Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Shredden of hergebruiken?

Gisteren kwam in een discussie het argument voorbij dat windenergie schadelijk zou zijn voor het klimaat vanwege de bladen van windturbines. Die bestaan tegenwoordig uit composiet kunststof met koolstofvezels. Dat is nogal onverwoestbaar materiaal. Net als het spul verwerkt in bijvoorbeeld moderne vliegtuigvleugels en pleziervaartuigen, maar ook in hengels en buizen. Waarom windenergie verwerpelijk vinden vanwege de bladen? Eerder hoorde ik het argument dat er zeldzame elementen in windturbines worden gebruikt (Neodymium). Dat zou ook niet kosher zijn. Eerlijk gezegd kan ik er met mijn per niet bij dat men windenergie afwijst vanwege composietmaterialen terwijl men in een auto rijdt die er letterlijk stijf van staat en terwijl de vuilnisbak bol staat van weggegooid verpakkingsplastic.

Waar het om gaat is dat materialen recyclebaar moeten zijn. En composietmaterialen zijn met heel veel moeite recyclebaar. Dat heeft te maken met het gegeven dat ze zo onverwoestbaar zijn! TNO heeft er een hele kluif aan.

Stel dat u een volkstuintje wil beginnen. U kunt kiezen tussen een dunne laag aarde bovenop een stapel afgedankte composiet windturbinebladen of een dunne laag aarde op een plasticafval dump. Mijn keuze zou zijn het composietveld, want composieten zijn redelijk inert, terwijl het plastic in het plasticveld bol staat van de weekmakers. Composietspruitjes, haha, smullen!

Focus areas TNO: circulaire economie

composiet materialen: carbonwebshop.nl