import zonnepaneeltjes en onze uitzichten gruwelijk verpesten met windmolenparken. Bouw twee kerncentrales, of liever drie, want dan krijg je kwantumkorting bij de leverancier. Dan ben je ook in één klap van al die lelijke windmolens af. En dat mensen zonnepanelen op het dak van hun woning leggen, dat moet voor eens en altijd verboden worden, want anders moeten de kerncentrales straks afschakelen als de zon een beetje schijnt. Dat is niet goed voor de rentabiliteit. Kerncentrales moeten drááien! Zonnepanelen zijn lelijk, ze bedekken onze gezellige rode Hollandse dakpannetjes, kortom ze deugen niet. Sterker: die zonnepaneel-particulieren zijn allemaal belastingontduikers. En… niet te vergeten… het koelwater van die nieuwe centrales kan mooi onze woningen verwarmen. Van het gas af met kernenergie! Ik stel dus voor om een kerncentrale in Zeeland te bouwen om die Zeeuwen tevreden te houden, en twee extra kerncentrales in Alphen aan den Rijn, lekker centraal voor een veilige en betrouwbare stroomvoorziening annex stadsverwarmingsdistributie voor de hele Randstad. Briljant!

Zo denkt zo ongeveer de VVD-lijsttrekker, de heer Rutte. In een interview met de PZC merkt hij op  dat hij het niet onredelijk vindt dat, indien Borssele open blijft na 2033, de Staat der Nederlanden de exploitant wat geld toestopt .

En wie betaalt staatssubsidie? De belastingbetaler natuurlijk. Daarvoor moeten extra bronnen worden aangeboord. De kleine afnemers zijn aan de beurt want de grote blijven buiten schot en er zijn zo lekker veel makke kleine schaapjes in ons land. Die gaan voor de atoombijl, reken maar, want…. let op: het jaar 2033 valt precies samen met het compleet afschaffen door Wiebes van de salderingsregel voor zonnestroom. Is dat toevallig? Ik denk van niet. Leve oud-minister Wiebes, had die even een vooruitziende blik!

Is het niet prachtig voor Rutte en kornuiten, voor zijn ex-minister Wiebes, en voor de provincie Zeeland die een economische molensteen om de nek heeft hangen met een eeuwig onrendabele kerncentrale: zonnepaneelbezitters draaien na 2033 op voor het openhouden van een overtollige, technisch achterhaalde, overbejaarde kerncentrale (60+). Ik wil in 2033 gratis verstrekking van jodiumpillen voor alle Nederlanders, uit voorzorg voor het geval er iets fout gaat met de krasse Borssele (hoe betrouwbaar is de gezondheid van een 60 jaar oude stoommachine?). En kernafval? Ach, liever dat dan al die afgedankte zonnepanelen. Gewoon zand erover en er luchtigjes overheen stappen.

Naar aanleiding van: Mark Rutte (VVD): Als er één provincie ons voorgaat uit de crisis is het Zeeland, hier zit zoveel potentie (interview PZC)