Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Salderen behoort te blijven

Het is vandaag zonnig en mijn omvormers staan zachtjes te zoemen van plezier. Er wordt meer stroom opgewekt dan dat ik verbruik. Het verschil gaat terug het net in.

Voor de stroom die terug het net in gaat krijg ik precies evenveel als voor de stroom die ik uit het net betrek. Dit heet ‘salderen’. Dat is geweldig want ik spaar zo kilowattuurtjes op die ik straks in de winter goed kan gebruiken. Voor bezitters van een warmtepomp die draait op zonnestroom is salderen essentieel.

Aan dat salderen wil minister Wiebes een einde maken. Hij vindt dat ik eigenlijk het teveel aan stroom gratis moet terugleveren. Hij wil in 2021 salderen afschaffen en er een subsidieregeling voor in de plaats optuigen. Dat wordt een verschrikkelijke bureaucratie en een gevecht van steeds meer mensen om een potje dat steeds kleiner wordt. Hartelijk bedankt meneer Wiebes! Verder leert de geschiedenis dat subsidies van de ene op de andere dag worden opgeheven. Foetsie zijn mijn kilowattuurtjes dan niet. De energieleverancier levert mijn teruggeleverde kilowattuurtjes keurig als supergroene stroom aan iedereen die geen zonnepanelen heeft. En de overheid rekent daar mooi energiebelasting over. En SDE+, en daarover nog eens (verhoogde) btw. Grappig: U loopt de kans dat uw moeizaam opgewekte zonnestroom straks voor veel geld wordt verkocht aan de buurman, en u krijgt h e l e m a a l  niks. En durf zoiets geen “diefstal” te noemen!

Het gaat om heel veel stroom die zonnepaneelbezitters straks gewoon kwijt zijn. Het zou wel eens meer dan de helft van de zomerse productie kunnen zijn. Foetsie. Terwijl de zonnepaneelbezitter wel geinvesteerd heeft in zijn kostbare zonnepanelen.

De gedeputeerde Eric Geurts (PvdA, Limburg) is een petitie gestart tegen het schrappen van de salderingsregeling voor zonnestroom. Ik sluit mij hier van harte bij aan. Salderen moet blijven. Een  eenvoudiger en doeltreffender regeling bestaat niet. Houden dus!

De petitie is hier te vinden.

Artikel in De Limburger over de actie van gedeputeerde Eric Geurts