Laatste Nieuws & Blog: 2006 - archiefspul: 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006


31 december 2006: Achteruit boeren doet men niet zo graag. Ik ook niet. Nu produceerde de afgelopen week met dat oneindige sombere weer een absoluut dieptepunt in zonne-opbrengst. Hortend en stotend konden de Sunpowerpaneeltjes nog 488 Watt-uurtjes uit de lucht plukken, maar ik ben bang dat die energie helemaal is opgegaan aan het aan de praat houden van de OK4E omvormers.

Tot mijn grote schrik (zie plaatje) leek het er op alsof we echt achteruit aan het boeren waren. -1 Watt! Er bleken te veel programma's tegelijk actief te zijn. Voor zover ik weet hebben omvormers geen sluipverbruik in deze orde van grootte.


29 december 2006: Uraniumprijzen regelrecht de hemel in. Het is de industrie niet ontgaan dat in allerlei politieke achterkamertjes over de hele wereld gesmoesd wordt over kernenergie. Leuk voor grote energieboeren, leuk voor regeringen, slecht voor het milieu, beroerd voor ons nageslacht, niet CO2 vrij, en daar komt nu bij duur, vreselijk duur. De belastingbetaler en de consument (laatstgenoemde is tegelijk belastingbetaler, dus die wordt straks gegarandeerd twee keer geplukt) worden de klos, reken maar. Mijnbouwmaatschappijen zoeken als gekken naar uranium. Handelsdelegaties proberen wanhopig de toekomstige uraniumvoorziening voor hun kerncentrales af te dekken. Prijzen gaan loeiend omhoog (zie grafiek). Dit is geen speculatie. Wat is er aan de hand? In de eerste plaats is er al jaren te weinig splijtbaar uraniumoxide op de markt. Het verschil tussen vraag en aanbod is jarenlang goed gemaakt door uranium uit ontmantelde atoombommen. Dat houdt ooit eens op, zeker nu elke politieke waanzinnige een eigen kernbom aan het bouwen is. In de tweede plaats is er simpelweg niet genoeg uraniumerts te vinden op deze aarde. Dus: wie een kerncentrale wil bouwen moet er rekening mee houden dat hij een centrale bouwt waarvan straks de brandstof onbetaalbaar is. En de consumenten die schreeuwen dat atoomstroom zo goedkoop zal zijn: vergeet het maar. De nieuwe minister van Milieu wacht een schone taak. Hij moet ervoor zorgen dat we niet de fout maken ooit in de doodlopende atoomfuik terecht te komen. Bron: Ux Consulting Company


29 december 2006: LED = $$$ Vandaag maakte Philips bekend dat ze nu 100% eigenaar is geworden van de firma Lumiled Lighting (de firma die die mooie LEDjes maakt) Het gaat om het resterende belang van 3,5% van het personeel en het management van Lumileds, dat gerelateerd was aan het aandelenoptieprogramma. Dat programma is vervangen door een nieuw beloningsprogramma.Vorig jaar nam het concern het belang van Agilent LED International in Lumileds over. Als gevolg van de aankoop van het resterende belang zal Philips een eenmalige last nemen van circa EUR 8 miljoen in het vierde kwartaal van 2006. Wedden dat Philips volgend jaar vol energie de LED-verlichtingsmarkt op gaat.


27 december 2006: LED-spotjes in opmars. Onlangs ontdekte ik het nieuwste in LED-spotjes: wit of warm/wit 38-LED reflectorspotjes met E-14 schroeffitting ('kleine fitting'). Deze spotjes hebben geen adapter en ze kunnen zonder meer in 230V fittingen worden geschroefd. Stroomverbruik 2 Watt. Afmetingen: lang 78 mm, diameter 50mm.

In vergelijking met de bekende spaarlamp geeft een LED-spot minder licht per Watt, maar aan de andere kant zijn het perfecte spotverlichters met een zeer lange levensduur en dito stroomverbruik. Ik beschouw deze spotjes als goede en efficiente vervangers voor halogeenspotjes.

Wilt u uw stroomverbruik drukken, zijn dit soort lampjes het overwegen waard..


24 december 2006: Tijd om te lezen: Energie - van brandhout tot zonnecel (Lucas Reijnders, uitgeverij van Gennep, ISBN 90 5515 7317). Gisteren aangeschaft, in één ruk uitgelezen. Reijnders beschrijft de geschiedenis van de mensheid aan de hand van het energiegebruik. Ik vind het een buitengewoon boeiend boekje. Al lezende besef je hoe intens er in de hele geschiedenis van de mensheid is gechicaneerd, gelogen, bedrogen, geroofd en germoord om energiebronnen veilig te stellen. Inclusief waterstofdromen, de honderden miljoenen die de Nederlandse overheid op kosten van de belastingbetaler heeft weggegooid aan subsidies voor kernenergie, en natuurlijk die eeuwige belofte, kernfusie. Reijnders beschrijft, geeft geen oordelen, maar aan de manier waarop hij beschrijft proeft u zijn opinie. Dit alles lezende ben ik blij dat ik zonnepanelen op m'n dak heb.


23 december 2006: Zonneboot aangekomen op Canarische Eilanden. De volledig door zonnestroom aangedreven catamaran de SUN21, die de Atlantische Oceaan probeert over te steken, is op 19 december j.l. gearriveerd bij de Canarische Eilanden. Van daar af vaart men naar de Kaapverdische Eilanden.

Zie de website van de SUN21


22 december 2006: Nijmeegse wethouder wil zonne-energie. Een van de bezoekers van deze site stuurde me een e-mailtje met de tip om eens in De Gelderlander te kijken. De nieuwe Milieuwethouder van Nijmegen, Jan van der Meer, wil, geinspireed door een bezoek aan Freiburg het gebruik van zonne-energie in zijn stad bevorderen. Om te beginnen wil hij geld vrijmaken voor de formatie van een ‘zonnekrachtteam’ van zonne-ambassadeurs, mensen die zelf zonnepanelen gaan aanschaffen. Op het dak van het stadhuis komen zonnepanelen en komt er een onderzoek naar ‘kunstzinnig vormgegeven iconen’.

Idee is om in de spoorkuil bij de Graafsebrug op palen met de zon meedraaiende panelen te plaatsen. En er komt een symposium over zonne-energie, dat ideeën op moet leveren voor een verdere stimulering van de aanschaf van zonnepanelen. Kortom, in Nijmegen komt in 2007 leven in de zonneenergie-brouwerij.

In Nederland zijn er talloze gemeenten die uit eigen zak subsidies verschaffen, tot soms duizend euro per huishouden. Een paneel dat 80 kilowattuur per jaar oplevert, kost 500-600 euro en levert zo’n twee tientjes besparing per jaar op de elekticiteitskosten op.Bron: De Gelderlander


20 december 2006: Geen trafo, geen stroom? Op deze string met 40 LED-lichtjes die sinds gisteren de serre van mijn huis sieren geeft de verbruiksmeter helemaal geen stroomverbruik aan. Ik had ze 10 december j.l. besteld, maar er ontbrak bij aflevering nog een kabeltje. Volgens het opschrift op de doos goed voor 4Watt, zonder adapter (dus rechtstreeks aan het stopcontact, geen adapterverliezen. Een ongeloflijke hoeveelheid koel wit licht, gelijk kleine sterretjes. Deze dingen zitten aan een kabel die koppelbaar is met een volgend stuk (in totaal mag je 25 van deze kabels achter elkaar hangen, en pas dan zou je 100 watt hebben. Dit spul komt uit Zweden en je mag het binnen en buiten gebruiken. Te koop bij Conrad.

 


19 december 2006: De Britten gaan de komende 4 jaar een écht groot windpark op zee aanleggen. In het estuarium van de Theems wordt het London Array Scheme aangelegd: 341 windturbines van ieder 3 megawatt, bij elkaar 1000 megawatt. Er is een complete website aan gewijd: www.londonarray.com


17 december 2006: LED-kerstverlichting hangt in de kerstboom. Uit nieuwsgierigheid hing ik er meteen de verbruiksmeter aan. 180 LEDjes van 0.1 W per stuk flonkeren in de boom. Volgens het opschrift op de doos goed voor 18 Watt. Maar omdat er een 24V adapter aan zit, en door wat sturingselektronica (dimmen, om-en-om aan, aan-uit-aan-uit, epilepsie-verwekkend knipperen en zo voort) komen daar nog 6 Watt bovenop. In totaal dus 24 Watt.

De kerstboom vorig jaar had 2 strings met ieder 16 lichtjes van ieder bijna 3 Watt. Elke string was goed voor 44 Watt, dus samen 88 Watt. Een fikse besparing dit jaar als ik de lampjes dit jaar even lang laat branden als vorig jaar.


17 december 2006: Rijnmond verwarmt het heelal. Doe je zuinig, verneem je dat je directe buren er anders over denken. Een slimme jongen bij Siemens heeft uitgerekend dat er alleen al in Rijnmond 8000 megawatt aan ongebruikte warmte gewoon de lucht in gaat. Dat is evenveel als 4000 windturbines van 2 MW per jaar produceren als ze 100% van de tijd op vol vermpogen draaien. Aangezien de inbedrijfstijd van windturbines ligt in de orde van groote van 25%, is de hoeveelheid verspilde warmte in Rijnmond dus hetzelfde als 16.000 windturbines kunnen produceren. Staat u daar even bij stil. Wie tegen windmolens is kan dus beginnen met een beleefd briefje te sturen naar de industriëen in Rijnmond om iets meer te doen aan energiebesparing. Ikzelf ga de isolatie van mijn woning eens kritisch nalopen. bron: Siemens


15 december 2006: Energietransitieplan omvat ook zonnestroom (maar te weinig en niet nader ingevuld). Vandaag presenteerde de Taskforce Energietransitie. een tussenrapport. De heren Wijn en van Geel stonden te trappelen om de notitie in ontvangst te nemen. De Taskforce adviseert het kabinet over de omslag naar duurzame energie. Alle grote jongens (GJ's) doen mee in de Task Force: overheid, bedrijfsleven, NGO's wetenschap. Opvallende afwezigen: het MKB en degenen die de leuke dure plannetjes moeten betalen, u en ik dus. De GJ's zorgen goed voor zichzelf, en gezegd mag worden dat ze ditmaal wat kruimels strooien voor ons, de te verwaarlozen massa plukrijpe consumenten. Het gaat de Taskforce vooral om investeringen en kansen. Investeringen moet u opvatten als belastinggeld besteden. Kansen betekent als u het mij vraagt vooral om het verdienen van veel geld met als bijwerking het verminderen van CO2 uitstoot en het verminderen van het verbruik van fossiele brandstoffen. Kernenergie blijft nadrukkelijk een optie. Zo lezen we in het rapport het volgende over de kruimeltjes:

Decentrale energievoorziening: toepassen van een correctie voor de energiebelasting op het capaciteitstarief, energiebelasting en BTW berekenen over het netto jaarverbruik aan elektriciteit, beschikbaar stellen van een aanschafpremie voor micro-wkk).

In de bebouwde omgeving: uitvoeren van een simulatie met een systeem dat structurele prikkels geeft aan energiegebruikers voor investeringen in energiebesparende en duurzame technieken en zuinig gedrag; ontwikkelen van warmte-infrastructuur en opzet van een R&D-programma voor (kleinschalige) warmtebuffersystemen; goed verdelen van lusten en lasten van energiebesparende
maatregelen waarmee een stimulans voor investeringen in energiebesparing wordt gecreëerd.

Voor 2015 heeft men in het vat toename van elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen minimaal 20% in en daarna oplopend tot meer dan 50%. De kosten van zon-PV moeten in 2020 gelijk zijn aan of
lager dan de consumentenprijs van elektriciteit. Daarvoor werkt het platform aan de inpassing van grote hoeveel
heden decentrale elektriciteit uit zon PV in de elektrische infrastructuur en het noodzakelijke overheidsinstrumentarium (R&D programmering en marktstimulering).

Verder heel veel schoon gas en schoon fossiel. Veilig ver weg in de toekomst komt zonnestroom. Volgens mij bestaat er geen schoon gas en helemaal geen schoon fossiel. Verder vind ik het openhouden van kernenergie ronduit griezelig, en de massale inzet van biobrandstoffen bedenkelijk gezien de palmolie-affaire. Transitie op deze manier heeft voor mij maar een heel bescheiden duurzaamheidskarakter en een hele hoge grootverdienambitie. Ik zie schaapskleren, met een wolfachtige gedaante erin verscholen. Of zie ik beren? - www.energietransitie.nl


12 december 2006: Ik ben benieuwd wat de impact is van het smelten van Noordpoolijs op de ecologie van de toendra's en op het weer op het Noordelijk halfrond. Ik heb een zeer bruin vermoeden dat vookomen beter is dan genezen. Zie BBC-Arctic Sea faces rapid melt


11 december 2006: Inwoners van Gouda en Waddinxveen opgelet! In deze twee steden is nog steeds de actie Zonneband van kracht. Via deze actie, die ook in 2007 doorloopt, kunt u subsidie krijgen bij aanschaf van een zonneboiler en/of zonnestroompanelen. Doen! Website: www.zonneband.nl.


10 december 2006: LEDjes in de kerstboom. Voordelen genoeg om te overwegen LED-verlichting in je kerstboom te hangen als de oude verlichting het [weer eens] niet meer doet: lange levensduur van de lampjes, vele kleuren beschikbaar, sprankelend licht, laag energieverbruik. Om dat laatste is het mij te doen. Met een klassiek snoer van laten we zeggen 2W lampjes, 25 stuks hang je 50 watt vermogen in je kerstboom. Doe je niet kinderachtig en heb je een flinke boom, dan heb je twee slingers met lampjes nodig. 100 Watt aan lampjes dus.

Als 5 miljoen huishoudens even zovele bomen hebben met 100 Watt aan lampjes (plus de trappetjes, sterren, verlichte Kerstmannen en de hele santekraam) dan is dat dus 5 miljoen maal 100 Watt = 500 megawatt. Let op: de kerncentrale bij Borssele is 450 MW. Een complete kencentrale dus vanwege de gezelligheid.

Hier heb ik bezwaren. Niet tegen gezelligheid, o nee, maar tegen kernenergie om gezelligheid mee aan te stralen. Dat verbruik moet minder graag. Vandaar LEDjes.

De LED-kerstverlichting is besteld (ben ik van die oude Chinese rommel af, gelukkig). Nu nog een geschikte boom.

.


9 december 2006: Wat te doen als alle goedkope olie op is? En welke alternatieven hebben we dan? Over deze vragen wordt gediscussieerd op 20 januari a.s. in de Rode Hoed in Amsterdam. De dag wordt georganiseerd door de Stichting Peakoil Nederland


8 december 2006: "Een wolf met schaapskleren" zo werd vanmorgen op de radio het bijstoken van de indirect zo bijzonder milieuonvriendelijke bio-brandstof palmolie in elektriciteitscentrales van o.a. Essent genoemd. Het volgende bio-echec dreigt alweer, namelijk bio-ethanol bijmenging in motorbrandstoffen. Bio-ethanol wordt gemaakt uit graan en mais. Bio-ethanol verheugt zich in een stijgende populairiteit (net als palmolie). Door de sterk toegenomen vraag naar graanproducten om er bio-ethanol uit te stoken zijn de graan- en maisprijzen naar een record gestegen. Straks rijden wij fijn in onze bio-ethanol gestookte auto's terwijl men in Afrika sterft van de honger omdat al het mais wordt opgekocht door bio-entrepreneurs met een groot groen 'duurzaam' hart. Bron: China Daily


7 december 2006: Zonnecel geproduceerd met 40,7% omzetefficiency. Boeing Spectrolab kondigde onlangsin een persbericht aan dat ze een solar concentrator cell hebben vervaardigd die dit enorme omzetrendement heeft. Ter vergelijking: de panelen op mijn dak hebben een rendement van 14%, en ze leveren 1/3 van mijn elektriciteitsverbruik op jaarbasis (vandaag met dat beestenweer overigen helemaal niets). Als ik dus hetzelfde oppervlak op het dak had met de Spectrolabcellen, dan werd mijn hele stroomverbruik op jaarbasis gedekt door eigen zonnestroom. Kijk dat is wat anders dan de wereld vergiftigen met palmolie-ontbossingsdiesel (zie bericht hieronder). Gaat u kijken in de catalogus van Spectrolab, dan ziet u de nieuwe cellen nog niet, wel state of the art Ultra Triple Junction cellen (28,3%), gewoon te koop!


7 december 2006: Essent goed fout met palmoliestook. De Reclame Code Commissie vindt dat Essent de consument msileidt als ze stelt dat stroom afkomstig van palmolie duurzaam zou zijn. Essent moet stoppen met valse reclameuitingen. Aldus de Reclame Code Commissie (bericht overgenomen van Milieudefensie)

Ik ben eerlijk gezegd helemaal niet dol op dit soort gedoe. Groene stroom wordt indiskrediet gebracht, en er worden honderden miljoenen over de balk gesmeten uit naam van het milieu. Niks dus, en dat terwijl de burger het allemaal moet ophoesten en het ook nog met schouderophalen slikt dat energie alweer duurder wordt. Kan hij het nog wel volgen? Dus nogmaals: het CBS rapporteerde dat er in heaar overzicht duurzaam opgewekte energie dat2005 een gigantische hoeveelheid vloeibare biomassa werd bijgestookt in elektriciteitscentrales. Vloeibaar? Kent u een vloeibare biomassa? Riekt dat niet naar palmolie, door sommigen "ontbossingsdiesel" genoemd. Zou het kunnen zijn dat met subsidie van de Nederlandse belastingbetaler oerwoud in Indonesie wordt gekapt, palmboompjes ervoor in de plaats gezet om in ons land "duurzame" stroom op te wekken om de statistieken er boekhoudkundig mee op te krikken? Willen we ons daar mee bezig houden? Hoe duurzaam is biomassa uberhaupt, en waar komt vloeibare biomassa vandaan? Hoe duurzaam is het CBS? Hoe duurzaam zijn wij in dit landje. Om 10% echt duurzaam te zijn in 2010 9en dat is nog de ondergrens als je het vergelijkt met Duitsland en Denemarken) moet hier eécht alles uit de kast. En geen misleiding alstublieft, Essent.


3 december 2006: Nog niet eens Sinterklaas en ze komen al met kerstverlichting! Amerikanen zijn dol op het versieren van de hele buitenkant van hun huis met kleurige verlichting tijdens de Kerstperiode. Dat leverde astronomische kilowatturen verbruik op, en dat kan zelfs een Amerikaan tegenwoordig niet meer trekken. Dus gaan Amerikanen over op LED-kerstverlichting. U ziet dit soort verlichting aangeboden bijvoorbeeld op de website van Amerimark.

Ik heb zojuist een setje LED-kerstlampjes-voor-de-versiering besteld bij Conrad (bestelnummer 574762-89) en we zullen eens zien wat het allemaal oplevert.

 


1 december 2006: Poging tot oversteek van de Atlantische Oceaan per zonneboot. Een team Zwitsers heeft een catamaran gebouwd die wordt aangedreven door zonne-energie. Vandaag of morgen gaat deze boot, de SUN21, op weg van Sevilla (Spanje) naar New York. De boot is per schip van Basel naar Rotterdam vervoerd, en van daar af per vrachtschip naar Cadiz. Hier zijn allerlei tests uitgevoerd. Op 29 november is de boot de Guadalquivir opgevaren en aangekomen in Sevilla. Van hier uit wordt de oversteek ondernomen.
Zie de website van de SUN21


30 november 2006: Recordopbrengst van de Sunpowerpanelen in november. Dank zij het strakke weer met veel zon in de ochtend hebben de 6 Sunpowerpanelen fantastisch gepresteerd. Ook de gasmeter is dankzij het milde herfstweer heel weinig opgeschoten. Wat die panelen betreft: op 21 mei is een boom omgewaaid waarvan de bladerloze takken met name in november voor wat beschaduwng zorgde.


28 november 2006: In de krant van gisteren stonden twee berichten die mijn aandacht trokken. 1. Grote kop op de voorpagina: "NUON geeft voorschot op isolatie", 2. "Hoeveel kan ik besparen met een kleinere boiler".

Allereerst het NUON-initiatief. Heel vaak laat ik mij laagdunkend uit over de GJ's ('Grote Jongens') uit de energiewereld waar NUON toe behoort, maar op dit punt moet ik NUON toch een pluim geven. Uiteindelijk is het meer dan schandalig dat de Staat der Nederlanden belasting op belasting op energie binnenhaalt door hoge energieprijzen plus bakken geld door royalties en door deelname in Gasunie, en daar voor haar burgers helemaal niets ter compensatie tegenover stelt (ook niet die 52 euro van vorige week want dat geld was al eerder uit uw zakken geklopt, dames en heren consumenten). NUON pakt dus haar maatschappelijke verantwoordelijkheid op dit punt, iets wat het kabinet-Balkenende duidelijk niet doet. Integendeel. De regerende politiek in Den Haag wil in het diepst van haar hart kerncentrales bouwen, en dát gaat de belastingbetaler pas echt goud geld kosten. De massaliteit van kernenergie en huisisolatie past niet bij elkaar. Iemand moet die peperdure energie toch verbruiken?

Nu die boiler. Een elektrische boiler welteverstaan. Mevrouw H. is weduwe geworden en vraagt zich af of ze die grote elektrische boiler (120 liter) niet beter kan inruilen voor een kleinere (80 liter) elektrische boiler. Wel, die elektrische boiler moet subiet met een enorme boog het huis uit en worden vervangen door een zonneboiler. Kosten zijn in vijf jaar terugverdiend. Zon kost namelijk niets, en elektriciteit kost steeds meer.


27 november 2006: De Euroscoop. Als je in de Euroscoop zit van de Euromast in Rotterdam word je opgehesen tot een hoogte van 185 meter boven de stad. Het uitzicht is meer dan puik, zeker op zo'n mooie herfstdag als gisteren. En dan zie je 72 zonnepanelen op het dak van het oude Dijkzigt-ziekenhuis (tegenwoordig Erasmus Medisch Centrum) (rode rechthoeken). En als klapper een heuse Windwall (groene rechthoek; uitvergroot rechts boven). Een ziekenhuis dat z'n eigen energie voor een deel duurzaam opwekt!


23 november 2006: Weggegooid jaar voor duurzame energie. Tekenend voor het armzalige beleid van het afgelopen kabinet Balkenende is de vermelding in het rapport Duurzame Energie in Nederland 2005 (CBS) dat er in dat jaar precies 1 megawattje aan zonnestroompanelen in ons land is bijgeplaatst (tegen 635 MW bij de buren, Duitsland). Er kwam in dat jaar 38.000 vierkante meter zonneboiler-collectoroppervlak bij in ons land. Dat lijkt heel wat, maar het was minder dan in 2004, en minder dan in 2003, en minder dan in 2002, en gaat u maar door. Ook niet echt om te juichen dat het hier zo fantastisch goed gaat met duurzame energie. We noemen dit 'stagnatie', ofwel 'zielig'. Waar komt de stijging van het percentage duurzaam in de elektriciteitsvoorziening dan wel vandaan? In de eerste plaats windenergie.

Daarnaast rapporteert het CBS dat er een gigantische hoeveelheid vloeibare biomassa werd bijgestookt in elektriciteitscentrales. Vloeibaar? Kent u een vloeibare biomassa? Riekt dat niet naar palmolie, door sommigen "ontbossingsdiesel" genoemd. Zou het kunnen zijn dat met subsidie van de Nederlandse belastingbetaler oerwoud in Indonesie wordt gekapt, palmboompjes ervoor in de plaats gezet om in ons land "duurzame" stroom op te wekken om de statistieken er boekhoudkundig mee op te krikken? Willen we ons daar mee bezig houden? Hoe duurzaam is biomassa uberhaupt, en waar komt vloeibare biomassa vandaan?

zie ook het artikel in het Eindhovens Dagblad


21 november 2006: Op welke partij stemt u morgen? Beloften, opinies van diverse politieke partijen over energiezaken. Ontleend aan: Politiek en schone Energie, door Theo Westerwoudt

Energiebesparing
SP, PvdA en Groen Links 2% per jaar
CDA "zo snel mogelijk"
Budget voor duurzame energieontwikkeling
PvdA reserveert 1 miljard per jaar
Groen Links 600 miljoen
VVD, SP en CDA onbekend
Schone en duurzame energie
PvdA zorgt voor minimaal 20% duurzame energie in 2020 en 100% in 2050
Groen Links 50% duuzaam in 2050
CDA 25% duurzaam in 2026
VVD: kernenergie is schoon genoeg
Kernenergie
SP, PvdA en Groen links: tegen
CDA en VVD: voor

20 november 2006: Warmste herfst van de laatste drie eeuwen en niet zo'n klein beetje ook. Je zou haast gaan geloven in versnellende klimaatverandering.


16 november 2006: Olieprijs stort in. Nadat de olieprijs afgelopen zomer een recordprijs deed van $76 per vat is daarna de prijs zoetjes gezakt tot $59. Vandaag gleed de prijs ineens terug naar $56,10, de laagste prijs van het jaar.

16 november 2006: Verkiezingsbelofte. De PvdA heeft bekend gemaakt dat een van haar punten in een nieuwe regering is om een goede terugleververgoeding te ontwerpen voor particuliere duurzame stroom-terugleveranciers (bezitters van zonnepanelen, kleine windturbines en micro-WKK).


16 november 2006: Sharp gooit er een schepje bovenop. Sharp is de gootste fabrikant van zonnestroompanelen ter wereld. De meeste panelen worden gemaakt in Katsuragi, Japan. In Europa staat o.a. een fabriek van Sharp in Wrexham, Wales. De fabriek in Katsuragi wordt wegens aanhoudende wereldwijde vraag uitgebreid tot een capaciteit van 600 megawattpiek per jaar.


14 november 2006: CO2 concentratie in de lift. Op bijgaand plaatje, ontleend van de National Oceanographic & Atmospheric Administration van het US Department of Commerce ziet u de voortdurende stijging van de concentratie van het broeikasgas CO2 in de aardatmosfeer, zoals gemeten op Mauna Loa Observatory op Hawaii. Alle Kyoto-inspanningen ten spijt lijkt de curve alleen maar op te lopen. Hoog tijd om haast te maken met CO2 reductie. Wanneer houdt men in regerend Den Haag op met lippendienst aan het milieu te verlenen?

Weerbericht voor morgen, 15 november 2006: 15 graden. Verwachting voor overmorgen, 16 november: 17 graden.


13 november 2006: Op de borst slaan dat we in dit land zoveel energie duurzaam opwekken ? Vergelijkt u verschillende landen van de Europese Unie en eromheen op de website Energieportal.nl, en u stelt uw mening wellicht bij.


13 november 2006: Paaseiland in de politieke belangstelling. Op 15 maart van dit jaar haalde ik Paaseiland aan als associatie met het officiele kabinetsbeleid van de staatssecretaris Milieu/VROM en de minister van EZ. Laat nu dit initiatief zijn opgepikt door een bekend politicus uit Den Haag en partijgenoot van de op deze blog zo vermaledijde minister Brinkhorst (D66).Surft u eens naar www.paaseiland.nu.


12 november 2006: Herfst zet aan. In het grafiekje hiernaast ziet u de genormeerde weekopbrengsten van mijn zonnestroompanelen. Op de home page ziet u de opbrengsten van 6 specifieke zonnestroompanelen, namelijk de Sunpowerpaneeltjes uit 2000. De overige panelen zijn verschillend qua type, dimensies, locatie, oriëntatie en omvormer (elk type omvormer heeft een andere omzetefficiency). Om een idee te krijgen van de opbrengst rekent mijn spreadsheetprogramma alle ingevoerde waarden om naar opbrengst per (hypothetisch) paneel van 100 Wp. Deze waarden ziet u uitgezet in de grafiek. Ziet u het als een soort totaal-systeemprestatie. In september was de weekopbrengst nog dik boven 1000 Wu/week per 100Wp paneel (1 kWh per week), nu is de productie ingegezakt tot ver onder 500 Wu/week/100 Wp paneel. We bevinden ons duidelijk al ver in de afdalende opbrengstfase die zo typisch is voor het seizoen. En het verveldende is: het wordt nog erger want 21 december is nog een heel eind weg..

11 november 2006: Stemadvies gevraagd! (2) Een van de bezoekers van deze website gaf naar aanleiding van mijn noodkreet om stemadvies de suggestie om de Energiebarometer van Greenpeace te bezoeken om grip op de materie te krijgen. Schitterend ding. Gaat u ook eens kijken: www.greenpeace.nl/assets/flashes/barometer-verkiezingen-2006.


10 november 2006: LED-lamp in peervorm te koop bij Oxxio. Goede bericht: de Pharox, want zo heet de lamp, verbruikt 3,5 Watt en u krijgt licht alsof het een 60W gloeipeer is. Geheim van de smid: een LED-lamp produceert geen warmte, een gloeipeer bijna uitsluitend warmte. Men adverteert 50.000 uur levensduur (50x zoveel als de gloeipeer). Slechte bericht: het ding is vreselijk waanzinnig duur, op het bizarre af. Je moet er vier tegelijk kopen voor 120 Euro. Een peertje van 30 euro! Maar toch..... Rekent u even mee. U heeft samen met 4 anderen zo'n doos Pharoxen gekocht. U zet uw eigen Pharox in een fitting (50.000 branduren, 30 euro), ernaast zet u een fitting met een 60W gloeipeer (1 euro 50, 1000 branduren) en daarnaast een fitting met een vergelijkbare spaarlampo van Ikea (5 Euro, 10.000 branduren). 1 kWh kost 20 eurocent. U schakelt de lampen in en laat ze branden, branden branden. Gaat er een stuk, zet u er meteen een nieuwe in

1 jaar later (365x24) = 8760 branduren later.

Uw Pharox heeft aan stroom verbruikt: 8760 x 3,5 = 30660 Wu = 30 kWh, ofwel 6 euro

Uw Ikea spaarlamp heeft verbruikt: 8760 x 11 = 96360 Wu = 96,4 kWh ofwel 19 euro 27 cent

Uw gloeipeer heeft verbruikt: 8760 x 60 = 525600 Wu = 525,6 kWh ofwel 105,20 euro plus 7 nieuwe lampen a 1,50 = 115,50 euro.

Het verschil tussen de Pharox en de Ikealamp is 13 euro en 27 cent indien u de lampen het hele jaar dag en nacht laat branden! Na dat jaar is die Ikealamp zo'n beetje aan het eind van zijn levensduur en schroeft u er een nieuwe in. verschil dus na 1 jaar 18 euro en 27 cent. U moet bijna twee jaren 24 uur per dag een lamp laten branden voordat de Pharox quitte speelt tegen een spaarlamp.

Ik wacht twee jaar, want ik heb nog een voorraadje Ikea-lampen en in die twee jaar zal die Pharox ongetwijfeld goedkoper worden. Gloeiperen heb ik al lang niet meer. Sterker nog: ik schakel zoveel mogelijk lampen uit. Geen lampen laten branden is de beste besparing en het beste voor het milieu


9 november 2006: Opgewekt Nu. Ter gelegenheid van de opening van de expositie Opgewekt.nu op het NDSM-terrein (Amsterdam-Noord) werd de eerste biobrandstof-tankplek van Amsterdam officieel geopend door de wethouder van Milieu, Marijke de Vos (Groen-Links). Staatssecretaris van Geel was aanwezig en hield een praatje over het inspirerende beleid van de afgelopen tijd. De wethouder kreeg veel spontaan applaus, de staatssecretaris kreeg een paar beleefde handjes op elkaar.

De nieuwste ontwikkleling op het gebied van beheersing van klimaatverandering was niet het verschijnen van de staatssecretaris, maar de aanwezigheid van 10 auto's van vooraanstaande fabrikanten die op biobrandstoffen rijden: biodiesel, bioethanol, Jatrofa-olie. Niks geen oude legerdiesels omgebouwd tot walmende patatvet-bakken, maar glimmende nieuwe Fords, Saabs en Volvo's waar je zo in weg wilt rijden. Let op! Biobrandstof wordt een hot issue de komende jaren. Gaat u ook eens kijken, want er is heel veel te zien. Naast de biobrandstofauto;'s en de Nuna-3 waarmee de Solar Challenge 2005 werd gewonnen zijn er diverse nieuwtjes: houtpelletkachels, infraroodverwarming, micro-warmtekracht, warmtepompboliers en bloedmooie kleine windmolens. www.opgewekt.nu. Met dank aan Pauline Westendorp en Kees Daey Ouwens, organisatoren en oprichters van opgewekt.nu. Dagelijks geopend vanaf 11.00 uur.


8 november 2006:Proefballonnetje van Staatssecretaris van Geel. Op een symposium over duurzame energie in Steenwijk zei onze dappere staatssecretaris dat hij het ziet zitten om energiebedrijven te verplichten een deel van hun elektriciteit uit groene stroom te laten bestaan. Hoe groot het aandeel duurzame stroom zou moeten zijn, zei van Geel helaas niet. Nieuw? Innovatief? In het buitenland kent men deze regeling al lang, de zogenaamde Renewable Energy Portfolio (REP). In Nederland hadden we de MEP. Wordt die vervangen door de REP? Van Geel verwacht dat er een opvolger voor de MEP komt, maar niet in de vorm van een vergoeding voor elke geleverde kilowattuur. Dat is niet innovatief, stelt hij.

Commentaar: het innovatief zijn is dus het belangrijkst, niet het nemen van daadwerkelijke maatregelen en het ontwikkelen van een lange termijn-visie. Ik dacht dat we een CO2 uitstoot-probleem hadden, een klimaatprobleem, een fijnstofprobleem, een sluipverbruikprobleem, een afhankelijk-zijn-van-het-Midden-Oostenprobleem, en een afhankelijk-zijn-van-Poetinprobleem, en een geen-kernenergie-in-mijn-achtertuinprobleem. Het wordt tijd voor echte maatregelen. Van Geel, wees toch eens een kerel, anders wordt het nooit wat in dit landje.


7 november 2006: Niet afhankelijk zijn van energieleveranciers die elke prijs kunnen vragen voor elektriciteit, gedwongen zoals ze zijn door de internationale energiemarkten. Zelf iets doen tegen klimaatverandering. Je eigen verantwoordelijkheid nemen. Innovatie.

Kan dat? Met zonnestroompanelen kom je een heel eind. Deze panelen bijvoorbeeld zorgen voor een heel stuk elektriciteitsvoorziening van de familie Schönrock uit Dokkum: 1890 Wp (amorf silicium panelen).


5 november 2006: Stemadvies gevraagd! (1) Wie kan mij adviseren welke partij ik straks moet stemmen? Deze partij moet in mijn ogen: a) hoge prioriteit aan het milieu geven, b) CO2 uitstoot drastisch willen aanpakken binnen de komende regeerperiode, c) een minister voor Milieu en Energie voorstaan. d) zonneboilers verplicht stellen op alle huizen, e) nieuw te bouwen huizen buitengewoon energiezuinig te laten zijn, laten we zegen EPC van 0 (jawel, NUL! - huizen worden gebouwd voor 100 jaar, en over 100 jaar is alle olie en gas op en valt er weinig te verwarmen anders dan met biogas, hout, waterstof, elektriciteit of gewoon helemaal niet). Uw advies - partij en reden waarom - kan op deze pagina worden geplaatst. e-mail: floris256@yahoo.com.


5 november 2006: Verwarming van water met zonne-energie neemt grote vlucht in Europa. Volgens ESTIF (de Europese organisatie van fabrikanten van zonneboilers) is in 2005 bijna 1400 MWth aan zonne-warmtecapaciteit in Europa bijgeplaatst (2 miljoen m2 collectoroppervlak). Dit vertegenwoordigt een stijging van 26% ten opzichte van het vorige jaar. Met name in kernenergieland Frankrijk is de stijging opmerkelijk: er werd daar 85 MWth geïnstalleerd (stijging 134%). Cyprus heeft de meeste zonneboilers per inwoner. Aardgasland Nederland was een van de weinige landen waar het aantal nieuwe installaties terugliep (van 18,4 MWth naar 14,1 MWth). Belgie zag de markt 40% toenemen (10 MWth naar 14,1 MWth). Vorig jaar nog langszij; verwachting is dat dit jaar de Belgen de Hollanders ver voorbijstreven qua nieuw vermogen.


3 november 2006: Roofbouw, is het goede woord bij het bericht dat er zoveel vis weggevist is en wordt in de oceanen dat met de huidige trend er in 2048 geen vis meer over is die de moeite waard is om op te vissen. Deze tendens is van dezelfde categorie als die van olie. Peak-oil en peak-fish, symptomen van hebzucht en domheid. Markteconomen zullen hun schouders ophalen en zeggen, "ach, dan eet je toch kip?"

Mag ik in herinnering bengen het blogje van 15 maart 2006: Het Paaseiland verloor in een paar eeuwen al haar bomen, de regenten waren ongeinteresserd of laks, en de bevolking werd vervolgens gedecimeerd door gebrek aan brandstof en door hongersnood. Waarom moet ik onwillekeurig aan Paaseiland denken als ik verantwoordelijke bewindslieden als Brinkhorst en van Geel zie keuvelen en draaikonteren over energie en milieu?

1 november 2006: De VPRO heeft een weblog Energie met daarop van alles en nog wat, en ook het forum 'Wat kost dat?" Op dat forum heb ik de volgende operking geplaatst:

Ik heb eigenlijk een bloedhekel aan centrale oplossingen, met als summum de kerncentrale. Big hoeft niet per se beautiful te zijn. Laten we beginnen bij het begin, dwz bij onszelf. Waar ligt ons energieverbruik? In volgorde van hoeveelheid als volgt: transport, verwarming, verlichting, de pc waarop ik dit schrijf. Energiebesparing begint dus bij je auto, vervolgens bij de CV en tot slot zijn de lampjes aan de beurt. JP Balkenende die trots een spaarlampje in zijn buro-armatuurtje frutselde gaf hiermee aan dat hij echt geen flauw benul heeft van energieverbruik. Brinkhorst (ex-EZ) liet de verwarming tijdens het weekend uitzetten in zijn ministerie. Brinkhorst wist dus waar de klepel hing. Hij was ook zo slim niet voor persfotografen te gaan staan prutsen aan een burolampje. Brinkhorst geen energie-onbenul, Balkenende wel.
Transport dus en verwarming: bij elkaar 75% van uw en mijn energieverbruik. Dit betekent in feite dat we als we onze auto laten staan we al een heel eind op weg zijn. Tel hierbij op een goed geisioleerd huis, dan is de buit bijkans binnen. Zet er een zionneboiler op en ook verwarmen voor warm water wordt een stuk gunstiger.
Dit bericht is geschreven op een laptopje: opgenomen vermogen 25 Watt.


30 oktober 2006: Twee opmerkelijke uitspraken:

1981 Bill Gates (Directeur, Microsoft): "640 K geheugen is genoeg voor elke computer"

2006 John Howard (Minister President, Australie: "The only things that will ever replace the current dirty power stations are
cleaner uses of fossil fuel, or nuclear power. You will never replace them with solar or wind."


30 oktober 2006: Micro-WKK. Ik kreeg vrijwel meteen een reactie van een lezer: een moderne HR+ ketel is zó efficient met gas (97% rendement) dat je beter zo'n ding kunt laten installeren, geen stroom produceert en weinig aardgas verbruikt dan een micro-WKK die meer aardgas verbruikt en die daarvoor elektrische stroom produceert die voor de eigenaar van de micro-WKK als terugleverstroom bijkans waardeloos is, maar voor de energieleverancier (de GJ uit het voorgaande bericht) buitengewoon interessant!

Het beeld dringt zich mij op van een prachtige luxe gouden koets (de GJ-koets) getrokken door een eindeloze stoete makke, goeiige ezels (micro-WKK bezitters). Zou een mooi onderwerp zijn voor een cartoon.


29 oktober 2006: Vastrecht over teruglevering. Ook bekend als teruglevertransportvergoeding. Uitvindingen van netbeheerders zoals Continuon en Eneco Netbeheer. Monopolistische organisaties die regeren gelijk fossiele dinosauriers over energie-Nederland. Netbeheerders zijn eigendom van Grote Jongens (GJ's) zoals Nuon, Eneco e.d.

Regelingen zoals vastrecht over teruglevering en teruglevertransportvergoeding zijn de genadeslag voor zonnestroom. U bent gek als u zonnestroompanelen koopt en uw elektriciteitsmeter is niet een ouderwetse Ferrarismeter-met-wieltje en zonder terugloopblokkering.

Voor de komende nieuwe generatie CV ketels met gekoppelde warmte-, warmwater- en elektriciteitsopwekking (de micro-WKK, zie de website van ECN), zijn dit soort belemmeringen een botte dolksteek in de rug voordat realisatie zelfs is begonnen.

Stel u bent een huiseigenaar en u wilt uw CV vervangen door een microWKK. U moet de meerkosten van de installatie, en de extra onderhoudkosten terugverdienen via opwekking van elektriciteit die u verbruikt in het eigen huishouden (laten we zeggen 20 cent per kWh) en stroom die u teruglevert aan het net. Voor teruggeleverde stroom krijgt u als u mazzel hebt 7 cent (de rest is immers belasting, heffingen, precario, BTW, en nog veel meer). Als u tegenover de 7 cent die u krijgt 7 cent moet betalen door waanzinnige regelingen zoals extra vastrecht, extra transportvergoedingen en alles wat uw netbeheerder nog meer uit zijn hoge hoed [kan] toveren, houdt u niets over en verdient u nooit terug. Bovendien bekruipt u het gevoel van willekeur en onzekerheid. Waarom zou u dan überhaupt zo'n dure, ingewikkelde en dus onderhoudsgevoelige micro-WKK kopen? U speelt dan elektriciteitscentrale voor de 'grote jongens' (GJ's). De GJ's hoeven a) een centrale minder te bouwen, b) u doet gratis het onderhoud voor de GJ's, c) u betaalt de brandstof voor de GJ's, en d) de GJ's sparen personeelskosten uit. De GJ's verkopen uw stroom (kosten voor de GJ: 7 cent) aan de buurman voor 20 cent. Winst voor de GJ: ook 7 cent (want de rest is belasting, enzovoort, enzovoort).

Je zou haast aandelen in GJ's kopen en domme huiseigenaren of idealisten aanraden liefst zoveel microWKK's als mogelijk laten draaien om de GJ's nog vettere winsten te laten maken dan ze nu al realiseren. Alles zou heel anders zijn we de overheid met een goed en actief teruglever-beleid konden feliciteren. Helaas is het tegendeel het geval.

Ik pieker er niet over om onder de huidige regels een micro-WKK aan te schaffen. Ik zie niet in dat ik er voordeel aan heb, alleen de GJ's (en de overheid via de belastingen enzovoort en wellicht het milieu omdat elektriciteit door gas opgewekt schoner is dan die uit kolencentrales). ECN schat de levensduur van een micro-WKK op 15 jaar. De zaak wordt heel anders indien ik een keiharde garantie krijg over die 15 jaar dat alle teruggeleverde stroom wordt vergoed met een eerlijk bedrag per kWh. Dat bedrag moet minimaal 20 cent bedragen en liefst meer (zoals bijvoorbeeld in alle ons omringende landen). Ik wil zekerheid want zo'n aanschaf is een lange-termijnbeslissing. De GJ is er voor mij, en niet andersom.

De netbeheerder Continuon heeft na veel aandringen en diverse klachten bij de DTe ingezien dat men met hun volstrekt idiote teruglever-vastrecht helemaal op een doodlopend spoor zat. Continuon heeft hun vastrecht over teruglevering met terugewerkende kracht afgeschaft. In wezen onzin, want dit vastrecht was gewoon 100% illegaal. Nu de andere netbeheerders nog.


29 oktober 2006: Discussie over zonne-energie op Gathering.tweakers.net. Al sinds afgelopen zomer speelt zich op Gathering.tweaker.net een levendige discussie af over de voordelen en nadelen van zonnepanelen voor zijn bezitter en over alles wat er komt kijken voor, tijdens en na de aanschaf van zonnepanelen. U vindt bovendien veel vragen die voor iedereen doodnormaal zijn, maar voor doorgewinterde zonnepaneelbezitters (ik reken mijzelf tot de laatste categorie) een al lang gepasseerd station.


28 oktober 2006: China gaat 187 miljard dollar uitgeven aan duurzame energie in de periode 2006-2020. Men heeft het plan opgevat om in 2010 10% van alle energie duurzaam op te wekken, en 16% in 2020. Men rekent voor het gemak waterkracht als duurzaam. In 2020 wil men 300 miljoen vierkante meter zonnecellen hebben geinstalleerd, met name op het platteland. Bron: China Daily.


27 oktober 2006: Opgewekt Nu is de naam van de expositie/organisatie/website opgericht door Kees Daey Ouwens en Pauline Westendorp met als doel de discussie over schone energie aan te wakkeren en om te laten zien wat er mogelijk is, wat er nodig is en vooral: wat we zélf, om te beginnen als individu, kunnen doen om ons energiegebruik in eigen hand te krijgen en te houden.

Er is een website (www.opgewekt.nu) en er komt een Opgewekt Nu expositie in de hallen van de voormalige NDSM werf in Amsterdam Noord. Op 9 november a.s. opent de expositie.


26 oktober 2006: Geen kerncentrales maar windenergie. De Spaanse energiefirma's Iberdrola en Gamesa hebben 2700 MW besteld aan windturbines, te plaatsen in Spanje, overig Europa en de USA. 1000 MW gaat naar de staten Pennsylvania en Texas. Nog innovatiever is hiernaast het aanbesteden van een golfslag-generator bij de firma Ocean Power Technologies. Deze nieuwe vorm van duurzame energie zal worden geinstalleerd aan de kust bij het plaatsje Santoña (Cantabrië).


23 oktober 2006: Levert u terug aan het net en hebt u een Ferrarismeter? Meld u zeker niet aan als terugleveraar bij Continuon/Nuon want dit kost u ongewild bakken met geld. Je zou haast zeggen - permettez le mot - "men wordt genaaid". Ik krijg heel veel e-mail met mensen die in de puree zitten: niks geen geld terug of heel weinig geld terug. Kijk op de pagina 'Laatste Nieuws' van de website van de Werkgroep Zonne-energie Fryslân.

23 oktober 2006: Vanavond, 20:30 Nederland: Tros-radar besteedt aandacht aan de zonnestroompanelen die worden verkocht in de Karwei-bouwmarkten: Betalen ze zich zo snel terug als Karwei beweert in haar advertenties?


22 oktober 2006: Goed, beter best. De Japanse firma Kyocera heeft onlangs bekendgemaakt dat men 15x15 cm zonnecellen heeft weten te fabriceren met een omzetefficiency van liefst 18,5%. Zonnestroompanelen met deze cellen zullen medio 2007 van de band af rollen, regelrecht de markt op. De cellen zijn gepresenteerd op de beurs Renewable Energy 2006 in Makuhari, Chiba, Japan. (Bron: Kyocera)

Ter vergelijking: 'Mijn' 6 Sunpowerpaneeltjes 'maken' slechts, 14%. Stel je voor dat ze 18,5% efficiency zouden hebben. Dat is eventjes 30% meer opbrengst! Op jaarbasis produceren mijn paneeltjes 420 kWh. Dat zouden er dus 546 kWh zijn met die wereldrecordcellen van Kyocera.


21 oktober 2006: De Europese Commissie wil er hard tegenaan. Bezorgd over de enorme en steeds maar toenemende afhankelijkheid van energiebronnen buiten Europa, en daarbij de toenemende klimaatbezwaren van fossiele brandstoffen, wil de Europese Commissie dat alle leden van de EC om te beginnen drastisch bezuinigen op energieverbruik. Dat kan gemakelijk, want de verspilling is enorm. In getallen ziet de energiebesparings road map tot 2020 er als volgt uit:

huishoudens, woningen: 27%
bedrijfsgebouwen: 30%
transport 26%
industrie: 25%

Investeringstip: hebt u geld over, overweeg te investeren in ondernemingen die spaarlampen, LED-verlichting, warmtepompen, windturbines, elektrische auto's hybride auto's, woningisolatie, zuinige woningen, biobrandstoffen en dergelijke vervaardigen, en in dienstverlening gericht op energiebesparing. Maakt uw borst maar nat. Over 14 jaar ziet Europa er anders uit dan nu.


20 oktober 2006: Drie jaar lang bezuinigen op alles wat met duurzame energie te maken heeft en dan samen met vriendje Blair beweren dat er nog maar tien tot vijftien jaar te gaan zijn voordat de wereld catastrofale keerpunten overschrijdt. Dat is onze Eerste Minister Balkenende. Hypocrisie ten top, aldus PvdA-milieuspecialist Diederik Samsom. Ik ben het op dit punt roerend met Diederik eens. Balkenende heeft drie handlangers: allereerst onze gladde staatssecretaris voor kernenergie, de heer van Geel, gevolgd door onze ministers van respectievelijk Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, de heren Wijn (voorheen Brinkhorst) en Bot. Dit kabinet plotseling duurzaam? Mijn tante!


20 oktober 2006: Overkapte snelweg. Bijgaand een artist's impression van een overkapte snelweg in de buurt van Arnhem zoals beschreven op pagina 3 van het Utrechts Nieuwsblad (Algemeen Dagblad) van gisteren. Heel charmant en doordacht zijn de geprojecteerde zonnepanelen op het dak!


18 oktober 2006: BP komt met nieuw paneel. BP Solar heeft nieuwe zonnepanelen aangekondigd, de Mono2, die dezelfde efficiency zullen hebben als monokristallijne cellen, maar die worden geproduceerd voor een prijs van [goedkopere] polykristallijne cellen. Poductie zal beginnen halverwege het komend jaar (2007) in de BP Solar fabriek in Frederick, Maryland, USA. Bron: BP Solar


17 oktober 2006: Inwoners van IJmondgemeenten opgelet! Met de actie “Zonnewinst 2006” van de Milieudienst IJmond kunt u binnenkort uw eigen duurzame energievoorziening met een flinke subsidie aanschaffen. In de maand oktober worden twee energiemarkten gehouden. Tijdens deze markten krijgt u informatie over de systemen en kunt u een, voor uw woning geschikte, installatie aanschaffen.

Inwoners van de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Zandvoort kunnen met een subsidie van €500,- en €1500,- respectievelijk een zonneboiler of een zonnepaneel aanschaffen. Deze subsidie is door de provincie Noord Holland beschikbaar gesteld. Om het u gemakkelijk te maken, hoeft u niet individueel de subsidie aan te vragen. De installateur verzorgt de financiële afwikkeling zodat u slechts een nota krijgt waarin de subsidie al is verwerkt. Er zijn een beperkt aantal systemen beschikbaar. Informatie bij de Gemeente IJmond.


14 oktober 2006: De stoppen slaan door tegen 2015. Ik was vandaag in een winkel met huishoudelijke apparaten. Er stond een rij fraaie stofzuigers, de een nog oogverblindender dan de andere. Werd tien jaar geleden een stofzuiger aangeprezen met wel 1000 Watt vermogen, nu zag ik apparaten met liefst 2000 Watt en zelfs een topmodel met 2400 Watt. Is hier een trend gaande van steeds meer vermogen? Als je die trend lineair doortrekt bereiken we in 2015 de magische grens van 3500 Watt, ofwel het moment dat de stoppen doorslaan. Ik vraag me af: wat produceert een 2400 Watt stofzuiger het meest, herrie en hitte, of nuttig zuigvermogen. Die 2400 Watt zijn namelijk opgenomen vermogen, en geen zuigkracht.

Zijn consumenten gek of zijn stofzuigerfabrikanten gek. Allebei misschien?


13 oktober 2006: Belgische staatssubsidie voor zonneboilers. Afgelopen 26 september heeft de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur besloten om een fonds van € 200.000 op jaarbasis in te stellen om hiermee subsidies van 20% te verlenen op nieuw te plaatsen zonneboilers in Vlaanderen. Aanvragers mogen zijn: provincies, gemeenten, openbare centra voor maatschappelijk welzijn, besturen van de erkende erediensten en intercommunales die niet aan vennootschapsbelasting zijn onderworpen. Wie het eerst komt, het eerst maalt.


12 oktober 2006: LED-lampen komen er aan. Warner Philips (jawel, nazaat van de Eindhovense gloeipeer-tycoon) en Frans Otten zijn met hun bedrijf Lemnis Lighting begonnen met de productie van de Pharox, een lamp met de vorm en afmetingen van een gloeipeer maar verder volgestopt met LED's. Volgens Otten snijdt het mes naar veel kanten, omdat de Pharox voor detzelfde hoeveelheid licht als een 40W gloeipeer slechts 3,4 watt stroom verbruikt, en bovendien vijftigduizend uur mee gaat.

Wanneer alle huishoudens vier gloeilampen vervangen door de nieuwe zuinige led-lampen, bespaart dit jaarlijks anderhalf miljard kilowattuur aan energie. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van alle Amsterdammers gedurende een jaar. Per huishouden leveren vier Pharox-lichten een jaarlijkse besparing op van veertig euro.

Grappig in dit verband is dat de eerste Pharoxen iets in de geest van 30 euro per stuk gaan kosten. Een 11-watt spaarlamp bij de Hema kost op dit moment circa 5 euro. Wat zou u doen?


10 oktober 2006: Denkend aan Holland . . . . zie ik de bladen van grote windturbines traag gaan in een zee van blauw (vrij naar Marsman). Dit zijn de windturbines van het near shore windpark bij Egmond aan Zee, mij toegestuurd door een van de regelmatige bezoekers van deze website. In de verte ziet u de kustlijn en de zeereep.


9 oktober 2006: Afgelopen zaterdag was in een aantal regionale dagbladen (Leids Dagblad, Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, Gooi- en Eemlander) een complete pagina gewijd aan 'Het leed dat zonnepanelen heet". Conclusie was dat zonnepanelen een last zijn voor veel eigenaren, vanwege uitval van omvormers, beroerd overheidsbeleid en dwarsliggende netbeheerders. Nu had die journalist als u het mij vraagt niet helemaal ongelijk. Er is inderdaad veel uitval geweest van met name OK4-omvormers (nota bene een Nederlands product!), de regerende politiek in Den Haag doet helemaal niks voor gewone burgers (er komen verkiezingen aan!), en die netbeheerders zijn net kleine kinderen van wie hun speeltje wordt afgenomen. Probeert u eens te verklaren waarom in Nederland bijna iedereen klaagt terwijl er in Duitsland dertig keer zoveel zonnepanelen op daken liggen en er daar niemand klaagt? Is er in Duitsland soms dertig keer zoveel leed dan bij ons?

U kunt het krantenartikel downloaden vanaf de website van collega PolderPV (Misstanden rond zonnestroom in de krant)


8 oktober 2006: Aan de wethouder Verkeer en Milieu, gemeente Leiden, mr. J.P.R.M. Steegh

Geachte wethouder,

Afgelopen donderdag had ik een vergadering in de koffiekamer van het Stadhuis van Leiden. Het viel mij daarbij op dat deze ruimte wordt verlicht door middel van 5 kroonluchters met ieder 24 conventionele 40W (geschat) gloeilampen.

Een klein rekensommetje: 5 x 24 x 40 watt = 5 kilowatt.
Spaarlampen met dezelfde lichtopbrengst verbruiken hooguit 8 Watt, dat is 80% minder. Per avond dat de verlichting (4 uur) brandt zou dit 16 kilowattuur elektriciteit schelen, ofwel 16 x 500 gram CO2 uitstoot uit een klassieke elektriciteitscentrale.

De gemeente Leiden heeft een zeer goede reputatie op milieugebied; ze bevordert o.a. via de Milieudienst West Holland acties tot energiebesparing. Van zo'n gemeente verwacht men dat ze het goede voorbeeld geeft, zeker door representatieve ruimten energiezuinig te verlichten.

Wellicht weet u wie de beheerder is van het Stadhuis. Kunt u met deze functionaris overleggen om het gebouw door te lichten op energieverbruik. Is er ooit een energiescan gedaan van het stadhuis?

Ik zou het erg leuk vinden indien bij een volgende vergadering de koffiekamer van het stadhuis blijkt te zijn verlicht met behulp van spaarlampen.

vriendelijke groeten, Floris Wouterlood


7 oktober 2006: Solar Tour USA. Vandaag was er op tientallen locaties in alle staten van de USA open dag van zonne-huizen. Neem een kijkje op de website van de National Solar Tour.


7 oktober 2006: Eerste windturbines op de Noordzee leveren stroom aan het net. Volgens www.noordzeewind.nl, de website van het consortium dat het 100 MW 'near shore' windpark bouwt voor de kust bij Egmond, is onlangs de eerste stroom vanuit het park aan land gekomen. Tegen kerstmis zullen alle 36 windturbines operationeel zijn.


6 oktober 2006: Vraag en aanbod. Het blad 'Renewable Energy World' publiceerde onlangs een tabelletje met de wereldwijde groei in vraag en aanbod van zonnestroompanelen. Ik kan niet nalaten deze hier te reproduceren en commentaar te leveren. Getallen in megawatt-piek.

productie: 2000 2001 2002 2003 2004 2006
gemiddelde jaarlijkse groei
USA 76,2 96,7 107,8 91,5 140,6 133,6
12%
Japan 95,3 145 233,8 350,8 547 714
50%
Europa 58,5 85,4 123,4 173,1 272,9 406,9
47%
wereld, overig 22 25,8 39,9 60 89,2 153,2
47%
afzet:              
USA 34,7 43,8 60,8 76 101,8 137,3
32%
Japan 77,9 109,8 176,2 243,8 295,9 392,4
39%
Europa 74,1 120 172,6 232,6 472,4 676,1
56%
wereld, overig 65,3 79,2 95,3 122,9 197,7 202
25%

Commentaar: Het gaat heel snel in de wereld. In Japan en Europa (lees:Duitsland, Spanje, Portugal, België, en straks ook Italië) groeien productie en markt explosief. In de USA is de vraagtoename pas in 2004-2006 sterk op gang gekomen. Japan en de overige landen in de wereld (met name China) hebben voorzien in de tekorten in Europa en de USA. Ook al zou onze minister van Economische Zaken zich vandaag nog bekeren tot duurzaamheid, deze markt is hij definitief kwijt want de omvang van de productie van Japan en de expansie in China is domweg niet meer in te halen. We zullen het in ons land moeten hebben van waardevermeerdering door wat in- en verkoop. Dat is heel erg jammer, want tot 2003 had Nederland een voorsprong binnen Europa qua innovatie en marktvolume. Deze voorsprong is door incompetent knutselbeleid in Den Haag volkomen verdampt. Er is in ons land de afgelopen drie jaar helemaal niets gebeurd. En de grafiek laat duidelijk zien: stilstaan is achteruithollen in deze branche.


5 oktober 2006: Bewoners van IJsselstein, opgelet! Uw gemeente heeft per 1 oktober 2006 de subsidies op zonnestroompanelen en zonneboilers verhoogd, en wel als volgt:.
• € 800,- per zonneboiler (al dan niet in combinatie met HR ketel)
• € 2,- per Wattpiek zonnepaneel (PV paneel). Dit betekent dat u op een gemiddelde set van vier panelen (in totaal 500 Wattpiek) € 1.000,- subsidie krijgt.

Als u via het servicepunt Wooncomfort bestelt (zie onder), hoeft u geen subsidieformulieren in te vullen; u rekent de lagere prijs gewoon bij de installateur af. Informatie bij de gemeente IJsselstein.


4 oktober 2006: Alweer een trendsettende full-electric sportauto. Een maandje of twee geleden stond hier een plaatje met Arnold Schwarzenegger aan het stuur van de nieuwe volledig elektrische auto, de Tesla Roadster. Ik wist toen niet dat er al twee jaar geleden op de Parijse Autosalon ook een volledig elektrische sportauto te zien was, de Fetish, gebouwd door de Franse firma Venturi. Het flitsende tweepersoons karretje heeft een 220 Nm elektrsiche motor die 350 kilometer aflegt op de energie opgeslagen in 248 kg aan lithium-ion accu's. Zijn de accu's leeg dan moet u vier uurtjes opladen. Prestaties: 0-100 km/uur in 4,5 seconden, topsnelheid 160 km/uur. Een spetterende website met alle details vindt u op www.venturifetish.fr


3 oktober 2006: Kijkje in de meterkast. Ik houd sinds ik zonnepanelen heb de stand van de elektriciteitsmeter nauwlettend in de gaten. Dat levert interessante grafieken op. Bijvoorbeeld de onderstaande. Deze laat de stand zien van het telwerk 'hoog tarief' van de ferrarismeter in de meterkast. U ziet dat er in 2000 en 2001op jaarbasis flink werd geconsumeerd, ondanks de aanwezigheid van de zes Sunpowerpanelen (telwerk loopt op). Van 2002 tot 2004 merk je dat een paar panelen erbij al leuk zoden aan de dijk zet, want er verschijnen dalen in de curve. Helemaal leuk is het sinds ik in 2005 een extra set panelen liet monteren (een dikke kilowattpiek). In totaal ligt er nu een slordige 2,4 kWp op het dak, en de meter hoog tarief schommelt op jaarbasis rond de stand '3000'. Dit betekent dat ik voor stroom overdag zelfvoorzienend ben. Zonnestroom is dus heel effectief!


30 september/1 oktober 2006: Van dippenstein. September was een heel stuk zonniger dan augustus. Brachten de originele zes Sunpowerpaneeltje in augustus 'slechts' 36,6 kWh op, in september was het stukken beter: liefst 43,4 kWh. Van alle septembermetingen moeten ze alleen het superjaar 2003 voor zich laten. Zie de pagina maandproductie.


29 september 2006: Fraai overzicht van de mogelijkheden voor duurzame energieopwekking en energiebesparing vindt u op de pagina 'Energietuin van de website van de Kleine Aarde in Boxtel. En het aardige is dat ze bij de Kleine Aarde alle apparaten ook werkend hebben staan, dus kan ik u een bezoekje aanraden. Dik de moeite waard als u nadenkt om duurzaam energie te gaan produceren.


28 september 2006: Inhalige netbeheerder. Stel je bent iemand die het milieu een goed hart toedraagt. Je hebt de portemonee wijd opengetrokken en een flink aantal zonnepanelen gekocht. Je bent zuinig met elektriciteit. In de meterkast hangt zo'n glimmend zwarte, ouderwetse maar o zo degelijke meter, met een wieltje dat je op zonnige dagen tot je tevredenheid terug ziet spinnen. Aan het eind van het jaar neem je de meterstand op en die geef je keurig door aan je netbeheerder. De stand van het telwerk is zelfs 60 kWh minder dan de vorige keer. Fantastisch! 60 kWh netto superschone stroom voor het milieu verdiend! Kassa! Daar zal misschien wel een aanmoedigingspremie op staan. Het energiebedrijf profileert zich namelijk zo immens milieuvriendelijk. Wie schetst je verbazing als de netbeheerder je een jaarrekening stuurt met 800 kWh méér dan je meter aangeeft. Geschat, geachte klant, want we verdenken uw meter ervan niet goed te zijn. "Gut", zeg je, en je stuurt een brief waarin je uitlegt dat er zonnepanelen op het dak liggen, dat die stand correct is en of ze maar dat geld voor die 800 teveel gefactureerde kilowatturen plus die 60 kWh die van u komen net zo snel willen overmaken als u doet als u zelf een aanmaning krijgt.

Nee hoor, de klant krijgt een brief. Hierin staat een heleboel, onder andere: "U moet zich schriftelijk aanmelden dat u zonnepanelen heeft. U krijgt dan een nieuwe meter die zowel de afgenomen stroom als de teruggeleverde stroom meet. Dat moet wel want uw leuke analoge metertje is niet geschikt voor terugleveren. Pas als u een mooie nieuwe meter van ons heeft, en alleen dan, salderen wij voor u, beste klant". U krijgt als hooggeachte terugleveraar 7 mooi opgepoetste eurocenten voor elk van die teruggeleverde kilowattuurtjes. O ja, we rekenen ook nog eens extra transportkosten want u levert terug en ook die stroom moet worden getransporteerd, nietwaar?" En we zeggen lekker niet hoeveel die nieuwe bling-bling meter u gaat kosten en met hoeveel we uw vastrecht omhoog doen vanwege dezelfde mooie nieuwe meter! Dat blijft een verrassing, leuk he?

Kortom, deze netbeheerder is bezig op een zodanige manier dat geen enkele normale persoon het in zijn hoofd haalt om terug te gaan zitten leveren. 1) de omgerekende kilowattuurprijs die je voor je eigen zonnenstroom betaalt is iets in de orde van grootte van 1 euro per kilowattuur, 2) 60 kilowattuur terugeleverd is 60 x 7 cent en dat is dus minder dan een hondenfooi, 3) je moet extra betalen voor je nieuwe meter, plus transpportkosten, te betalen van die hondenfooi, 4) het verschil tussen 7 cent per kWh die je krijgt met de 20 cent die je betaalt is voor het grootste deel belasting, en we moeten de eerste zonnepaneelbezitter nog tegenkomen die ooit energiebelasting heeft teruggekregen, 5) de stroom die je teruglevert gaat regelrecht naar je buurman die een premie betaalt vanwege het feit dat hij een natuurstroomcontract heeft én die transportkosten betaalt die jij al hebt betaald. 6) je voorziet de netbeheerder met gratis stroom waarvoor je zelf ook nog eens het transportr betaalt.

Dit staat allemaal gelijk met waanzin. Ik zou liever mijn vingers 60 kilowatturen lang in het stopcontact steken dan een mooie nieuwe meter laten aanrukken. Bling of geen bling. Kijken of mijn vingers groen gaan roken! Die inhalige netbeheerder heet overigens Continuon. De netbeheerders van Essent en Eneco hebben een betere regeling (maar: lees het verhaal over Geesje Veenbaas 'Linke soep met klapsigaar', 15 september j.l.).


27 september 2006: Kerncentrale? De keuze is tussen minder stroom verspillen (sluipverbruik: een complete centrale), het nodeloos opzadelen van het nageslacht met moorddadig afval (kernenergie), ons nageslacht verzadigen met kooldioxide (kolen, olie, aardgas) of schoon, stil en vriendelijk (zon en wind). Voor de 1,5 miljard euro die een kerncentrale op z'n minst kost kan je met gemak 300 megawattpiek aan zonnepanelen aanschaffen en uitdelen aan de bevolking van Nederland. Als een regering het slim aanpakt met subsidies kan gemakkelijk het dubbele aan zonnepanelen worden geplaatst. Een kerncentrale blijft zijn leven lang smakken geld kosten: beveiliging, bewaking, exploitatie, inspectie, kernbrandstof. Hier komt achteraan: 100.000 jaar kosten van opslag afval en van beveiliging van de opslagplek. Kenenergie is en kan derhalve nooit goedkoop zijn. Alleen een politicus kan een kerncentrale willen, want hij laat generaties belastingbetalers voor de kosten opdraaien. Sterker nog, men creeert verspillling en gedwongen afname door de massaliteit van het proces.

 

Zonnepanelen daarentegen schaf je 1 keer aan, je schrijft ze af en verder kosten ze niets. Om de 15 jaar misschien een nieuwe omvormer. Bewaking is niet nodig. Welke dief klimt 's nachts op je dak? Wat hebt u liever, een kerncentrale om de hoek of zonnepanelen op je dak? Mijn keuze hebt u al, die is al 5 jaar geleden gemaakt.


26 september 2006: Kerncentrale? Dezelfde Pieter van Geel van het bericht hieronder zou volgens Elsevier een brief hebben gestuurd naar de Tweede Kamer over de wenselijkheid van een tweede kerncentrale. Wat moet deze politieke figuur dan in Amsterdam-Noord op 9 november?


26 september 2006: Energie-expositie "Opgewekt.nu" wordt op 9 november 2006 geopend door Staatssecretaris VROM - Pieter van Geel. Plaats, tijd: 14:30 op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Hier gaat het om: praktische oplossingen, pragmatische discussies en live energie opwekken en besparen! De expositie geeft informatie op drie niveaus:

* struikelexpositie, voor de toevallige bezoeker
* voorlichting en informatie voor de geïnteresseerde en doelgerichte bezoeker
* energiescenario’s en ontwikkelingen in de nabije toekomst met expert-workshops, zie www.new-energy.tv

Kunstwerken, speelobjecten, electriciteitsopwekking in bedrijf, energiespreekuren, een tankstation voor auto en geest met plantaardige olie en meditatieruimte, de Sirius van Greenpeace – alles staat in het teken van anders energiegebruik en anders energie opwekken.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over de expositie, of heeft u tips voor de expositie of linkjes naar andere websites, stuurt u dan een e-mail naar info@opgewekt.nu met uw naam, e-mailadres en informatie.

Wij zijn opgewekt over de toekomst van energie, als we NU beginnen!

De stichting Opgewekt.nu is opgericht om de energie-expositie op de NDSM-werf op te zetten en gedurende vijf jaar het platform te laten zijn voor pragmatische oplossingen en toepassingen voor het gebruiken, besparen en opwekken van energie. Het ministerie van VROM is één van de hoofdsponsors van de expositie. Inhoudelijke partners zijn: Energetica, Greenpeace, Kinetisch Noord, De Kleine Aarde, Milieu Centraal, NEMO, Trammeland, VIBA-EXPO en NEWNRG.


24 september 2006: Dun door de broek! Een interessant berichtje verscheen onlangs in de Khaleej Times, namelijk dat men in Saudi Arabië bezorgd begint te worden over de enorme groei in de Westerse wereld van windenergie en andere milieuvriendelijke alternatieve energiebronnen (zoals zonnestroompanelen). De Minister voor Oliezaken van het land, de heer Ali al-Nuaimi zou heben gezegd “We are concerned that some environment-related decisions, which some countries are trying to impose, could reduce global consumption of oil”. “This could hamper our economic development programmes because of our heavy reliance on oil exports” . “We are trying to (convince) the world to adopt positive environment decisions that safeguard the environment and contribute to global economic development.”

Kortom, de Saudiers zien de bui hangen: lagere inkomsten vanwege verminderde vraag naar hun zwarte goud. Het begint te rommelen in hun buik. Twintig jaar geleden zetten ze gewoon de oliekraan wijd open, en de wereld tuinde er wel weer in. Nu niet meer: hun kraan staat al wijd open en kan niet meer verder (peak oil), en er is al zó veel CO2 uitstoot dat er binnenkort geen ijs meer op de Noordpool over is. Het is op z'n minst curieus dat de Minister van Economische Zaken van Nederland er precies zo over denkt als zijn Saudische collega! Hoe moet je anders de beslissing zien om op te houden met het subsidieëren van duurzame energie in ons land? (zie het bericht van 18 augustus j.l.)


21 september 2006: Hoeveel levert het zomerhalfjaar meer op dan het winterhalfjaar? Ik heb de getalletjes er eens op nagekeken: tussen 21 september 2005 en 21 maart 2006 hebben mijn zonnestroompanelen bij elkaar elkaar 260 kWh geproduceerd. Tussen 21 maart en 21 september 2006 werd er 1077 kWh geoogst.

Dit betekent dat het winterhalfjaar ongeveer 20% van de jaaropbrengst oplevert en het zomerhalfjaar 80%.


21 september 2006: Spaarlamp-promotie door Greenpeace. 1 miljoen spaarlampen!


20 september 2006: Philips gaat wereldwijd bij overheden met spaarlampen leuren. Als wereldwijd gloeilampen worden vervangen door zuinigere exemplaren, zou dat jaarlijks 50 miljard euro besparen. De uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 zou 273 miljoen ton afnemen.

"Dit zijn verbazingwekkende getallen", zei topman Theo van Deursen van de lichtdivisie van Philips woensdag op een analistenbijeenkomst. " We doen een beroep op alle overheden om energiebesparende campagnes te beginnen." Binnen drie tot vijf jaar zouden die al hun vruchten kunnen afwerpen, stelde Van Deursen. Philips zou zelf ook profiteren van een grotere vraag naar spaarlampen. Het elektronicaconcern verdient veel geld aan mensen die een lamp moeten vervangen. In verband hiermee ging afgelopen augustus het verhaal dat Osram en Philips samen de lucratieve Europese spaarlampenmarkt zouden afschermen.

Er zijn trouwens al landen die de spaarlampjes (van Philips) gretig afnemen. Wist ik niet. Cuba is zo'n landje.


18 september 2006: Balkenende doet gloeilampen in kantoor weg. Op de website van de Telegraaf stond vandaag het volgende intrigerende bericht. Als je het namelijk goed leest heeft onze superzuinige premier slechts één enkel lampje in zijn hele torenkamertje. Kijk zo hoort het in dit krentenlandje. De commentaren van lezers waren dan ook overwegend positief.
DEN HAAG - Premier Balkenende werkt vanaf maandag bij het licht van een spaarlamp. Hij doet mee aan een actie van Greenpeace om het gebruik van de energiezuinige en dus milieuvriendelijke lichtbron te stimuleren. De politicus verwisselde maandagmiddag zelf de gloeilamp in zijn werkkamer in het Torentje op het Binnenhof voor een spaarlamp.

Greenpeace voert campagne om meer Nederlanders te overtuigen van het nut van de spaarlamp. De milieuorganisatie hoopt dat er voor het begin van de lente één miljoen lampen worden verwisseld en krijgt daarbij steun van een reeks bekende Nederlanders en politici, onder wie Balkenende.

Spaarlampen liggen al jaren in de winkelschappen, maar de ouderwetse gloeilamp verlicht nog verreweg de meeste ruimten. Van de gemiddeld 31 lampen in een Nederlands huishouden zijn er op het moment vier energiezuinig......... (enzovoort, enzovoort)17 september 2006: Subsidies in Limburg. De provincie Limburg is samen met 14 Limburgse gemeenten de actie gestart 'Energiezuinig Wonen'. Inwoners van Ambt-Montfort, Beek, Heerlen, Helden, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Margraten, Nederweert, Nuth, Roerdalen, Sittard-Geleen, Stein en Venlo kunnen aanspraak maken op subsidie voor: zonnestroompanelen, zonneboiler, warmtepompboiler, douchewarmtewisselaar, gelijkstroomventilator, HR++ glas en een energieprestatieadvies (EPA, volgend jaar verplicht bij verkoop). U vindt de website op Energiezuinig Wonen. Op de maatregel-overzichtspagina van de website staan 'terugverdientijden', dwz in welke tijd de investering er via energiebesparing uitkomt. Acht van de genoemde 14 gemeenten geven extra plaatselijke subsidies bovenop die van de actie. Telefoon: 045-5506 598.

17 september 2006: Autovrije zondag. Plaatjes zeggen meer dan woorden.


15 september 2006: Linke soep met klapsigaar. Op Radio 1 was vanavond in het programma Linke Soep een item te horen over het wel en wee van Geesje Veenbaas uit Delft. Geesje's elektriciteitsverbruik is dankzij haar zonnestroompanelen èn haar energiebewuste gedrag zó laag dat haar draaischijfmeter aan het eind van het jaar een lagere stand heeft dan aan het begin. De netbeheerder (Eneco) weet daar niet zo goed raad mee en wil steeds maar die meter vervangen. Door een mooie flitsende nieuwe digitale meter met liefst vier displays. Eneco wild enthousiast! Waarom? Overenthousiaste netbeheerders moet je kritisch bekijken. Hun enthousiasme is exponentieel evenredig met de winst die ze ruiken. Wie draait namelijk voor de vervangingskosten op? Geesje. Wie betaalt hoger vastrecht? Geesje. Wie hoeft de meteropnemer niet meer langs te sturen? Eneco. Wie kan vanuit zijn leunstoel de klant in de gaten houden? Eneco. Saldeert die nieuwe meter? Nee, dat doet nog steeds de computer van de energieleverancier. Geesje's oude meter saldeert vanzelf, namelijk doordat het schijfje achteruit draait. Geesje schiet niets maar dan ook helemaal niets op met een nieuwe meter, al heeft dat ding 80 display's. Geesje gaat namelijk meer betalen voor de bling-bling, en Eneco heeft alle voordeel. Ik heb Geesje geadviseerd niet in te gaan op de vleierij van Eneco en haar oude meter gewoon te laten hangen. Laat de netbeheerder zijn computer eerst goed programmeren. Daarvoor hebben ze al twee jaar (!) geleden opdracht gekregen van de Tweede Kamer. Salderen is wettelijk toegstaan, en die oude meter ook.

Lees over 'slimme meters' ook nummer 2005-4 van Power to the People, de nieuwsbrief van de Zonnestroom Producenten Vereniging


12 september 2006: Wat moeten we hier nou weer mee. In een bui van opperste domheid en met een enkele ondoordachte pennestreek schaft de minister van Economische Zaken op 18 augustus de MEP af voor alle nieuwe aanvragen, brengt hiermee een aantal kleine firma's en particulieren aan de rand van bankroet (wel zwaar geinvesteerd, nog geen subsidie aangevraagd want dat mag pas als het projecten is opgeleverd), en krabbelt onder druk van partijgenoten en de VVD (!) terug.

De voorgestelde oplossing is dus h e l e m a a l niks. Let wel: elke vorm van subsidie op duurzame energie wordt afgeschaft. Nederland is hiermee de dupe. Dit is naar mijn idee een fantastische, bestuurlijke en politieke puinzooi. De minister geeft mooi geld uit aan een paar gedupeerden, maar de hele subsidie op duurzame energie verdwijnt. Investeerders krijg je zo nooit van z'n leven meer gek om hier te investeren, politiek ben je geen knip voor je neus waard, en ondertussen blijven we het land met de smerigste luchtkwaliteit ter wereld (op China na) en een enorme nutteloze uitstoot van klimaatonwelgevalligge gassen. Nou u. Wat moet je met zo'n minister en wat moet je met zo'n beleid? Wipkippen! Inenten tegen vogelgriep of gewoon ophokken!


10 september 2006: Space Shuttle brengt zonnestroompanelen naar ruimtestation. In het ruim van de Space Shuttle die gisteren vertrok vanaf Cape Canaveral bevindt zich een gevaarte van liefst 16 ton dat de tweede set zonnepanelen bevat (truss P6). De panelen zullen circa 13 kW vermogen aan het internationale ruimtestation gaan leveren. Ze bevatten 64.000 zonnecelletjes. Bij elkaar meten de panelen 73,15 m lengte bij een breedte van 11,58 m. Opmerkelijk is dat de structuur 1,2 miljard dollar heeft gekost. Per wattpiek dus een dikke 90.000 dollar. Als u dat vergelijkt met de 5 euro per wattpiek die wij hier op aarde voor onze zonnepaneeltjes betalen!

9 september 2006: Terugverdienen? Vandaag heb ik bij het inzamelpunt van de gemeente drie aftandse stereoinstallaties, vijf niet goed meer goed functionerende monitoren, een oude laserprinter en een paar luidsprekers ingeleverd. Minstens tien jaar oud en heel goed gebruikt, dat wel. Bij elkaar heeft dat spul aan nieuwprijs ongeveer 7500 gulden gedaan (met name laserprinters waren in 1990 nog ongehoord duur). Waarde anno 2006: nul komma nul. Ik vraag me af waarom mensen zo zeuren dat zonnepanelen zich moeten terugverdienen terwijl ze nota bene energie opleveren. Elektronica slurpt energie en wordt achteloos gedumpt zonder dat ooit iemand vraagt naar terugverdientijd. Terugverdientijd? Hallo!


8 september 2006: Kort geding tegen minister Wijn (EZ) wegens onzorgvuldig handelen. De Stichting Natuur en Milieu wil de minister van Economische Zaken namens een aantal gedupeerde bedrijven voor de rechter slepen vanwege het plotseling stopzetten van nieuwe MEP-subsidies op duurzame energie. Ook de Tweede Kamer laat zich niet onbetuigd: een meerderheid wil dat de minister zijn onzalige beslissing intrekt. Alleen CDA en VVD vinden dat de minister een goede daad heeft verricht. Dat de VVD mordicus tegen elke subsidie voor duurzame energie is en graag kernenergie wil, dat wisten we al. Wat dat betreft is de VVD altijd heel erg duidelijk geweest. Het CDA laat naar mijn idee hier wel heel duidelijk haar eigen staatssecretaris Milieu VROM als een baksteen vallen. Heeft die staatssecretaris pluche-lijm aan zijn kont? Ik zou allang zijn opgestapt als ik hem was.


5 september 2006: Duurzame Dinsdag om even bij stil te staan. Organisaties op het gebied van duurzame ontwikkelingen bieden Balkenende een koffertje aan met mooie plannen en ideetjes. Wat heeft Balkenende in ruil te bieden? Gezien de capriolen van zijn minister van Economische Zaken (subdsidies op duurzame elektriciteit weg) en zijn staatssecretaris Miliue/VROM (asbestschip), bitter weiniig, denk ik. Zou die man zich ooit schamen voor zijn ondermaatse beleid? Zie www.duurzamedinsdag.nl


3 september 2006: Op en neer met het weer. De zondagochtend begon met storm, regenbuien en laaghangende bewolking. In de voormiddag kwamen tussen de wolken spotjes blauwe lucht tevoorschijn en zo nu en dan een ferme kwak zonlicht. Op zo'n zonlichtmoment presteerden de OK4E omvormertjes eventjes maximaal: 93 Watt (zie plaatje) . Weer als vandaag, met z'n snelle opeenvolging van ups en downs in de zonneschijn, vergt heel wat van omvormers, niet alleen die van mij, maar ook die van alle collega's.

1 september 2006: Augustus dramatisch voor zonnestroom. Gaf juli een hoogterecord opbrengst, augustus werd een laagterecord voor mijn oorspronkelijke 6 zonnepaneeltjes. Door wat zuiniger met stroom dan normaal te doen staat het telwerk van de meter in de meterkast toch nog een paar kilowattuurtejs lager dan op 1 augustus.


31augustus 2006: Minister op het matje. In de Commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer kreeg minister Wijn op zijn donder over zijnbeslissing om geen nieuwe subsidies op milieukwaliteit en elektriciteitsproductie (MEP) meer toe te kennen. In normaal Nederlands: of de minister op zijn rampzalige beslissing terug komt om een streep te zetten door subsidies op duurzame energie. Of hij goed in zijn bovenkamertje was. Vendrik (Groen Links): "Hoe stom kan je zijn! We gaan weer in de herhaling van 2003". Verder: "Dit grenst aan wanprestatie van 3 opeenvolgende kabinetten Balkenende. Ongehoord! Het beginsel van EZ is vertrouwen te scheppen bij ondernemers? Dit beginsel is geschonden!" Duurzaam energiebeleid in Nederland is prutswerk. Intrekken die brief!

Kamerleden willen cijfers zien.

De minister beloofde gedupeerden te helpen, maar hield verder voet bij stuk. Nu is er dus helemaal geen beleid mee, ofwel door iemand opgemerkt: de perfecte opmaat om straks kernenergie door de strot van de burgers te duwen. Overigens is het de vraag of de minister wettelijk bevoegd is om zijn maatregel te nemen.


29 augustus 2006: Bewoners van Alkmaar en omstreken opgelet! De Milieudienst Regio Alkmaar (MRA) en de gemeenten Alkmaar en Castricum organiseren voor de inwoners van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heiloo en Schermer de actie "Zonnesteek 2006". Aanstaande zaterdag, 2 september kunt u zich inschrijven op de energiemarkt bij Besseling Installatie aan de Havinghastraat 22 te Alkmaar. Het gaat om zonnepanelen en zonneboilers die u op de energiemarkt tegen een aantrekkelijke prijs en met een leuke subsidie kunt aanschaffen Wie het eerst komt, het eerst maalt. In 2005 werden bijna 150 installaties gerealiseerd.

Op de website van de Milieudienst Regio Alkmaar staat o.a. het volgende: De financiële bijdrage is eenmalig per huishouden. Ter wille van het vaststellen van de juiste volgorde dienen aanbiedingen door anderen wel op de energiemarkt bij Besseling Installatie te worden gemeld.

inwoners gemeente Bergen

Er is keuze uit twee systemen van zonnecellen van ongeveer 500 Wattpiek. Inwoners van de gemeente Bergen ontvangen een subsidie van 3 euro per wattpiek. Voor zonneboilers in de bestaande woningbouw bedraagt de provinciale bijdrage € 550,-.

inwoners gemeente Graft-De Rijp

Er is keuze uit twee systemen van zonnecellen van ongeveer 500 Wattpiek. Dankzij de subsidie van de provincie Noord-Holland van € 3,- per Wattpiek en de gemeentelijke bijdrage van € 0,25 per Wattpiek, betalen de eerste 11 aanvragers uit Graft-De Rijp iets minder dan 50% van de aanbiedingsprijs. Voor zonneboilers in de bestaande woningbouw bedraagt de provinciale bijdrage € 550,-. Voor de eerste 5 aanvragers is een gemeentelijke stimuleringsbijdrage van € 150,- beschikbaar.


inwoners gemeente Heiloo

Er is keuze uit twee systemen van zonnecellen van ongeveer 500 Wattpiek. Dankzij de subsidie van de provincie Noord-Holland van € 3,- per Wattpiek en de gemeentelijke bijdrage van € 0,25 per Wattpiek, betalen de eerste 27 aanvragers uit Heiloo iets minder dan 50% van de aanbiedingsprijs. Voor zonneboilers in de bestaande woningbouw bedraagt de provinciale bijdrage € 550,-. Voor de eerste 10 aanvragers is een gemeentelijke stimuleringsbijdrage van € 150,- beschikbaar.


inwoners gemeente Schemer

Er is keuze uit twee systemen van zonnecellen van ongeveer 500 Wattpiek. Dankzij de subsidie van de provincie Noord-Holland van € 3,- per Wattpiek en de gemeentelijke bijdrage van € 0,25 per Wattpiek, betalen de eerste 11 aanvragers uit Schermer iets minder dan 50% van de aanbiedingsprijs. Voor zonneboilers in de bestaande woningbouw bedraagt de provinciale bijdrage € 550,-. Voor de eerste 5 aanvragers is een gemeentelijke stimuleringsbijdrage van € 150,- beschikbaar.


28 augustus 2006: Andere energieleverancier? Een buitengewoon aardig klinkend call center meisje belde vanavond op om mij over te halen mijn huidige energieleverancier vaarwel te zeggen en in te ruilen voor de firma die zij vertegenwoordigde. Ik zou een half jaar lang korting krijgen op de kosten van 25% van mijn stroomverbruik (alleen de opwekkosten, niet transport, belasting, vastrecht, noem-het-maar-op, dus in feite een krappe sigaar uit eigen doos). In ruil zou ik piekfijne, zij het grijze stroom aangeleverd krijgen. Nu ben ik best bereid een dealtje aan te gaan. Toen ik haar voorstelde om te switchen indien haar organisatie mij 45 eurocent per kilowattuur teruggeleverde stroom zou betalen (het normale Duitse teruglevertarief) werd het muisstil aan de andere kant van de lijn. De hoorn werd haastig opgehangen.


28 augustus 2006: DE Koepel buitengewoon boos op minister. De belangenorganisatie voor Duurzame energie heeft namens 250 organisaties een bijzonder boze brief gestuurd naar minister Wijn van Economische Zaken (CDA). Heel terecht als u het mij vraagt. Hier volgen enkele ter zake doende fragmenten uit het persbericht van de DE Koepel :

'Nederland neemt met stopzetten van subsidieregeling een uitzonderingspositie in binnen Europa'. De instellingen en organisaties voor duurzame energie hekelen het stopzetten van de enige subsidieregeling, de MEP-regeling, voor hun sector. Zij stellen dat Nederland binnen Europa nu een uitzonderingspositie inneemt. 'Dit op een moment dat de toepassing van alle duurzame energievormen in heel Europa de sterkst groeiende economische sector is',

'In Duitsland werken zeker 200.000 mensen in deze sector en is de groei enorm, maar in Nederland vinden we dat kennelijk niet nodig. Er is hier geen politieke bereidheid om de transitie naar duurzame energie voort te zetten', aldus voorzitter Teun Bokhoven.'Die CDA-doelstelling haal je niet als nu alles stilvalt. Er is geen land zonder steunmaatregelen. Het ergste hier is de inconsistentie. De MEP-regeling is nog maar drie jaar oud en wordt nu al weer stopgezet. Dit gejojo heeft dramatische effecten op investeerders', zegt Bokhoven. Eerder al konden grootschalige windmolenparken op zee en verbrandingsinstallaties voor biomassa geen subsidie meer krijgen27 augustus 2006: Snelle de Krom. Ik kreeg vanmorgen een e-mailtje van Paul de Krom (VVD, Tweede Kamer) naar aanleiding van een vraag per e-mail gisteren verstuurd.

Het relevante gedeelte van Paul's antwoord: "Mijn commentaar op bevriezing MEP is als volgt: zuur, omdat ikzelf toen ik mij 3 jaar geleden met energie ging bemoeien herhaaldelijk heb gewaarschuwd dat de MEP niet deugt vanwege het ontbreken van een beheersinstrumentarium. Noodzakelijk, omdat de kosten opnieuw volledig uit de hand dreigen te lopen. Wij willen:
1. dat de regering een regeling treft voor bedrijven die hierdoor zeer ernstig financieel worden gedupeerd. We moeten dan wel eerst een overzicht hebben over welke bedrijven het precies gaat, en hoe groot de omvang van de financiële schade is
2. de MEP wordt omgebouwd tot een regeling die uitsluitend is gericht op (liefst kleinschalige), innovatieve projecten. Via tendering en strikt budgettaire regels moet worden gegarandeerd dat de keuze voor technologieën aan de markt wordt overgelaten"

Aldus Paul de Krom. Dat wordt straks voor de verantwoordelijke minister een pittig debat in de Tweede Kamer.


26 augustus 2006: Commentaren energiespecialisten politieke partijen over bevriezing MEP-subsidies

(dit zijn commentaren letterlijk overgenomen van websites. Ik heb een stukje CDA-commentaar cursief gezet, want de vullingen vallen spontaan uit mijn kiezen van dit stukje newspeak-gezwets. Dit kabinet heeft namelijk naar mijn idee alles uit de kast getrokken om duurzame energie systematisch om zeep te helpen. Hier breekt écht mijn klomp)

PvdA (energiespecialist: Diederik Samsom, www.diederiksamsom.nl): Woedend en verbijsterd over het besluit. Investeerders jaag je zo de stuipen op het lijf. Elke keer als iemand nadenkt over een investering in duurzame energie, zet de overheid weer een streep door de regeling. De uitspraak van Wijn, dat de regeling op de helling kan omdat doelstellingen voor duurzame energie worden gehaald, is volgens Samson te gek voor woorden. Die 9% is pas het begin. Als je duurzame energie ook na deze kabinetsperiode wilt stimuleren, moet je een consistent beleid voeren!

VVD (energiespecialist: Paul de Krom, www.pauldekrom.nl): Weg met open-einde regelingen. Als ik de cijfers zo zie dreigt er weer een overschrijding van het budget met honderden miljoenen. Dat kan niet, dan is ingrijpen onvermijdelijk." Volgens een brief van Wijn aan de Tweede Kamer overschrijden de kosten van de Mep-regeling tot 2010 elk jaar de begrote EUR 509 mln. Dit jaar liggen de uitgaven naar verwachting op EUR 685 mln. De MEP is een open einde-regeling is. "Als je geen plafond afspreekt en de cijfers groeien te hard, moet je op de rem trappen, zoals voormalig minister Brinkhorst vorig jaar ook al terecht heeft gedaan." De Krom noemt de klachten uit de sector over "zwalkend overheidsbeleid" begrijpelijk. "Maar opzet van de MEP-regeling deugt gewoon niet. Dat heb ik al vaker betoogd. Per 1 januari wordt er een plafond ingevoerd." In de ogen van de VVD-er kunnen energiebedrijven dus volgend jaar weer subsidieaanvragen indienen. "Ik zou niet weten waarom niet."

CDA (energiespecialist Jos Hessels): Komt op voor de kleine ondernemers en boeren. De CDA-fractie wil voorkomen dat kleinere projecten voor duurzame energie vertraging oplopen of in de problemen komen vanwege het bevriezen van de MEP. Juist voor kleine ondernemers en boeren die al verregaande investeringen en verplichtingen zijn aangegaan, kunnen de gevolgen erg groot zijn en moeten we zoeken of er mogelijkheden zijn om hen met een tussenoplossing tegemoet te komen’. Er moet keihard moet worden ingezet om innovatieve vormen van duurzame energie. ‘Het CDA kiest voluit voor uitbouw van duurzame energie in Nederland in de komende decennia. Daarvoor is een efficiënte en duidelijk gerichte overheidsondersteuning van groot belang. Het uitgangspunt moet zijn voortschrijdende innovatie. Het is dan ook terecht dat het kabinet hiervoor 150 miljoen extra uitrekt. Want elk te subsidiëren project moet eigenlijk beter zijn dan het vorige. Het is echt mogelijk om de effectiviteit en rentabiliteit van duurzame energie op de middellange termijn enorm te vergroten. Dat is een kans die we niet kunnen laten liggen’. Zeker bij projecten op het gebied van zonne-energie en biomassa komen deze doelstellingen goed in zicht.

Daarbij moeten we natuurlijk niet vergeten dat het succesvolle beleid van de kabinetten Balkenende heeft geleid tot een zodanige innovatieve aanpak van duurzame energie-initiatieven, dat de doelstelling van 9% duurzame elektriciteit in 2010 veel eerder dan verwacht binnen bereik is gekomen. Iets wat een paar jaar geleden nog niet voor te stellen was’

De MEP biedt echter eigenlijke onvoldoende aanknopingspunten voor deze toekomstgerichte aanpak. Het CDA steunt dan ook de inzet van minister Wijn om niet door te gaan met te MEP en voor een volgende periode te kiezen voor een andere insteek en een andere regeling. Wel zal de CDA-fractie er bij Wijn op aandringen om nu al de voorbereidingen op te pakken voor een nieuwe subsidieregeling, die gebaseerd is op de speerpunten innovatie en rendement. Deze voorbereidingen moeten ertoe leiden dat het nieuwe kabinet zeer snel kan overgaan tot invoering van de nieuwe regeling. Wat de CDA-fractie betreft zal die in ieder geval een terugwerkende kracht moeten hebben tot 18 augustus 2006.

D66 (energiespecialis Boris van der Ham): Grillig. Het energiesubsidiebeleid is grillig. Het eerst verlenen van de MEP-subsidie, en dan weer afschaffen, wat ook gebeurde met de subsidie voor het toepassen van zonne-energie. Het werd er niet duidelijker op. Toch lagen aan die beslissingen wel rationele overwegingen ten grondslag. De MEP was zo succesvol dat de energieprijs steeg door de milieuheffing, en dat drukte op de koopkracht. Nu komen milieusubsidies direct uit de Rijksbegroting, dat is een veel stabielere vorm van subsidie. Wat betreft zonne-energie ging veel geld naar het buitenland, in plaats van wat het doel was, kennisopbouw in Nederland. Er werd te veel misbruik gemaakt van deze constructie. Ik zie meer in langdurige energiesubsidies, die een looptijd hebben van twintig jaar. Ik vind dat er een teruglevergarantie voor zonne-energie moet komen, zoals die in Duitsland al is. Iemand met een zonnepanelendak krijgt dan geld voor de kilowatturen die hij teruglevert aan het net. Dat is een stabiele vorm van een langdurige subsidie, die beter werkt dan een aanschafsubsidie.

Groen Links (energiespecialis Kees Vendrik) Kritische vragen aan de minister van EZ over de afschaffing van de subsidieregeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP)

1. Bij de opening van het academisch jaar in Wageningen sprak staatssecretaris Van Gennip van een 'grote rol van Nederland voor een biobased economy, een economie die draait op duurzame grondstoffen'. In 2010 zal 9% van onze elektriciteit duurzaam zijn. In Europa (EU 25) was echter in 2004 al gemiddeld 13,7% van de elektriciteit afkomstig uit duurzame bronnen. In 2010 zal dit in Europa 21% zijn (bron eurostat). Nederland loopt dus een straatlengte achter op het Europees gemiddelde.
Hoe valt de geciteerde ambitie te rijmen met de zeer bescheiden cijfers?

2. Uit de Volkskrant van 19 augustus 2006 blijkt dat Essent denkt dat het project om de Clauscentrale in Maasbracht duurzaam te maken door de staking van de subsidie geschrapt zal worden. Bent u bekend met meer projecten die door de afschaffing van de subsidie geschrapt worden of dreigen te worden geschrapt?

3. In rapport Nu voor later. Het energierapport 2005 schrijft u dat (p. 42) 'cruciaal is dat met deze wetsherziening (van de MEP, WD) een stabiel investeringsbeleid tot stand komt. Het is immers noodzakelijk dat er meerjarige zekerheid is over de overheidsbijdrage per project dat biedt de MEP nu.'
Acht u de afschaffing van de subsidieregeling MEP in strijd met een stabiel investeringsbeleid en/of een meerjarige zekerheid over de overheidsbijdrage per project? Zo nee, waarom niet?

4. Bedrijven hebben veelal plannen en kosten gemaakt voor de opwekking van duurzame elektriciteit, mede met het oog op de subsidieregeling. Bent u bereid deze bedrijven alsnog in de gelegenheid te stellen een subsidieaanvraag te doen? Zo nee, waarom niet?

5. Bedrijven zullen door de afschaffing van de subsidieregeling afzien van de opwekking van duurzame elektriciteit. Krijgen deze bedrijven reeds gemaakte kosten voor de opwekking van duurzame elektriciteit vergoed? Zo nee, waarom niet?

6. Door de afschaffing van de subsidieregeling ontstaat grote onzekerheid bij de (potentiële) producenten van duurzame elektriciteit. Zij zullen zich, óók in het geval van een herstel van de subsidieregeling onder een nieuw kabinet, wel twee keer bedenken alvorens (wederom) in duurzame energie te investeren. Feitelijk is uw besluit dan ook te beschouwen als ten minste deels onomkeerbaar. Bent u het met mij eens dat uw besluit derhalve in strijd is met de regeringsverklaring van Balkenende III? Zo nee, waarom niet?

7. Kunt u deze vragen op een zo kort mogelijke termijn beantwoorden?


24 augustus 2006: Zonneboiler zelf bouwen? Kijk eens op de website van Kris de Voecht uit Booischot (België). Chris is een zelfbouwen in hart en nieren!


23 augustus 2006: Nuon boert beter dan ooit. De nettowinst van energiebedrijf Nuon is in het tweede kwartaal ruim verdubbeld van 148 miljoen tot 349 miljoen euro. De omzet steeg door de hoge olie- en gasprijzen. In oktober krijgen de klanten van Nuon te horen hoeveel stroom en gas in 2007 gaan kosten. Dat de tarieven opnieuw stijgen staat nu al vast, vanwege de sterk gestegen olieprijzen in de eerste helft van dit jaar. Dit jaar is de energienota voor een gemiddelde Nuon klant al circa 175 euro hoger dan vorig jaar.

Commentaar: Als Nuon goed boert, boert de minister van Financien beter! En wat doet die minister? Jawel: subsidies op duurzame energie wegstrepen. Dit betekent dat Nuon volgend jaar nog meer winst gaat maken. En de klantjes gaan dat fijn opbrengen. Voor de duidelijkheid: U dus en niet ik, want ik val dankzij mijn zonnestroompanelen buiten de prijzen. Sterker nog, ik verdien meer en sneller terug via het terugleveren tegen de hogere elektraprijs. Vergelijkt u stroom afnemen van Nuon c.s. of zonnestroompanelen kopen met het huren of kopen van een huis. Op termijn ben je met kopen altijd beter uit.


22 augustus 2006: 1.000.000 zonnedaken in Californië. Gisteren tekende Goeverneur Arnold Schwarzenegger tijdens een feestelijke bijeenkomst in Sacramento de wet SB-1 ofwel de "miljoen zonnedaken"-wet. De wet voorziet in subsidies en impulsen om in de komende tien jaar die miljoen zonnedaken te realiseren. Per jaar zullen er meer zonnestroompanelen geïnstalleerd worden dan er op dit moment in heel Nederland op daken liggen. Ook is in de wet de teruglevering goed geregeld. U kunt het historische moment met Arnie bewonderen op zijn officiële website. Mooi werk, Arnold! Da's heel wat anders dan de hypocriete gereformeerde gierigheid van de regerende politici in ons eigen Den Haag (bericht 18 augustus).

20 augustus 2006: Foute timing-2. De zonnestroom-installatie op het dak van m'n huis heeft de afgelopen week het cumulatieve productiegetal van 6000 kWh aan superschone zonnestroom overschreden.Ik ben in de zomer van 2000 begonnen met 6 paneeltjes - bij elkaar 570 Wp, daarna steeds bijgekocht, en sinds 2005 is het totale vermogen 2500 Wp. Dat zet zoden aan de dijk in mijn energiesamenstelling. Ter vergelijking: een standaardgezin verbruikt per jaar 3350 kWh. En door mijn zonnepanelen ben ik iets anders over stroomverbruik gaan denken dan de manager van het standaardgezin, reken maar. De bezorgde brief van gisteren van de netbeheerder had een felicitatiebrief moeten zijn! Bloemetjes of gebak! Sun is fun!


19 augustus 2006: Foute timing-1. Tussen alle commotie vanwege de enormiteit daar in Den Haag (zie bericht van gisteren) kreeg ik een brief in de bus van Continuon, mijn allerbeste netbeheerder. U moet weten dat vorige week de meteropnemer langs is geweest en dat we samen de meters hebben uitgelezen.

Heerlijk zo'n zorgzame netbeheerder. Of verdenken ze me misschien van de misdaad dat ik te weinig stroom consumeer? Is het nog steeds niet in deze hardleerse koppen doorgedrongen dat er mensen zijn met zonnepanelen, mensen die elke keer glimlachen als ze hun meterstanden zien? Nou, Ik ben zo'n klant.

18 augustus 2006: Streep door MEP. Voor alle nieuwe duurzame energieprojecten is met ingang van vandaag MEP subsidie afgeschaft. Zomaar, even tussen neus en lippen. Wegens succes gooien we de deur dicht, zullen we maar zeggen. Dat succes is de verwachting van een magere 9% duurzame energieopwekking in 2010 waarmee Nederland helemaal achteraan de rij staat in Europa. Wat een succes. Meer is kennelijk in dit land niet nodig! Als ik investeerder was, was ik razend en ging ik mijn geld ergens anders beleggen en nooit meer in dit land waar men domweg met een pennestreek een investeringshorizon wegstreept. Met dit soort waanzinnig beleid is in dit land eenvoudigweg niet te investeren. De wolf ijsbeert voor de deur en we gaan vrolijk en blind door met fossiel potverteren. Een moratorium op investeren in duurzame energie, want daar gaat het om, met beroep op de jongens van Shell voor de energietransitie is hetzelfde als de deur wijd opengooien om de grommende wolf binnen te laten. Wie weigert nu te investeren in de duurzame energie van de toekomst omarmt kernenergie want dat wordt straks gepresenteerd als het laatste redmiddel. Balkenende zij geprezen. Als ik Staatssecretaris van Geel was, is dit de druppel die de emmer doet overlopen. Genoeg gepapt en natgehouden voor baasje Balkenende en kornuiten. Opstappen geblazen. Het schrappen van die miljoenen nu aan MEP gaat ons straks vele, vele miljarden kosten. Bron: Ministerie EZ


16 augustus 2006: Californische 1-miljoen-zonnedaken-wet bijna een feit. Met 36 stemmen voor en 4 tegen is in de Californische Senaat de miljoen-zonnedakenwet aangenomen. Nu nog de handtekening van Goeverneur Schwarzenegger en de geplande 3000 megawattpiek aan zonnestroompanelen worden gerealiseerd op de daken van Californische huizen. In de nieuwe wet wordt de bestaande terugleveringsregeling verruimd, komen er extra subsidies beschikbaar en moeten bijvoorbeeld zonnepanelen vanaf 2011 een standaardoptie zijn op nieuw te bouwen Californische huizen. De hele operatie staat gelijk aan de bouw van 6 middelgrote elektriciteitscentrales. Als andere Amerikaanse staten het voorbeeld volgen, en die kans is heel groot, moet u eens kijken wat er gebeurt! Bron: Reneweable Energy Access


16 augustus 2006: Oliedomme meter? Met veel poeha proberen netbeheerders 'slimme meters' aan het publiek te slijten. Niet dat het publiek er om zit te springen, maar voor netbeheerders om meer geld te kunnen verdienen, want men is geprivatiseerd nietwaar? Ondertussen is de slimme meter alweer 'dom' verklaard, en wel door Smart Power System, een kongsi op initiatief van Gasunie Trade & Supply waarin naast energieleveranciesrs zoals Nuon, Eneco en Essent ook [nota bene, netbeheerder] Continuon zit. Het domme zit hem hierin dat de thans ontworpen slimme meters niet genoeg communicatie aan boord zouden hebben om meerdere micro-warmtekracht (WKK)-units via internet-achtige verbindingen samen te smeden tot een virtuele energiecentrale. Zie Essentendefixeerprijs. Gisteren nog slim, vandaag alweer achterhaald. Houdt u het nog bij?


13 augustus 2006: Groencertificaten in België. Zuiderburen opgelet! U krijgt niet alleen subsidie op aanschaf van nieuwe zonnestroompanelen, maar u krijgt bovendien geld terug voor stroom die u aan het net teruglevert: groencertificaten. De nieuwe, vereenvoudigde procedure voor aanvraag kunt u vinden op de website van VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt).


13 augustus 2006: Zonne-energiecommissie in Italië. Per decreet is in Italië door de Minister voor Milieuzaken een commissie ingesteld die zonne-energie moet gaan promoten. In de commissie zullen zitting nemen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, NGO's én consumenten. In Italië schijnt de zon 30% krachtiger dan in Duitsland, toch heeft Duitsland 10x zo veel zonneneregie als Italië. Dat steekt de Italianen kennelijk. Ook het voeldoen aan Kyoto-verplichtingen speelt een rol. De bestuurders in Rome hebben begrepen dat je consumenten warm moet maken voor zonne-energie. Bron: AGI online

Commentaar: laten we hopen dat de dovemansoren in Den Haag het Italiaanse geluid horen en dat men ook hier eindelijk weer iets gaat doen, met name op zonthermisch gebied. In Nederland liggen gelukkig al 30.000 sets zonnepanelen en 50.000 zonneboilers op daken, maar sinds de Staatssecretaris voor Milieu in 2003 de subsidieknop heeft omgedraaid (wegens te groot succes!) gebeurt er hier helemaal niks meer. Dat gaan we bezuren, en zo langzamerhand is ons land het enige land in Europa dat geen nationaal subsidieprogramma heeft voor particulieren. Dat is toch niet te verteren!


12 augustus 2006: Lenen in Delft. Een van de bezoekers van deze site gaf een tip voor mensen die in Delft wonen. De gemeente Delft verstrekt leningen aan particuliereen en non-profit organisaties die energiebesparende maatregelen willen nemen, zoals het aanschaffen van een zonneboiler of zonnestroompanelen. Surf naar de website van de gemeente Delft, en zoek met de zoekterm 'stimuleringsregeling energiebesparende maatregelen'.


11 augustus 2006: Het energieprestatielabel voor gebouwen wordt vóór 1 januari 2008 verplicht. Publicatie in de Staatscourant wordt verwacht in januari 2007. Minister Dekker (VROM) moet nog beslissen wanneer de certificeringsplicht precies in werking treedt. "Het liefst zo snel mogelijk, maar in ieder geval niet later dan januari 2008". Huiseigenaren en eigenaren/verhuurders van gebouwen krijgen dus te maken met een energieprestatie-bepaling van hun panden. Het energieprestatielabel moet straks bij verkoop of huuroverdracht door verkoper/verhuurder verplicht worden overhandigd. Hoe het een en ander praktisch in zijn werk zal gaan is nog niet duidelijk. Maar het komt er aan, onvermijdelijk.


9 augustus 2006: Heeft de fabrikant het wel begrepen? In mijn e-mailbox kreeg ik vanochtend een reclame van de firma K-Bear Solar Technology uit Shenzen, China. Of ik handel wil drijven in zonnestroomproducten. Ze verkopen heel interessante zonne-hebbedingetjes: lampen door zonnepanelen aangedreven, LED-verlichting die ik zó in mijn tuin wil zetten, draagbare zonne-opladers voor de mobiele telefoon, enzovoort. Merkwaardig is echter dit stukje speelgoed: een door zonnestroom aangedreven Hummer. Is dat niet een beetje een gotspe? Wat moet collega PolderPV hier wel niet van denken?

website van K-Bear Solar technology: www.k-bear.com.cn

 


6 augustus 2006: Slim, maar voor wie? Gisteren stond in het NRC-Handelsblad in de katern Economie een verhaal over de 'slimme meter' (pagina 19). Even ter opfrissing: de huidige elektriciteitsmeters zijn sloom en dom. Sloom omdat er een meteropnemer aan te pas moet komen die maar eens per jaar langskomt, en dat voor de consument natuurlijk altijd op een ongelegen moment. Dom omdat aan- en teruglevering niet apart worden bemeterd, dom ook omdat differentiatie van de tarieven niet verder gaat dan een (vast) dag- en nachttarief. Kop van het stukje in de krant: 'Energiebewuster dankzij invoering slimme meter'. Interview met Antoine van den Bos in Bussum. Juichende consument? Nee, niet echt. Antoine wordt geconfronteerd met twee zaken: 1. Hij wordt 24 uur per dag bespioneerd door het meetbedrijf. 2. Hij krijgt straks fantastische keuzemogelijkheden voorgeschoteld, die hij niet kan of wil gebruiken. Het wordt net zoals met ADSL en mobiele telefonie: door het bos zie je de bomen niet meer en je durft van ellende niet van operator te wisselen. Juichende energieleverancer? Reken maar, hij kan eindelijk perfect het energieverbruik van zijn klantjes in de gaten houden en zijn productie en inkoop haarfijn hierop afstemmen. Op de seconde nauwkeurig als het moet. Het scheelt de energieleverancier dus heel, heel veel geld. En de meteropnemer kan worden gepensioneerd. En alles wordt betaald door de consument die eenmalig een gratis meter krijgt maar die wel levenslang meer gaat betalen voor vastrecht. Is een slimme meter in het voordeel van de klant? Nauwelijks. Voor het meetbedrijf? Die kunnen personeel laten afvloeien. Voor de energieleverancier: overduidelijk want zijn informatie wordt haarfijn, overproductie tegengegaan, en dat drukt zijn productiekosten enorm. Het milieu? jazeker want overproductie is verspilling en nodeloze CO2-emissie. Wordt de klant energiebewuster? Misschien. Mensen die het willen opbrengen, zoals ik, kunnen via internet naar grafiekjes kijken. Voor mij als zonnestroomproducent interessant? Wellicht als er een echt goede terugleveringsregeling komt, want de regeling die er nu is, zeker in vergelijking met Duitsland en België, is om te huilen.

Volgens mij is de overduidelijke winnaar: de energieleverancier. Zie ook het volgende bericht.

6 augustus 2006: Essent boert goed. Essent heeft in het eerste halfjaar van 2006 een netto omzet gerealiseerd van € 3,56 miljard, een stijging van 18% in vergelijking met de eerste zes maanden van 2005. Het bedrijfsresultaat bedroeg € 551 miljoen (2005: € 369 miljoen). Het resultaat toe te rekenen aan de aandeelhouders is met 32% gestegen tot € 402 miljoen (2005: € 305 miljoen). Essent houdt onverminderd vast aan operational excellence: de klanttevredenheid over de dienstverlening en de kwaliteit van de administratieve processen zijn in het eerste halfjaar verder toegenomen. In de eerste zes maanden is de productie van duurzame energie met 4% gestegen naar een totaal van 18% Bron: Essent, 3 augustus 2006)


3 augustus 2006: Goed voorbeeld doet volgen. In navolging van Home Depot in de USA en Karwei in ons land is nu ook in Groot Brittannië de witgoedfirma Currys in het gat in de markt gesprongen van zonnepanelen. Men verkoopt complete Sharp systemen. Een systeem met 9 panelen, genoeg om de helft van het jaarlijkse stroomverbruik een gemiddeld Engels gezin te dekken, gaat £9000 kosten. In tegenstelling tot de situatie bij ons worden zonnepanelen in Groot Brittannië gesubsidieerd. Bron: BBC


1 augustus 2006: Vakantiekiekje. Hans Moerbeek mailde het volgende:

Op bijgaande foto mijn Kyocera 80Wp zonnepaneel. Ik heb een Steca 8A spanningregelaar gemonteerd. Deze regelaar heeft een display en geeft spanning aan en met blokjes hoeveel er geladen wordt. Het is welliswaar (nog) niet grootschalig maar tijdens onze vakantie in Zeeland in juli 2006 heeft dit paneel prima gefunctioneerd. De grootste verbruiker aan boord is de koelcompressor. Daarnaast in mindere mate de marifoon, radio en ankerlicht. Nooit meer lege accu's (2x 85Ah) en met de hitte koel bier en wijn! Super en dat van de zon. Dit smaakt naar meer. Ik heb een (tijdelijk) houten rekje gemaakt zodat ik wanneer we voor anker liggen of in een haven of steiger zijn het paneel op het dek zet of op de steiger. Af en toe het paneel even bijdraaien voor een optimaal resultaat.
Voordeel: je bent bewuster bezig met je energieverbruik en nogal wat aanspraak van mensen die ook wel interesse hebben en de motor hoeft geen stroom te draaien.29 juli 2006: 100 km/uur in 4 seconden, dat presteert de Tesla Roadster, een nieuwe full-electric auto. Instappen en wegscheuren. Het ding kan 150 km/uur doen, en dat is veel voor Amerikaanse begrippen. Het spectaculaire aan deze rappe sportauto is dat er geen druppel benzine aan te pas komt. Hij 'loopt' op Lithium-ion accu's. De auto komt ook niet uit Detroit maar uit Silicon Valley. Opladen van de accu's duurt 3,5 uur en dan kunt u weer 300 kilometer rijden. U kunt ook een reservesetje geladen accu's in de garage zetten. Die garage moet een goed slot hebben, want de auto kost een slordige $100.000 ex BTW. Pas op voor flitspalen en laser guns. En wie ziet u achter het stuur? Jawel, Goeverneur Arnold Schwarzenegger. Burn rubber, no gasoline! adverteert de de firma Tesla Motors. Zie ook het verhaal over elektrische auto's in USA Today. De auto is niet écht CO2-emissievrij, maar de mate hangt sterk van de manier waarop de elektriciteit voor de accu's is opgewekt. Een klein nadeel is dat de auto absoluut geen herrie van zichzelf maakt. Da's niet erg macho. De makers hebben aangekondigd dat ringtones met opwindend motorgeluid beschikbaar komen via Internet: je download je eigen Porsche- of Ferrarigeluid en speelt dat af via de oversize autoadio!


31 juli 2006: Zoveel kilowatturen hebben mijn zonnepanelen de laatste paar jaar in één maand niet bij elkaar geproduceerd! Zelfs niet in het superjaar 2003 toen er in juni 63,7 kilowattuur werd geklokt. Afgelopen maand gaat dus de geschiedenis in met z'n 63,8 kilowatturen op de originele 6 Sunpowerpanelen. En dan te bedenken dat een van de omvormers moest worden vervangen.

Juli 2006 was een gedenkwaardige maand. Vlak de zonneboiler niet uit. Bijna al het warme water is afgelopen maand door de zonneboiler geproduceerd. Koken doen we hier op gas; de stand van de gasmeter was 7 kubieke meter hoger dan 30 juni. De elektriciteitsmeter heeft bijna alleen maar achteruit gedraaid: stand vanavond om 18:00 uur 102 kilowattuur lager dan een maand geleden. Gezegd moet worden dat ik een weekje op vakantie was.


30 juli 2006: Aankondiging van een Top Bestuurders Meeting, Kansen voor Nederlandse Innovatiekracht in de Energiesector" die wordt gehouden op 3 oktober a.s. in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Een interessante reeks onderwerpen ligt klaar: transitie van fossiel naar 'wat er na fossiel aan de horizon opduikt' , milieudoelstellingen en klimaatverandering, innovatiekracht, CO2 neutraal bouwen, kortom buitengewoon interessant. De lijst van sprekers is niet mis, en het diverse pluimage belooft een pittige discussie. Helaas is de toegangsprijs (495 euro ex BTW) gelijk aan die van 7 vaten olie (prijsniveau vrijdag 28 juli - onbetaalbaar) dus moet ik als particulier een oliemaatschappij of oliesjeik als sponsor zoeken. Bovendien is een belangrijk concurrent op 3 oktober het Leids Ontzet (een heilige dag in mijn woonplaats). Laten we zeggen, om privé-redenen denk ik nog even na voordat ik een pluche zetel in de Schouwburg reserveer.


29 juli 2006: 100 km/uur in 4 seconden, dat presteert de Tesla Roadster, een nieuwe full-electric auto. Instappen en wegscheuren. Het ding kan 150 km/uur doen, en dat is veel voor Amerikaanse begrippen. Het spectaculaire aan deze rappe sportauto is dat er geen druppel benzine aan te pas komt. Hij 'loopt' op Lithium-ion accu's. De auto komt ook niet uit Detroit maar uit Silicon Valley. Opladen van de accu's duurt 3,5 uur en dan kunt u weer 300 kilometer rijden. U kunt ook een reservesetje geladen accu's in de garage zetten. Die garage moet een goed slot hebben, want de auto kost een slordige $100.000 ex BTW. Pas op voor flitspalen en laser guns. En wie ziet u achter het stuur? Jawel, Goeverneur Arnold Schwarzenegger. Burn rubber, no gasoline! adverteert de de firma Tesla Motors. Zie ook het verhaal over elektrische auto's in USA Today. De auto is niet écht CO2-emissievrij, maar de mate hangt sterk van de manier waarop de elektriciteit voor de accu's is opgewekt. Een klein nadeel is dat de auto absoluut geen herrie van zichzelf maakt. Da's niet erg macho. De makers hebben aangekondigd dat ringtones met opwindend motorgeluid beschikbaar komen via Internet: je download je eigen Porsche- of Ferrarigeluid en speelt dat af via de oversize autoadio!


27 juli 2006: Terugleververgoeding voor zonnestroom in Frankrijk. Vanaf 1 augustus a.s. krijgen bezitters van gebouw-geintegreerde zonnestroompanelen in Frankrijk 55 eurocent voor iedere kilowattuur die ze terugleveren aan het openbare lichtnet. 'Gewone' dakgemonteerde zonnepanelen (zoals die van mij bijvoorbeeld - als ik in Frankrijk zou wonen) krijgen 30 eurocent. Vincent Fristot uit Grenoble die al jaren geleden pionierde met zijn zonnepanelen, krijgt eindelijk erkenning. Mensen die zonnepanelen aanschaffen krijgen 50% subsidie op de aanschaf.

Is er in Nederland subsidie? Nauwelijks, hier en daar een gemeente die een potje openbreekt. Wat krijgt een zonnestroombezitter in Nederland terug? Niet zo veel in ieder geval als Vincent en z'n collega's gaan krijgen. In het beste geval houdt u voor elke kilowattuur die u teruglevert het hoge elektriciteitstarief + belasting + transport + God weet vat voor opslagen en toeslagen in de knip. Zeg 20 eurocent en knijp in uw handjes. In het slechtste geval hebt u zonnestroompanelen en u levert terug maar de meter draait niet terug wegens terugloopblokkering. Dan krijgt u niks voor uw teruggeleverde schone stroom. Maar daar kunt u wat aan doen. Uw energieleverancier is namelijk wettelijk verplicht teruggeleverde stroom af te nemen en er voor te betalen. Nu de netbeheerder nog, de monopolistenfirma die de meter en de kabels in beheer heeft en die tussen u en de leverancier in zit. Die kunt u vriendelijk vragen uw elektriciteitsmeter te vervangen door een die teruglevering registreert. Dat is de netbeheerder min of meer verplicht, gek genoeg niet omdat u er recht op heeft maar omdat de energieleverancier anders niet de teruggeleverde stroom kan salderen en wettelijk in de fout gaat. De netbeheerder mag geen onredelijke vergoeding eisen voor de nieuwe meter.

Maar ja, wat is redelijk in deze rare wereld. In de landen overal om ons heen schieten de terugleververgoedingen als paddestoelen uit de grond, maar in ons land gebeurt helemaal niks op energiegebied waar een burger vrolijk van wordt. Soms word ik er moedeloos van hoe beroerd conservatief men in ons land is op dit gebied, jawel, conservatiever dan President Bush in de USA, en dat zegt wel wat. Ik werd daarentegen heel blij toen ik zojuist de stand van de opbrengstmeter van m'n paneeltjes zag, maar dat verklap ik pas op 1 augustus in het maandoverzicht.


26 juli 2006: Alarmfase 2. Gisteren werd wat voorheen 'code rood' heette uitgeroepen door TenneT, de landelijke netbeheerder. Fase 2 houdt in dat er landelijk minder dan 700 megawatt aan reservecapaciteit is dat binnen dertig minuten kan worden opgeroepen. Tennet heeft producenten en marktpartijen gevraagd om bij te springen.

De zonnepanelen van 30.000 eigenaren van huizen-met-zonnepanelen zijn in ons land samen met het Zonnedak van Nuon in Hoofddorp, het Oceanium in Rotterdam en nog zo een paar zonnedaken en zonne-vliegenmeppers bij elkaar goed voor 52 megawatt-piek. Reken maar dat dat vermogen de afgelopen dagen heeft gepresteerd! Het helpt een beetje maar lang niet genoeg. Waren er dus maar meer zonnepanelen dan hadden we geen code rood maar code schitterend donkergroen vanwege de overvloed aan schone zonnestroom. Waarom men in Den Haag in hemelsnaam ooit is gestopt met stimuleren van duurzame energie is mij een pertinent raadsel.


25 juli 2006: APX piekt op bijna 1 euro per kWh. Door het warme weer neemt de vraag naar elektriciteit toe. Bovendien wordt de reservecapaciteit bij energiecentrales schaarser, omdat zij minder opgewarmd koelwater mogen en kunnen lozen. Het gevolg zijn piekprijzen op de dagelijkse stroommarkt APX, die vandaag een piek van precies 900 euro per MWh bereikte. Dat is 90 eurocent per kilowattuur.

Al eerder deze week en ook eind vorige week ging de prijs voor elektriciteit al meerdere malen ruim over de 100 euro per MWh. Toen lag echter de maximumprijs nog altijd rond de 300 tot 400 euro per MWh. Voor afname van elektriciteit om 12.00 uur morgenmiddag is nu de forse piekprijs geboden van exact 900 euro per MWh.
De prijs op de APX varieert gedurende elk uur van de dag. De dagprijzen voor morgen 13.00 en 14.00 uur zijn ook relatief hoog met respectievelijk 493,70 en 500 euro per MWh. Overigens is de prijs van 900 euro per MWh nog lang geen record. In de hete zomer van 2003 gingen de prijzen op de APX ook sterk de hoogte in. Er werden toen records bereikt van 1999 euro per MWh. In dat jaar heeft de APX ook een prijsplafond van 2000 euro per MWh ingesteld. bron: Technalia

U kunt het ook zo opvatten: u hebt zonnestroompanelen, u levert terug. In het beste geval houdt u voor elke kilowattuur die u teruglevert 20 eurocent in de knip. Uw energiebedrijf verkoopt die supergroene kilowattuurtjes voor 90 eurocent per stuk op de APX. Kassa! In het slechtste geval hebt u zonnestroompanelen en u levert terug maar de meter draait niet terug wegens terugloopblokkering. U krijgt niks, noppes. Uw energiebedrijf verkoopt uw teruggeleverde stroom voor 90 eurocent per kilowattuur op de APX. Kassa!


24 juli 2006: Cees Daey Ouwens krijgt van mij groot gelijk. Lees zijn essay ' Wegen naar een duurzame energievoorziening: betaalbaar, betrouwbaar en schoon': energiebesparing, energiebesparing, robuust en consequent, op duurzaamheid gericht beleid (jawel, meneer de staatssecretaris), energiebesparingsprogramma's voor bestaande woningen, standbyverbruik terugdringen en never nooit kerncentrales bouwen (jawel, meneer de staatssecretaris).


24 juli 2006: Omvormer gesneuveld. Helaas, de voortdurende hitte is gisterenmiddag een van m'n omvormers te veel geworden. Het is een oorspronkelijke OK4E uit 2000 (serienummer 13117), die in 2003 met z'n broertjes naar binnen is gehaald. Hij heeft 462.703 watturen geproduceerd en is nu zo dood als een pier. Eerlijk gezegd wantrouwde ik deze omvormer want hij haperde zo nu en dan. Omdat ik elke week braaf m'n opbrengstmetertjes opneem had ik gisteren direct in de gaten dat er iets niet klopte, jawel. Omvormer down. Gauw vervangen door een reserve-exemplaar, want de maandrecordopbrengst die er aan komt moet gehaald worden!


23 juli 2006: In de Leeuwarder Courant stond gisteren breeduit een stukje over falende OK4E' omvormers. Wat is het geval? Werknemers van NUON hebben indertijd 'via de baas' heel voordelig zonnestroompanelen kunnen aanschaffen. Mits, en daar komt de aap uit de mouw, het personeelslid een langdurig stroomcontract aanging met NUON. De zonnepanelen werden geleverd door de firma Stroomwerk. Zoals bekend gingen de OK4E-tjes massaal stuk. Dankzij het jarenlang drammen, duwen en zeuren door prive-personen, de ZPV en ODE is Nuon met tegenzin bezig om OK4E's (gratis) te vervangen door betere omvormers. Helaas niet voor het eigen personeel. Die moeten van de baas bij de firma Stroomwerk aankloppen, en bij Stroomwerk moeten ze betalen voor nieuwe omvormers. Kortom, de werknemers van NUON die meegedaan hebben met de actie van hun baas voelen zich dik in de kou gezet. Tweemaal in de kou zelfs, want veel zonnepanelen produceren ondanks het fraaie zomerweer niets omdat de omvormer stuk is.


22 juli 2006: Bijzonder huis in Duitsland. Probleem met de zon is dat die een boog volgt door het hemelgewelf. Mijn dure zonnepaneeltjes zijn hierdoor niet de hele dag strak op de zon gericht. En dat scheelt opbrengst. Een oplossing is een solar tracker (zonnevolgsysteem) of een SunCube. De Duitse architect Rolf Disch heeft het radicaal anders opgelost. Waarom niet het hele huis met zonnepanelen en al met de zon mee laten draaien? Zo gezegd zo gedaan. Al in 1994 is het Heliotroop-project van start gegaan en is er in het stadje Merzhausen in het zonnige Baden-Württemberg het Energieplushaus gebouwd: een 18-hoekig huis gebouwd rondom een verticale as. Op het dak vaste (jawel) zonnepanelen.


20 juli 2006: Vakantiekiekje. Richard Floor mailde het volgende:

Hoi Floris, vorige maand was ik in Duitsland en Oostenrijk op vakantie. Zoals bekend zie je in Duitland voor zeer grote PV installaties (in Oostenrijk zie je vooral grote zonneboilersystemen). Daar steekt mijn 3600 Wp systeempje met24 paneeltjes maar mager bij af ;-)
Ik had er toen al aan gedacht om een foto te maken van een dergelijke
installatie, bij deze dus. De hele installatie op het dak van een groot
huis was zo'n 200 panelen groot. Vanwege een muurtje kon ik geen betere
foto maken. De foto is genomen is Zusmarshausen Duitsland (even voor
München). Je mag m'n naam wel noemen maar zet er maar even geen e-mail bij vanwege de spam.

Zonnige groeten!

Stuur uw eigen vakantie-zonnekiekjes naar floris256@yahoo.com


18 juli 2006: Leuk van Karwei om zonnepanelen te gaan verkopen. Een noviteit in de wereld van de bouwmarkten, en het had al jaren eerder moeten gebeuren. Dat is het goede nieuws. Nu het bedenkelijke nieuws. De aangeboden panelen (merk? ) zijn krankzinnig duur vergeleken met de panelen die een vakman inclusief montage en elektrische aansluiting voor u op het dak legt terwijl u veilig van beneden toekijkt. U moet namelijk de prijs (1399 euro) delen door het piek-vermogen (175Wp) en dan komt u uit op 8 euro per Wattpiek. Dat is geen echte prijsklapper, integendeel. De door de Zonnestroom Producenten Vereniging aanbevolen installateurs doen het voor pakweg 5 tot 6 euro per wattpiek. Met soms 10 jaar garantie op materiaal en uitvoering. Wat voor merk omvormer hangt aan de Karwei-panelen? Zo te zien een Exendis Gridfit, dat zijn betrouwbare dingen. Als u nadenkt over zonnestroompanelen kijkt u dan eens op de pagina prijzen zonnepanelen.


18 juli 2006: Stroom voor heel Europa uit de woestijn. Een club van experts verzameld in TREC (Trans Mediterranean Energy Cooperation) heeft berekend dat heel Europa gemakkelijk van elektriciteit kan worden voorzien door in de landen rondom de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten grote zonnecentrales neer te zetten. Deze centrales zouden moeten werken op basis van CS-technieken (Concentrating Solar, stoom opwekken op megaschaal). Doordat een tussenstof (b.v. water, of een zout) wordt verwarmd door zonnestraling via een brandglas of een soortgelijke concentrator, is CS iets principieel anders dan stroom opwgewekt met zonnestroompanelen. Door de grootschaligheid is CS heel geschikt voor industriele toepassingen en als duurzame opvolger van kernenergie. Je hebt er wel land voor nodig, en hoogspanningsleidingen naar de landen van Noordwest-Europa. Land is geen echt probleem in Noord-Afrika, en een pan-Europees hoogspanningsnet is al in de maak. an Het is dus in principe heel goed denkbaar om CS-centrales, zonnestroompanelen, windturbines, biomassa-centrales en zaken als microwarmtekracht aan elkaar te koppelen tot een groot Noord-Afrikaans-Europees duurzaam energienetwerk op te zetten. En als er overschot is aan energie kan deze worden omgezet in waterstof voor de transportsector. Probleem blijft de betrouwbaarheid van je buren, of het een Rus is, een nationalistische Algerijn of een andersoortige fundamentalist, en daarom zal een verstandig mens nooit alles op die ene CS-kaart kunnen zetten. We moeten niet de fout maken die we met olie heben gemaakt. Bouwen dus die windturbines in zee, en méér zonnepanelen graag op onze daken.


18 juli 2006: Panelen presteren prima - zonneboiler doet niets. Vreemd maar waar. Ik was een weekje weg van huis. Al die dagen scheen de zon volop. De zonnestroompanelen bleven vrolijk presteren en leverden zowat een record aantal kilowattuurtjes terug aan het net (alle panelen bij elkaar liefst 60 kWh de afgelopen week!). Kijk, dat is het aardige van netgekoppelde zonnestroompanelen: je bent weg en er wordt ondertussen lekker doorverdiend. Bij een zonneboiler gaat dat anders. Toen ik weg ging zat het voorraadvat door het mooie weer al vol met heet water (80 graden, de veiligheidsgrens, hogere watertemperatuur mag niet). De pomp draaide dus niet en er werd geen heet water gewonnen en opgeslagen. De zonneboiler stond dus gewoon een weekje op stand-by. Terugleveren van warm water aan het waterleidingsbedrijf is er niet bij. Ik zou eigenlijk een groter voorraadvat moeten hebben, of misschien overtollige warmte in de bodem moeten opslaan voor gebruik in de winter


17 juli 2006: Vakantiekiekje. Gezien onderweg: het gebouw van de Verenigde Naties in Wenen. De metrolijn U-1 loopt langs het gebouwencomplex waar onder andere het Internationale Atoomagentschap van de Verenigde Naties is gehuisvest. En wat zien we bij die atoomboeren? Jawel, zonnepanelen op het dak van het ontvangstgebouw. Oostenrijk is überhaupt een zonne-energievriendelijk land.

Was u op vakantie en hebt u ergens op een aardige of merkwaardige plek zonnepanelen of een zonneboiler tegen, maak een foto en stuurt u mij een afdrukje!

Geef alstublieft aan: plaats, land waar u de panelen aantrof, en ook graag of uw naam genoemd mag worden, dan plaats ik uw plaatje als het effe kan.

Stuur plaatjes naar floris256@yahoo.com


7 juli 2006: Waarom niet op Bonaire? Een van de bezoekers van mijn website schreef het volgende:

Ik heb met aandacht je website gelezen en wil toch even reageren.In 2004 ben ik verhuisd van Nederland naar Bonaire. Je weet wel een eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Samen met mijn vrouw woon ik in een echt mooi Bonaireaans huis met veel dakoppervlak.

Het dakoppervlak heeft als doel om zoveel mogelijk regen op te vangen en dat te leiden naar een eigen waterbak. Het water uit de regenbak werd vroeger voor vele doeleinden gebruikt, nu zijn de planten daar erg blij mee.

Waar ik naar toe wil, is dat er op Bonaire nagenoeg geen solar en/of windenergie gebruikt wordt en dat Bonaire daar mijn inziens uitstekend voor geschikt is. Er staat zelfs één grote windmolen op het eiland, maar werkt niet meer door geldgebrek en niet in het belang van de overheid.

Ik heb hier aan verscheidene mensen deze vraag voorgelegd en daar komen de volgende antwoorden op:

* De overheid verbiedt om de huizen voor 100% op wind en/of zonne-energie te laten werken.
* Transport en aanschaf kosten liggen te hoog
* Er is geen knowhow op het eiland.

Het energie bedrijf (WEB) op het eiland is een overheidsinstelling en verzorgt water en energie. De elektriciteit wordt opgewekt door turbines die stookolie gebruiken en die veel vervuiling teweeg brengt.

Het eiland heeft volgens mij zoveel voordelen:

* Bijna altijd wind uit oostelijk richting
* Bijna altijd zon; 12 graden van de evenaar!
* Gebruiken 120V en 220V/ 50Hz

Er komen bij mij zoveel vragen naar boven.

* Waarom is daar vanuit Nederland nooit een haalbaarheids project gestart?
* Waarom zijn de Nederlandse bedrijven niet gestart op de Nederlandse Antillen en Aruba.
* Ook hier is de olie duurder geworden; de energie prijs is verdubbeld! En geen actie naar zonne-energie of wind energie.

Dit alles gezegd hebbende wil ik proberen een steentje bij te dragen aan de Bonaireaanse bevolking, die het al erg moeilijk heeft, om een simpel project te starten met één zonnecel en een inverter. Ofwel een goedkoop pakket aan te laten bieden en daarmee naar de lokale overheid te stappen voor een subsidie. In ieder geval medewerking te vragen. Kan of wil je me daarin steunen?

Met vriendelijke groet, (naam bekend ), Bonaire


5 juli 2006: Commentaar op mijn stukje over airco's. Een van de bezoekes van mijn website gaf dit commentaar op het berichtje van 3 juli. (noot: cop staat voor coefficient of performance. de cop is een prestatiemaat voor warmtepompen)

De NoDat airco`s flink op de stroomrekening bijteld is een feit, maar het koelen van 1 graad kost net zoveel of bij de moderne koelmachines minder dan 1 graad warmer stoken in de winter met een hr. ketel.

De airco van het voorbeeld verbruikt 1250 watt stroom, maar levert wel 3750 watt energie af aan koelvermogen, bij een cop. 3.
Huidige airco`s kunnen cop 4 of 5 halen en leveren respectiefelijk 5000 en 6250 watt koelvermogen uit diezelfde 1250 watt die je er in stopt.
Het temperatuursverschil die in de zomer overbrugt moeten worden zijn gemiddeld minder dan de temperatuursverschil in de winter, en daarom is er minder koelvermogen benodigt voor koelen dan voor verwarmen.
Voorbeeldberekening van een mogelijk bestaand gebouw wordt 30 watt/m3 gerekend voor koelen en 70 watt/m3 voor verwarmen. Exacte berekeningen hangen af van de transmissieverliezen van het gebouw.
Enig voordeel van verwarmen tov. koelen is dat warmte toeslagen van verlichting en ander elektrische apperatuur in mindering gebracht kan worden op het verwarmen en in vermeerdering komt om dit weg te koelen.

De omgekeerde airco (warmtepomp) is een voordelige elektrische verwarming die een groter rendement heeft dan en hr. ketel. Rendementen van 400 tot 500% is te realiseren en is omgerekend goedkope en efficiènter dan stoken op gas.

Ps. het is niet de bedoeling je artikel onder uit te halen maar gewoon ter info om wel een objectief beeld te vormen. Voor koelen zijn goedkopere oplossingen te realiseren zoals grondkoeling en warmte koude opslag.
Dat artikel over die Amerikaan van laatst heeft een behoorlijke extra investering moeten doen om zijn airco mee te compenseren voor de nul ballans.


5 juli 2006: Olie meer dan $75 per barrel. De Noord-Koreanen schieten een paar raketten in zee, en de nervositeit laait op. Dat gaat fout dit najaar als de vraag verder aantrekt. De wolf snuffelt aan de deur.


4 juli 2006: 'Help ze willen de meter vervangen' schreef iemand in paniek. Paniek? Jawel, omdat die goeie ouwe meter-met-wieltje de afgelopen dagen als een speer achteruit draait. Tenminste, als er zonnepanelen op het dak liggen. En dat tikt aan. Zo'n oude analoge meter (plaatje, links) heet een Ferrarismeter. Nieuwe meters hebben geen wieltje en het is maar de vraag of ze terugdraaien. Nu is het zo dat uw netbeheerder volgens de wet verplicht is om op uw verzoek een meter te plaatsen die saldeert ('import' en 'export' registreert en eventueel verrekent). U mag maximaal 3000 kilowattuur per jaar gesaldeerd terugleveren aan het net, en die 3000 kilowattuur moeten dus verrekend worden met wat u afneemt van de leverancier. Hij mag ook geen transportkosten rekenen voor aan het net teruggeleverde stroom, want dat mag hij alleen over door u afgenomen stroom. Leveranciers betalen geen transportkosten, alleen afnemers doen dat. Meer info op de website van de zonnestroom producentenvereniging.


3 juli 2006: Pff wat is het heet, ijsje kopen! Wist u dat er een ijscokar bestaat die wordt aangedreven door zonnepanelen en een windturbine? Neemt u een kijkje in de wondere wereld van de TH Rijswijk (projecten, duurzame ijskar) of surf direct naar de pagina over de duurzame ijscokar.


3 juli 2006: Pff wat is het heet, ramen open, airco uit. Wellicht is het u opgevallen dat op het plaatje hieronder heel parmantig achteraan op het dak een airco-unit prijkt. Nu zijn airco's bijzonder handig om de temperatuur in uw huis te drukken, maar ze vreten, nee slurpen energie. De elektriciteit die ze verbruiken komt uit een centrale. Deze heeft een rendement van 35%. U betaalt 100%, dat wil zeggen ook de 65% die in de centrale door de schoorsteen in de atmosfeer verdwijnt. Uw energieleverancier is immers geen liefdadige instelling. Dit betekent dus eigenlijk dat één graad koelen in de zomer net zoveel kost als drie graden verwarmen (met gas) in de winter. Geen wonder dat de eigenaar van de zonnepanelen hieronder buitengewoon zuinig naar zijn airco ging kijken toen hij erachter kwam dat die meer dan 25 kilowattuur per dag slurpt (zie www.olino.org/articles/2006/06/25/energie-besparing-levert-geld-op). Fors isoleren zodat je huis minder snel warm wordt is op termijn stukken goedkoper en beter voor het milieu dan het aanschaffen van zo'n leuke airco unit bij de zelfbedieningsgroothandel. Een goede isolatie werkt bovendien ook heel goed in de winter.


2 juli 2006: Nieuwe website over zonne-energie

Al surfend op het internet kom je soms een juweeltje tegen. Een nieuw type website over duurzame energie is OliNo, gemaakt en beheerd door Jeroen van Agt en Marcel van der Steen. De website heeft als onderwerp Jeroen's zonnestroompanelen (links, 1500 Wp) en andere interessante duurzame onderwerpen zoals verregaande energiebesparing (terug van 13000 kWh naar 1400 kWh per jaar, spectaculair!), LEDjes, spaarlampspotjes en nog veel meer. Bijzonder is dat u zelf stukjes kunt toevoegen aan de site. In dit opzicht is de site een soort blog.

1 juli 2006: Boot TU Delft snelste in zonnebootrace

De zonneboot van de Technische Universiteit Delft is vanmiddag de winnaar geworden van de eerste Friese Zonnebootrace. De boot van de Delftenaren kwam vanmiddag in Prinsentuin in Leeuwarden net als in de vijf eerde etappes langs de Friese Elfsteden als eerste over de eindstreep. De TU Delft is eerste geworden in de C- klasse, de open klasse met vrije materiaalkeus, maar heeft ook het algemeen klassement gewonnen. De Technische Hogeschool Rijswijk is eerste geworden in de A-klasse, de klasse voor eenpersoonboten met standaardzonnepanelen. Hogeschool Windesheim uit Zwolle heeft de B-klasse, de klasse voor tweepersoonsboten, gewonnen. Het beste Friese team is het Andela Solar Team uit Balk met aan het stuur de 19-jarige Marleen Andela geworden. Het team is in de C-klasse achter Delft als tweede geëindigd. Bron: www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article670735.ece


 

1 juli 2006:Studenten van de TU Delft spelen met energie-oplossingen.

Hoe kan je een gebouw zó ontwerpen en uitvoeren dat het fraai en speels is en bovendien energieneutraal, of liefst dat het meer energie opwekt dan het verbruikt? Studenten van het project Space for Wind hebben de negende Ontwerp/Synthese (OS) wedstrijd van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft gewonnen met een ontwerp waarin windenergie geïntegreerd is in het gebouw van de faculteit. Hier is het prijswinnende ontwerp, een gebouw-geintegreerde windturbine. Meer voorbeelden van speelse ontwerpen ziet u op hun website, www.spaceforwind.nl. Met een gebouw zoals in het plaatje hiernaast wordt hun faculteit een leverancier van groene energie tegen consumentenprijzen en bovendien hebben de studenten een testfaciliteit voor windenergie 'in eigen huis'! Tijdens de presentatie van het systeem toonde het team beelden van de diverse alternatieven die zij voor hun opdracht hadden uitgewerkt. Bron: www.spaceforwind.nl.


30 juni 2006: NUON heeft een website geopend met gegevens over de vervangingsactie van de door hen geleverde Sunpower-OK4E omvormers: www.nuonsunpowerherstel.nl/


28 juni 2006: Volg de zonnebootrace live. De ploeg van de TU Delft die deelneemt aan de zonnebootrace die op dit moment aan de gang is in Friesland heeft een webcam aan boord waarmee live beelden van de race zijn te zien.

Andere websites van deelnemers aan de Friese zonnebootrace:

Hanze Hogeschool, Groningen http://www.hanzesolarteam.com/
Cedarville Solar Splash Team http://people.cedarville.edu/StuOrg/solsplsh/
Zonneboot Drachten http://www.zonnebootdrachten.nl/index.asp
Hydronauten http://www.marxo.nl/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=1
ROC Friesland Solar team http://www.solar-team.nl/
European Solar Engineering School http://www.eses.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=48&Itemid=131
Team TH Rijswijk http://www.thrijswijksolarteam.nl/
Quick Solar http://www.quick-solar.nl/
Solar Manta http://www.nikhef.nl/~jank/solar_manta/
Final6 http://final6.chalyben.nl
Solar Team Limburg http://www.solarteamlimburg.nl/

 

 

28 juni 2006: Nog eentje! - Nee, het zijn er twee! Johan van der Kuijl stuurde deze foto op van zijn eigen zonnestroominstallatie (de grootste, 1500 Wp) en die van de buren (500 Wp).


26 juni 2006: Storm of gevoelige snaar? Plotseling vliegen de foto's van mensen die dit jaar een zonnestroomsysteem hebben laten installeren mijn e-mail postbus in. Zo lang er nog ruimte is bij de provider komen ze op deze website.

fam. Bruins, 2006
fam. Timmermans, 2006

25 juni 2006: Paul de Krom (VVD, Tweede Kamer) steunt dinosauriers. Namens zijn politieke partij schrijft de heer de Krom dat het kabinet "er alles aan doet om energie-intensieve industrie in Nederland te behouden". Bovendien, "als het niet anders kan en de VVD moet kiezen tussen principes en behoud van werkgelegenheid, dan kiest de VVD onomwonden voor het laatste". "De Minister stelt voor nieuw te bouwen kolencentrales te ontheffen van de korting van 15%. Ik kan hier kort en duidelijk over zijn. Als dit de mogelijkheid vergroot op de bouw van een kolencentrale die nodig is om de energie-intensieve industrie op de been te houden, dan is het antwoord van de VVD fractie ja. Wij hebben de Minister gevraagd alles in het werk te stellen wat binnen zijn mogelijkheden ligt om daaraan bij te dragen."

Nu lijkt mij het bouwen van nóg een kolencentrale geen goed idee (laten we eerst iets concreets doen aan de grenzenloze verspillen van energie in dit land, dat scheelt alvast twee nieuwe centrales, en laten we daarnaast écht haast maken met de bouw van windparken te land en op zee in plaats van dat ene proefpark bij Egmond). Helemaal fundamenteel fout is het steunen van energieintensieve industrie omdat we op topsnelheid aanlopen tegen een energiecrisis die zijn weerga niet zal kennen. Immers, de wolf is los. Goedkope olie komt never nooit meer terug, omdat het er simpelweg niet meer is. Dus zijn energieintensieve industriëen de dinosauriers van de toekomst. Verder is er nog zoiets als de verklaring van Lissabon, en dat ging over het kennisintensieve Europa en niet over het energieintensieve Europa.

En wat de deur voor mij helemaal dicht doet: de heer de Krom is principieel tegen subsidies, volgens mij een nobel streven. 'Dure' zonnestroom wil hij dus niet met subsidies stimuleren. Maar een kolencentrale mag van hem wèl worden gesubsidieerd, namelijk door een door het kabinet voorgestelde korting van 15% op CO2-rechten voor nieuwe kolencentrales te steunen. Hoe zit dat met uw mooie principes, meneer de Krom?

bron: http://www.pauldekrom.nl/milieu/aoklimaatco22.htm (alleenmet Internet Explorer goed te lezen)


25 juni 2006: Morgen start in Leeuwarden de Frisian Nuon Solar Challenge. Als u komende week in Friesland bent en u ziet een hele kluit bootjes met glinsterende blauwe dekken, dan bent u getuige van de zonnebootrace die aan de gang is (26 juni tot 1 juli - over het traject van de elfstedentocht). De route is te vinden op de website BeleefFriesland.nl.


24 juni 2006: Buitenkans. Op de open dag die vandaag werd gehouden in het ecologische bouwproject Buitenkans in de Stripheldenbuurt van Almere kreeg ik als belangstellende ruim de kans om enkele woningen te inspecteren. Deze uit duurzame en milieuverantwoorde materialen vervaardigde houtskeletwoningen zien er buiten en binnen bijzonder aantrekkelijk, vriendelijk en speels uit. Er zijn verschillende soorten woningen, wat een verademing is gelet op de massaliteit die elders zo kenmerkend is voor nieuwbouw. Let op de extra's zoals het sedum dak met de grote collectoren voor de CV-zonneboilercombinatie. In de muren zit 14 cm glaswolisolatie. Verwarming gaat via lage-temperatuur vloer- en wandverwarming. Er is geintegreerde warmteterugwinning uit ventilatielucht. Alle kozijnen bevatten HR++ glas. Zonnestroompanelen kwam ik niet tegen. Men kon mij niet vertellen wat de EPC van de woningen was. Het wijkje wordt autovrij en helemaal ingebed in groen. Al het hemelwater wordt verwerkt in de gezamenlijke vijver. Elk huis heeft prima uitzicht op het groen of de vijver. Er zijn nog woningen te koop. Buitenkansje?


24 juni 2006: Een goed voorbeeld werkt aanstekelijk. Twee dagen na de vorige foto kreeg ik dit plaatje aangeleverd door Ad Kremer die trots is op zijn nieuwe aanwinst: 4 130 Wp zonnepanelen merk Schuko en uitgerust met twee fraaie omvormers. Binnenkort begint hij een website over z'n installatie.

Succe, Ad!


23 juni 2006: Een nieuwe dimensie lijkt aangebroken in het zonnestroomwereldje met de aankondiging van Nanosolar om bij San Francisco een zonnecelfabriek neer te gaan zetten goed voor 430 Mwp per jaar. Totnogtoe werden PV-fabrieken uitgebreid met stapjes van 50 MWp. Men heeft in Californië op regeringsniveau visie en ambitie, men heeft langdurig consistent beleid, en ziedaar: de investeringen, bedrijvigheid, en werkgelegenheid in de sector trekken torenhoog aan.


22 juni 2006: Er zijn nog dappere Nederlanders die ondanks het inerte Haagse beleid in zonnestroom voor eigen gebruik blijven geloven. Niet kletsen over terugverdientijd (alsof je plasma-TV zichzelf ooit terugverdient!), niet denken om op heel lange termijn misschien iets aan duurzame energieopwekking te gaan doen, niet eerst een commissie oprichten om onder het genot van een borrel en een sigaar te keuvelen over het mogelijk beperken van CO2 uitstoot, niet 1/2 procent energiebesparing eigenlijk al te veel vinden, maar actie, pláátsen die dingen. Deze panelen zijn op 19 juni door de eigenaar zelf geïnstalleerd op een heel mooi plekje waar de zon de hele dag schijnt: het dak van zijn eigen huis. Ze zullen de hele komende zomer en daarna nog heel veel jaren supergroene emissieloze, stankloze en herrieloze stroom leveren aan de gelukkige eigenaar, de heer Haringman. Succes!

22 juni 2006: Als ik iets doe, dan doe ik het goed! heeft deze Amerikaan gedacht toe hij zijn zonnestroomsysteempje installeerde.


21 juni 2006: En toch fietsen we in duurzame zin in Europa niet echt vooruit . Althans, dat is de strekking van de jaarlijkse Europese Duurzame Energie Barometer die wordt gepubliceerd door EurObserv'ER. In 2001 was het aandeel duurzaam opgewekte energie op het totale Europese energieverbruik goed voor 5,6%. In 2002 was het 5,1% en in 2003 was het 5,5%. In 2010 zou het 12% moeten zijn, maar als het zo langzaam gaat als op dit moment dan gaat dat nooit ook maar in de buurt van die 12% komen. Dit zijn dus getallen over het totale energieverbruik. Wat elektriciteitsopwekking betreft zijn de getallen een stuk beter maar niet jubelend prikkelend. In 1997 werd 13,9% duurzaam opgewekt, in 2003 was dat opgelopen tot 14,9%. In 2004 trad een kentering in en daalde het duurzaam opgewekjte aandeel tot 14,2%. Het zijn maar een paar landen die de kar serieus trekken, en ik ben bang dat Nederland daar niet bij hoort, alle fraaie retoriek van minister Brinkhorst ten spijt.

Het rapport van EurObserv'ER is te downloaden van hun website, www.energies-renouvelables.org.

Er lijkt dus duidelijk dat er een behoorlijke krachtsinspanning moet worden geleverd om tot een grotera andeel duurzaam te komen. Dit kan door enerzijds meer windparken en biomassacentrales te bowuen, en anderzijds door energie te besparen. Op beide fronten kan enorm veel gebeuren. Het wordt vanzelf spannend omdat de olie op raakt en het gas uit Rusland moet komen. Het moment van peak oil (vraag haalt aanbod in, de prijzen schieten omhoog) komt onverbiddellijk dichterbij. De wolf is los.


19 juni 2006: Tweekoppig monster? Afgelopen 15 juni heeft het Europese Parlement in Brussel 2,4 miljard euro bestemd voor onderzoek naar energie in het kader van het 7th Framework programma (2007-2013). Twee-derde van dit geld moet worden besteed aan onderzoek naar en van hernieuwbare energiebronnen. So far so good. Tegelijk werd ook een voorstel aangenomen om 4 miljard uit te geven aan kernenergie-onderzoek in het kader van het Euratomverdrag. Hoe duurzaam is het Europese Parlement eigenlijk? Is ze wel duurzaam genoeg?


19 juni 2006: Tussen de voetbalwedstrijden vindt de vakbeurs INTERSOLAR 2006 plaats tussen 22 en 24 juni aanstaande in Freiburg, Duitsland. Men verwacht 20.000 bezoekers. Als u naar de promotiewebsite surft, kunt u een catalogus van deelnemers en hun producten downloaden. Heel leerzaam om te zien hoe het er in dynamisch Duitsland aan toe gaat met zonne-energie.


18 juni 2006: Een goede kennis van me kwam gisteren langs met een enigszins verontrust trekje op zijn gezicht. Hij had op mijn aanraden in 2003 een setje zonnestroompanelen gekocht via Nuon- actie 'Je eigen zonnecentrale': 4 PV-panelen, elk met een Soladin-120 omvormer. "Floris", ik heb een probleem: op alle vier Soladin's knippert het LEDje al een paar weken niet groen (zoals het hoort, zie plaatje), maar branden ze continu met een rood kleurtje. Ik heb verhalen gehoord van omvormers die maar stuk blijven gaan ! Ik ben bang dat al mijn omvormers allemaal stuk zijn. Kom alsjeblieft even kijken". Zo gezegd zo gedaan. Inderdaad gaven de LEDjes op alle vier omvormers een rood continu signaal. Op de omvormer zit een sticker die aangeeft wat de kleur- en knippercodes betekenen. Continu rood = geen verbinding met het net. En inderdaad, even met een looplamp gecheckt: de stekker van lag er uit. Het is een oud huis met maar één stopcontact op zolder. Iemand had afgelopen januari de zolder gestofzuigd en eventjes 'het stopcontact geleend' en vergeten dat er een PV systeem aan hangt. Een half jaar productie naar de &^$@#**&^! Stekker in het stopcontact en hup, alle LEDjes begonnen weer vrolijk te knipperen. Beneden in de meterkast begon het wieltje van de elektriciteitsmeter weer op de bekende wijze bescheiden terug te draaien.

moraal: check uw installatie regelmatig. meten = weten.


17 juni 2006: Real time meetgegevens van allerlei duurzame energieopwekkers zijn te vinden op een website van Dynamic Consulting international. U vindt hier opbrengsten van verschillende zonnestroomsystemen en de warmtepomp van het kantoor van de firma.


16 juni 2006: Groene Stroom Certificaten in België. Sinds 1 januari 2006 is bij onze zuiderburen de regeling "Groene Stroom Certificaat" van kracht. Deze regeling garandeert € 450 per 1000 kWh premie tijdens de eerste 20 jaar van de exploitatie van uw zonnestroominstallatie (zie ook art 25 ter 1 van elektriciteitsdecreet 7 mei 2004 - op www.vreg.be). Bijkomend geeft de Vlaamse overheid in 2006 en 2007 nog een subsidie van 10%. Vele gemeenten geven een premie voor plaatsing zonnestroompanelen. Een investering in zonnestroom geeft een Belgisch ingezetene een belastingvermindering tot 40% van het geïnvesteerde bedrag, met een maximum van € 1.280.(aanslagjaar 2007).


14 juni 2006: Zaterdag 17 juni is er een energiemarkt in Zaandam in de aula van het Saenredam College aan de Elvis Presleylaan 1 in Zaandijk, van 10.00 tot 15.00 uur. In samenwerking met gemeente Zaanstad hebben vijf erkende installateurs een aantrekkelijk pakket samengesteld voor inwoners van Zaanstad. U kunt kiezen uit twee pakketten zonnestroomsystemen en twee typen zonneboilers. De gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland geven € 1.500,- subsidie per pakket. Per huishouden wordt maximaal € 3.000,- subsidie verstrekt. Na afloop van de energiemarkt kunt u zich ook nog telefonisch bij gemeente Zaanstad aanmelden voor een zonnestroomsysteem of –boiler.

Ik heb uit nieuwsgierigheid even naar de zonnepanelen gekeken. U kunt kiezen uit een systeem met 3 Mitsubishi 165 Wp panelen of 4 130 Wp Mitsubishi panelen. 3x165 maakt bij elkaar 495 Wp. Vier panelen van 130 Wp leveren bij elkaar 520 Wp op. Samen met een Mastervolt Soladin 600 (let op: deze heeft een maximum vermogen van 500 W) zijn dit keurig gedimensioneerde systemen (panelen en omvormer passen heel goed bij elkaar). De prijs van rond de 1610 euro voor het driepaneels-systeem betekent 1700 /495 = 3,25 euro per wattpiek, en dat is heel erg schappelijk in de huidge markt. U moet dan wel zelf installeren, maar erg moeilijk is dat niet.

Als u zo'n systeem aanschaft: onderhandel er een computerinterface of een opbrengstmeter bij! Meten is immers weten. En wees er snel bij want de pot van de gemeente en provincie staat subsidie toe van 100 systemen. Zie www.zaanstad.nl.


12 juni 2006: Apus apus (gierzwaluw) in de kijker. 'Ouwe trouwe' bezoekers van deze website weten dat ik een gierzwaluwnest onder de dakpannen heb. De afgelopen twee jaar heb ik een infraroodcamera, gericht op de nestopening. De gierzwaluwen bezoeken het nest al vanaf Koninginnedag. Pas vanavond was het zo'n gedoe en gesnerp rondom de opening dat ik temidden van het rumoer deze screencapture kon maken van een van de gierzwaluwen die voor de opening zat. Wilt u meer over deze sympathieke insektenverslinder weten, bezoek de website Gierzwaluwen in Nederland.

12 juni 2006: 100.000 zonneboilers in één jaar. Volgens de Bund von Energieverbraucher zijn er in 2005 in Duitsland liefst 25% meer zonneboilers geplaatst als in het voorgaande jaar. Men verwacht dat er dit jaar weer 30% meer bij onze oosterburen worden geplaats. Booming business. In de Duitse zonnewarmte-branche zijn 12.500 mensen werkzaam en er is afgelopen jaar een omzet gehaald van 750 miljoen euro.

Hoe komt het, vraag je jezelf af, dat zonneboilers in Duitsland een doorslaggevend succes zijn, haast niet aan te slepen, terwijl in Nederland het aantal geplaatste zonneboilers op de vingers van één hand zijn te tellen, en installateurs hier geen droog brood aan die o, zo milieuvriendelijke dingen kunnen verdienen? Omdat 1 zonneboiler 350 kubieke meter aardgas per jaar scheelt (Duitsers hebben door de bank grotere zonneboleirs dan wij), schelen die 100.000 apparaten van vorig jaar bij elkaar de Duitsers 35 miljoen kubieke meter aardgas op jaarbasis. Duitsland moet zijn aardgas invoeren uit Rusland of Nederland. Wij zitten als luie oliesjeiks boven op onze aardgasvoorraad te potverteren. Het lijkt als u het mij vraagt een beetje op de fabel van de mier (Duitsers) en de krekel (de Nederlandse regering).


11 juni 2006: 16,1 kilowattuur geproduceerd in de afgelopen week met de originele zes zonnepanelen. Om precies te zijn: 2683 Wu per paneel. Dit is in ieder geval de beste weekprestatie van dit jaar. Komt een dergelijke prestatie vaker voor, en is afgelopen week goed voor een plekje in de top-10? Ik heb mijn spreadsheet uitgevlooid en kom tot de volgende lijst (de zomer moet nog beginnen, dus dit is voor 2006 een voorlopige plek onderaan de top-10).

jaar
weeknummer
maand
prestatie (Watt-uren)
1
2001
19
mei
3477
2
2001
18
mei
3198
3
2003
22
juni
2979
4
2003
16
april
2900
5
2003
15
april
2841
6
2003
28
juli
2808
7
2005
21
mei
2783
8
2001
30
juli
2712
9
2003
25
juli
2711
10
2001
23
juni
2696
11
2006
23
juni
2683

Afgelopen week komt dus pas op de 11e plaats. Vooral 2003 en 2001 zijn goed vertegenwoordigd. Het jaar 2001 had een fantastische meimaand (koel weer, kurkdroge en schone lucht, volop zon, terwijl in 2003 de hele zomer goed was voor de geschiedenisboekjes.


9 juni 2006: De standby-killer is volgens de staatsscretaris hét apparaat om iets aan het moordende sluipverbruik te doen. Als de staatssecretaris zo razend enthousiast is van zo'n ding wil ik er ook misschien wel een hebben. Dus ben ik op zoek gegaan naar een standby-killer. 19 euro 95 bij Essent's Spaarwatt shop, artikelnummer 23100.


8 juni 2006: Eerste paal geslagen voor de [voorlopig] grootste zonnecentrale ter wereld. In de buurt van het Portugese stadje Serpa zijn werkzaamheden begonnen aan een zonnecentrale. Op een terrein van 60-hectare komen 52.000 zonnepanelen te staan, verdeeld over een groot aantal trackers. Onder de trackers zal een kudde schapen het gras kort houden. Bron: BBC


7 juni 2006: Gasunie komt gas tekort in 2007, dat wil zeggen hoog-calorisch gas voor de industrie. Het laagcalorische gas (versneden spul?) wordt aan de consument verkocht. De industrie moet dus elders (duur) gas inkopen. Elektriciteitscentrales worden gerekend tot de industriële klanten. Consumenten die voor hun stroom afhankelijk zijn van elektriciteitscentrales gaan het allemaal gaat betalen, o n g e a c h t wat de minister van Economische Zaken beweert, namelijk linksom via de hogere elektriciteitsprijs, rechtsom door de duurdere gasprijs (duurder industrieel gas trekt de consumentenprijs), van achteren door duurdere industrieproducten (doorberekenen aan de klant), en wellicht van voren als industriële gebruikers overgaan op laag-calorisch gas. Is het toevallig dat Staatssecretaris van Geel zojuist de energie-cadeaubon heeft geïntroduceerd? Toch niet een voorloper van energie-op-de-bon?

Kort maar goed: het moment van peak oil (vraag haalt aanbod in, de prijzen schieten omhoog) lijkt dus aangebroken in 2007. De wolf is los.


6 juni 2006: Nog 20 daagjes wachten en dan start de Frisian Nuon Solar Challenge. Als u straks in Friesland bent en u ziet een hele kluit bootjes met glinsterende blauwe dekken, dan bent u getuige van de zonnebootrace die aan de gang is (26 juni tot 1 juli - over het traject van de elfstedentocht). De route is te vinden op de website BeleefFriesland.nl.


4 juni 2006: 400 kWh per paneel in 5 jaar. In 2001 plaatste ik twee panelen op 'bakkies" (consoles) op de achterdakkapel. Hier ziet u er een van. Nu, na 5 jaar gebruik, zijn de omvormers (OK4E's) door de 400 kWh grens gebroken. Dat is dus per jaar 80 kWh supergroene stroom per paneel. Precies wat voorspeld was voor OK4E-tjes. Het betreft de originele OK4E's, van meet af aan binnenshuis gemonteerd.

Gezegd moet worden dat dit MSX-120 Wp panelen zijn, maar de achterdakkapel krijgt drie maanden per jaar geen zon. De panelen op het dak aan de voorkant van het huis (de panelen die u ziet op de homepage) zijn een stuk beter op de zon georienteerd, presteren gemiddeld 70 kWh/jaar, maar die paneeltjes zijn per stuk 'slechts' 95 Wp (Shell). De OK4E's van de [voor-] panelen zijn in 2004 vervangen. U kunt concluderen dat vermogen, orientatie en omvormercapaciteit op elkaar afgestemd moeten zijn voor optimale prestatie.


3 juni 2006: Help Jan Husslage Er zijn gemeenten in Nederland die er hun eigen idee op nahouden over energietransitie. Steenwijkerland bijvoorbeeld. Hier bouwt Jan Husslage in het wijkje Woldmeenthe aan zijn eigen woning die geheel zoor zonnestroom van energie zal worden voorzien. Omdat hij een beetje lang aan het bouwen is, en misschien ook omdat zijn ecohuis een beetje detoneert in het superkeurige villawijkje (zie de website van de gemeente Steenwijkerland, en zoek op 'husslage'), heeft de gemeente Jan via de rechter gesommeerd om de bouwkavel schoon op te leveren. Weg bijna voltooid ecohuis, weg droom van Jan, weg zonnestroom, weg prive-initiatief. Duurzaam kapitaal vernietigen, dunkt mij. Hoe bestaat zoiets in 2006? Ongelooflijk! Help Jan om zijn droom waar te maken. Zijn website is te vinden op www.solvir.web-log.nl/ waar u steun kunt betuigen.


2 juni 2006: Eind van de gloeilamp nabij? Je vraagt je af of het langzamerhand niet hoog tijd wordt om de goede oude gloeilamp ten grave te dragen. Het ding is 150 jaar oud geworden en compleet versleten. Moderne spaarlampen zijn vier tot vijf maal efficienter, en hun brandduur is ook nog eens een stuk langer dan die van de gloeipeer. In het bericht van gisteren hebt u kunnen lezen dat de minister het o zo moeilijk heeft om een half procentje energiebesparing tot beleid te verheffen. Hij ligt er nachten van te woelen in zijn ministersbed. Helpt u hem alstublieft een beetje. Een spaarlamp van 18 W geeft net zo veel licht als een gloeipeer van 75W. En het verschil? Warmte. Het is écht heel erg duur om uw huis te verwarmen met gloeipeertjes in plaats van met uw gas-CV. Naar het kerkhof dus met die dingen.

1 juni 2006: Eerst energiebesparen. De minister van Economische Zaken heeft vorige week in een brief aan de Tweede Kamer zijn ambitie uitgesproken om "bij een gezonde economische groei toe te werken naar stabilisatie en daarna naar een daling van het fossiele energieverbruik". Hij denkt stabilisatie in 2015 bereikt te hebben. Deze ambitie sluit volgens de minister aan bij die van de Task Force Energietransitie: 1,75%-2% energiebesparing per jaar. Hij zou meer kunnen besparen maar hikt aan tegen de kosten. Hij kondigt aan eerst te gaan studeren of '2% per jaar in ruime zin mogelijk zou worden'.

Wat bedoelt die minister in hemelsnaam met dat laatste? Wat wil hij nou echt? In het schema 'Opbouw Besparingstempo' die aan het eind van de brief zit blijkt dat 1% energiebesparing al wordt gehaald zonder dat de minister ook maar überhaupt iets hoeft te doen. Hij zit dus te friemelen over 0,75% échte energiebesparing. Wat een ongelooflijke ambitie heeft deze bewindsman en het kabinet waar hij deel van ujitmaakt. Ik citeer: "Wakker geschrokken door het klimaatprobleem, de stijgende olieprijs en de kwetsbare voorzieningszekerheid, is Europa in actie gekomen'. Nou, dat klimaatprobleem lag er al langer. De olieprijs gaat al twee jaar hard omhoog, en dat de aanvoer kwetsbaar is dat weten we al sinds de eerste oliecrisis van 1973. In Duitsland wordt gepraat over 20% duurzaam in 2010, en in Zweden zet men in op een compleet duurzame energievoorziening in 2025. Deze minister mompelt dus maar wat in zijn diepe slaap. Als u het mij vraagt is het tijd dat er een minister voor Energie komt (trouwens ook een minister voor Milieu). Met zo'n lam beleid als de minister voorstaat slaapwandelt Nederland in halve coma de energie-afgrond tegemoet.

Als u het mij vraagt huilen de wolven om het huis. We moeten écht ambitieus zijn en minstens 2,5% besparing per jaar realiseren, en wel bijvoorbeeld door de EPC naar 0,5 te verlagen, auto's met label A vrij te stellen van wegenbelasting (budgetneutraal, minister door B- en verdere labels progressief extra te belasten), versneld windparken te bouwen, zonneboilers verplicht te stellen bij renovatie en nieuwbouw, warmtepompen hard te stimuleren, energiebesparende maatregelen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting te maken, door een goede teruglevering van zelf duurzaam opgewekte stroom door burgers. En doe iets concreets om het verschrikkelijke sluipverbruik aan banden te leggen.


29 mei 2006: Voetbalstadion in het zonnetje! Het Fritz-Walterstadion in de Duitse stad Kaiserslautern is verbouwd om kijkers straks comfortabel te laten kijken naar de wedstrijden over een paar daagjes nog tijdens de Weltmeisterschaft (o.a. USA tegen Italië, groep E). Er is 71 miljoen euro geïnvesteerd. Met dat geld is niet alleen het stadion uitgebreid met een west-tribune maar is ook het hele dak van 6000 vierkante meter volgelegd met zonnepanelen. Er ligt daar 800 kWp op het dak!


28 mei 2006: Zaanstadbewoners opgelet! De gemeente Zaanstad (Zaandam, Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk) start de actie Zonnig Zaanstad 2006. Er wordt een energiemarkt georganiseerd waar u zich op de hoogte kunt stellen van de laatste ontwikkelingen op zonnestroom- en zonnewarmtegebied. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Zaanstad een kans te geven tegen een gereduceerd tarief en met goede koopvoorwaarden een pakket zonnepanelen of een zonneboiler met zonnecollectoren aan te schaffen. Houd www.zaanstad.nl en het Zaanstad Journaal in de gaten.


26 mei 2006: REC verdubbelt solar grade siliciumproductie. REC (www.recgroup.com) is 's werelds grootste producent van silicium voor zonnepanelen (2005: 600MWp). De firma heeft op 23 mei aangekondigd dat ze de productie van slilicium voor zonnepanelen binnenkort gaat verdubbelen en dat men gaat investeren in de bouw van de derde siliciumfabriek. Deze beslissing betekent een doorbraak in de silicium-tekorten die de buitengewoon snel groeiende PV-industrie het afgelopen jaar teisterde.


26 mei 2006: 645 miljoen wattpiek aan zonnestroompanelen geplaatst in de Europese Unie in 2005. Zie de Engelse versie van mijn website, pagina 'Installed Base Europe'.


25 mei 2006: Zuingheid met vlijt. Minister Brinkhorst (EZ) ziet wel iets in energiebesparing, zo schreef hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Twee procent per jaar, dat zou nog wel kunnen (mag niet teveel kosten). Om de minister te helpen om zijn doel te bereiken raad ik hem aan eens te kijken op deze website over energienulwoningen. Die ontwerpers besparen geen energie, ze zorgen dat er in huis helemaal géén energie meer nodig is!


24 mei 2006: Het "wij ook!"-gevoel. Mijn aandacht werd getroffen door het bericht dat de geachte staatssecretaris VROM nu nog meer subsidie geeft op roetfilters voor dieselauto's. Ontkomt u ook niet aan het gevoel dat energieverslindende en CO2 uitstotende smeerlappen gesubsidieerd worden, terwijl duurzame schone emissieloze energie (lees: zonnestroom) geen rooie cent subsidie krijgt. Wel subsidie om je stinkende diesel-bak van de walm af te helpen maar geen subsidie als je zonnepanelen op je huis wilt zetten. Heeft u wel eens diep ademgehaald achter een bus met roetfilter? Of boven een zonnepaneel? Er is verschil. Vreemde prioriteiten heeft deze staatssecretaris, maar dat is geen verrassing.


23 mei 2006: Interessante beurs in Aberdeen. Komt u toevallig morgen of overmorgen in deze Schotse stad? Op 24 en 25 mei staan 200 exposanten klaar in het Aberdeen Exhibition and Conference Center op de beurs All Energy om u van de laatste snufjes te laten genieten op het gebied van duurzame energie: zonne-energie, golfenergie, waterstof, schattige kleine windmolentjes, biobrandstoffen, noem maar op. En bent u doodmoe van het rondslenteren? Er is ook een conference waar u wordt bijgepraat over duurzame onderwerpen.


22 mei 2006: Boom op auto, straks meer stroom
Afgelopen vrijdag kwam bij heftig weer met een grote klap een deel van de boom in de voortuin van de buurman op het trottoir, mijn auto en de straat terecht. Gelukkig was er slechts materiele schade. Een groendeskundige kwam erbij en constateerde dat de stam van de boom in zodanige staat was (ingerot op de plakoksel) dat hij gevaar voor passanten kon opleveren (niet nogmaals mijn auto in de kreukels alsjeblieft!). Vandaag werd de gigaboom in zijn geheel neergehaald. U ziet dat rechts gebeuren. Aangezien de kruin van de boom ver boven het dak uitstak en hij aan de zuidoostkant van mijn zonnepanelen stond, krijgen de panelen komende herfst veel meer zon dan vorig jaar. Jammer van de boom, Wellicht had deze rampspoed zich bij goed onderhoud niet voorgedaan.

21 mei 2006: Licht aan binnenshuis op een donkere dag? Niet nodig met een light pipe. Dit is het neefje van de skylight of lichtkoepel. Met name voor inpandige verlichting met slechte toetreding van daglicht zoals in de badkamer (plaatje rechts) kan deze passieve verlichting een heleboel stroom besparen. Door de bolle doorzichtige kap valt daglicht via een met reflectiemateriaal beklede pijp op een matglas dat in het plafond van de inpandige ruimte is gemonteerd. Voila, er is licht. Op het plaatje rechts ziet u de onderkant van de light pipe (de grote cirkel) en ter vergelijking heb ik de verlichting voor 's nachts even ontstoken. De hele dag dus gratis licht. Zie de website van de Lightpipe Company

20 mei 2006: China's Three Gorges Dam voltooid, dat wil zeggen het betonnen deel is klaar. De dam staat er, maar niet alle turbines zijngeplaatst. Zodra in 2009 het stuwmeer is volgelopen en de installaties compleet zijn zal het opwekkingsvermogen de onvoorstelbare hoeveelheid van 18 Gigawatt bedragen (18000 megawatt). Hiermee zal de dam 5% van de elektriciteitsvoorziening van China voor haar rekening nemen. Moeten we deze ontwikkeling "duurzaam" noemen? In ieder geval is er aanzienlijke reductie van CO2 uitstoot, maar er wordt een priijs voor betaald. Een miljoen Chinezen hebben moeten verhuizen. Honderden steden en dorpen verdwijnen in het stuwmeer. Wel maakt de dam vuile kolencentrales overbodig met al hun stof, zwavel- en stikstofuitstoot. Maar zet zo'n enorme overvloedige bron van electriciteit aan tot besparing of gaat men daar over op "all electric" met die krakkemikkige Chinese energie-slurpende apparaten, onder het roepen van "niet zeuren, er is toch stroom genoeg"? bron: BBC


19 mei 2006: Groot windpark in Delfzijl. Vandaag, heel toepasselijk een heel winderige dag, wordt officieel het windpark Delfzijl-Zuid in bedrif gesteld. Er staan 14 Enercon-70 turbines die bij elkaar 40 MW opgesteld windvermogen vertegenwoordigen. Zie www.wpdelfzijlzuid.nl/


18 mei 2006: In Hector's hok is het heet!. Op het plaatje van de dag op de Eneco Verspilkalender, waarvan u links een stukje ziet, hebben baasje en bazinnetje het dak van Hector's hok voorzien van zonnestroompanelen. Je zal als hond zo'n perfecte baas hebben! Twee panelen van 100Wp is samen 200Wp. En dat drijft in Hector's hok de vloerverwarming aan! Geen wonder dat Hector uiterst genoegzaam de hele dag zijn buikje op de warme vloerverwarming laat wrijven. Let op z'n gelaatsuitdrukking. Dit is echt een hondenparadijs.

17 mei 2006: Vrolijk nieuws over energie in duurzaam Nederland vindt u bij Ilink


15 mei 2006: Brilletjes. Op de pagina Zinvol en Economisch kijk ik door een aantal brilletjes naar het waarom van duruzame energie. Een van de bezoekers van mijn website stuurde me dit brilletje:

Kijk eens door de bril van de Eneco/Essent/Nuon/enz directeur!

   
Al die piepeltjes met eigen duurzame enrgieopwekking, daar moeten we van af.
Olie wordt duurder, oh oh snel de gas- en electriciteitsprijs naar boven "aanpassen".
Olie wordt goedkoper, pop di pom di pom, heee onze neus bloedt.
De piepeltjes bezuinigen ons veel te veel, o ja, laten we nog wat vaste kosten verzinnen.
En gelijk de afrekeningen minder overzichtelijk maken. De piepeltjes begrijpen dat toch niet.
Een hoop piepeltjes kunnen niet verder bezuinigen. Oke nog wat meer vaste kosten verzinnen.
Er moet tenslotte wel een dikbelegde boterham op MIJN broodplank komen.
Helpdesk. Helpdesk? Wat nou helpdesk! Och, laat ik maar 10% van de zaken afhandelen,
krijg ik tenminste weer een vette jaarbonus.

14 mei 2006: Vies of schoon, maakt het veel uit?

De combinatie van langdurig droog lenteweer, met veel stof in de lucht en met bomen die veel bloesemblaadjes, zaden en stuifmeel afgeven zorgt voor behoorlijk wat rommel op zonnepanelen. Maakt het veel uit voor de productie als je je zonnepanelen schoonmaakt? Dat heb ik dus getest. Links: voor het schoonmaken: een dunne laag grauw stof, vogelpoep, zaadjes uit de berkeboom; rechts: na de schoonmaak (paneel eerst weer op temperatuur laten komen, want temperatuur is heel belangrijk voor de omzetefficiency van zonlicht naar elektrische stroom). Dit is een paneel met een OK4E omvormer. "Vies" produceerde het paneel 77 watt, "schoon" was dat 79 watt. Schoonmaken helpt dus, maar het blijft marginaal. Wachten op een regenbuitje is eenvoudiger en meestal voldoende.

13 mei 2006: Windturbines wezen kijken in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. De Zeeuwse windcooperatie Deltawind heeft op de locatie Windpark"Piet de Wit" 12 knapen van windturbines staan, elk 67 meter hoog en elk goed voor zo'n 1,75 MW vermogen. Het windpark is in haar derde operationele jaar. Elk jaar worden hier meer dan 20 miljoen kilowatturen geproduceerd. Na afloop van de jaarvergadering van ODE mochten we een kijkje nemen in het inwendige van de turbine op de voorgrond. U ziet de mensjes aan de voet van de kolom. Zo'n tuirbine vibreert als je in de kolom staat, en als de wind toeneemt voel je het apparaat tot leven komen.

'Piet de Wit' is niet het enige windpark van Deltawind. In totaal heeft de windcooperatie 22 windturbines. Bij elkaar verzorgen ze alle elektriciteit die op Goeree-Overflakkee door gezinnen wordt verbruikt. Men denkt er over na om meer turbines aan te schaffen en daarmee groene, schone, CO2-vrije stroom te gaan exporteren naar het energiehongerenden vasteland. We zullen in de toekomst nog wel vaker iets horen van deze meest succesvolle windcooperatie van Nederland.


12 mei 2006: Rapport mist kans voor open doel. Ik heb het rapport 'Meer met Energie - Kansen voor Nederland' er eens op nagelezen, maar het woord 'zonneboiler' heb ik niet gevonden. Ook 'duurzaam achter de meter' zult u niet vinden. Het lijkt er dus op dat de heren commissieleden in eerste instantie voor hun eigen zaakjes hebben gezorgd, en dat het hun een worst zal wezen hoe het met de consument vergaat. Niet best, en een blauwe plek voor de Task Force als u het mij vraagt.


11 mei 2006: Uit de top-10 weggegleden. Heel lang geleden riep staatssecretaris Schaefer van Volkshuisvesting " met gelul bouw je geen woningen". Iets dergelijks is er in ons land aan de hand met duurzame energie. Alle mooie rapporten (zie bericht van 8 mei j.l.) en zoetgevooisde woorden van ministers (9 mei j.l.) ten spijt is ons land voor het tweede jaar een aantal plaatsen gezakt op de gezaghebbende Renewable Energy Country Attractiveness Index uitgegeven door Ernst&Young. Nederland is zelfs uit de top-10 verdwenen. En ik maar denken dat wij in een duurzaam landje leven en dat bijvoorbeeld de Yankees en de Chinezen en maar een rotzooitje van maken. Mis poes, ze staan hoger op de index van Ernst&Young dan wij.


10 mei 2006: Offshore Windpark Egmond. Over grootschalig opwekken van duurzame energie gesproken: op dit moment worden op 10 kilometer voor de kust bij Egmond de 36 zware funderingspalen in de zeebodem geheid waarop deze zomer de masten en turbines van het windpark zullen worden geplaatst. Bouwmaterialen worden via de haven van IJmuiden aangevoerd en verscheept met het hefschip "Svanen" van Ballast Nedam. Het komende najaar worden de werkzaamheden afgerond en in de winter moet het park bedrijfsklaar zijn. Er staan dan 36 windturbines van elk 3 megawatt. De jaaropbrengst zal hetzelfde zijn als het verbruik van 100.000 huishoudens. Wilt u de voortgang van dit adembenemende project volgen: bezoek de website van Noordzeewind. Het Offshore Windpark Egmond-project is een samenwerking van Shell en Nuon. De investering bedraagt meer dan 200 miljoen euro. Foto welwillend ter beschikking gesteld door Noordzeewind.

9 mei 2006: Als Brinkhorst écht ambitie heeft met duurzame energie in Nederland dan zorgt hij er om te beginnen voor dat zonneboilers verplicht worden bij nieuwbouw en renovatie van woningen. Daar heeft de burger iets tastbaars aan. Liefst vóór 21 juni aanstaande want dan is het midzomer.


9 mei 2006: Meer met energie - kansen voor Nederland - In een interview met new-energy.tv zegt de minister van Economische Zaken dat hij heel erg tevreden is met zijn beleid en dat hij graag de maatregelen zoals voorgesteld door de Task Force Energietransitie doorschuift naar een volgend kabinet. Hoe kort van memorie is deze minister! De afgelopen drie jaar hebben we van kabinetswege weinig nadruk (en geld) voor duurzame energie gezien, integendeel. Weet u nog dat dit kabinet ervoor heeft gezorgd dat we energiebelasting betalen op groene stroom? Waar is de subsidie op zonnestroompanelen, zonneboilers en energiezuinige apparaten gebleven? Hebben we niet afgelopen oktober in Den Haag in het gezelschap van een zootje hoogleraren moeten demonstreren om ervoor te zorgen dat niet alle windenergie door zijn beleid werd weggevaagd? Wie heeft toegestaan dat het openbaar vervoer versneld duurder is geworden? Mijn conclusie over deze minister en zijn uitlatingen is dat hij a) pertinent niet ambitieus is op het gebied van duurzame energie en b) op geen enkele manier aangeeft dat hij zin en energie heeft om versneld over te gaan naar niet-fossiele en duurzame brandstoffen. Hij en zijn maatjes in Den Haag vinden het wel best, zo.


8 mei 2006:

Meer met energie - kansen voor Nederland is de naam van het rapport die de Task Force Energietransitie vannmiddag presenteerde aan de heren bewindslieden EZ en VROM. Wat is er aan de hand? Er is in de toekomst veel, heel veel meer energie nodig om ons landje draaiend te houden. Aardgas raakt op, olie raakt op, en kernenergie is controversieel en zou wel eens heel erg duur kunnen worden. Wat te doen? De Task Force heeft heel veel mogelijkheden onderzocht en komt tot de conclusie dat we het transitiepad op moeten in de richting van duurzaamheid. De centrale overheid krijgt in het rapport een veeg uit de pan wegens paralyse, besluiteloosheid, zwalkbeleid en verregaand gebrek aan visie. Advies is om de uitganspunten, doelen en aanpak van het rapport onmiddellijk en integraal over te nemen.

Daar is wat voor te zegen, want te veel kansen zijn door bovengenoemde incompetente en dus fatale overheidbeleid blijven liggen of om zeep geholpen: windenergie (Nederland was in de jaren '80 koploper, nu hinkepinker), zonne-energie (Nederland was in de jaren '90 koploper, nu hinkepinker), biomassa (Nederland was even koploper, nu hinkepinker), ga zo maar door.

In grote lijnen zijn de adviezen van de Task Force: 1. Ontwikkel een langetermijnvisie en stick to it! 2) Bespaar, bespaar, bespaar, 3) Zorg voor veel meer energiebesparing in nieuw te bouwen kantoren, fabrieken en woningen. Mogelijkheden te over: warmteopslag, koudeopslag, slimme gebouwen, 4). Pas aardgas slim toe, 4) Denk aan de burger, 4) Wek energie duurzaam op: wind, biomassa, zon, geintegreerde micro-warmtekracht. 5) Ruim de barrieres op die teruglevering van stroom belemmeren, anders komt micro-warmtekracht nooit van de grond. 6) Ontwikkel alternatieve motorbrandstoffen.

Over zonne-energie zegt het rapport het volgende "Het is van belang dat in Nederland een jaarlijkse groei gerealiseerd wordt van ten minste hjet EU gemiddelde. Die groei bedraagt nu reeds 30-40% per jaar." (blz. 24).

Kenmerkend voor de snelheid en ambitie waarmee de overheid het transitiepad bewandelt is wel het feit dat ik het rapport niet kon vinden op de websites van VROM en EZ. Na veel zoeken en dankzij een tip van een trouwe bezoeker van mijn website vond ik een exemplaar bij de media via het programma Netwerk.


7 mei 2006: Nog even over die fiets op zonnestroom. (bericht eergisteren). Een oplettende bezoeker van mijn website wees mij er op dat de zonnepanelen van deze E-V Sunny Bike zo intens reflecteren. Dat doen fatsoenlijke zonnepanelen niet, want die absorberen een deel van het licht. Als u heel goed kijkt naar beide velgen,(zie vergroting) dan ziet u een wel heel rare weerspiegeling van een putdeksel. Het lijkt wel of de velg uit vier delen bestaat. Stroomafnamepunten (elektroden) op de zonnepanelen zijn niet te zien. Een motor is helemaal niet te zien. Kabels evenmin. Wat doet dat gekke doosje achterop? Is dit de 17 Ah accu? Waarom slechts 17 Ah? De 500 watt motor maakt gehakt van een 17 Ah accu. Is dit allemaal wel echt? Twijfel dus, en als u er serieus over denkt zo'n ding aan te schaffen, vraag eerst de complete documentatie op. Goede kans dat het om een grap gaat met een trucfoto er gratis bij.


7 mei 2006: Klimaatcampagne. De stichting Natuur- en Milieu lanceert op 13 mei a.s. vanaf de website HIER de campagne "Klimaatcampagne-top-10". Hierin krijgt de consument informatie over energiezuinige apparaten. Men begint met de top-10 van energiezuinige TV's. Er kan een enorme slag worden gmaakt op het gebied van energiebesparing. Volgens Ron Wit zou het massaal aanschaffen van energiezuinige apparaten honderden euro's in een paar jaar schelen. "Misschien wel 1000 euro op jaarbasis", aldus Ron in een interview op new-energy.tv.

Mijn commentaar: Energiebesparing, prima, doen, goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee. U begrijpt wellicht dat ik zelf het apparaat "zonnestroompaneel" met stip op plaats nummer 1 van de energiezuinige top-10 zet. Immers: een zonnestroompaneel verbruikt geen energie maar levert energie op! Geen enkele energiezuinige TV of wat dan ook kan hier aan tippen. Jammer dat je geen voetbal kan zien op je zonnestroompaneel. En die 1000 euro lagere elektriciteitsrekening is een beetje overdreven. Voor 1000 euro koop je vandaag de dag 5000 kilowatturen. Het gemiddelde jaarverbruik van een gezin in ons land is 3500 kWh. Hoe wil je met zuinige TV's en computers mensen negatief laten verbruiken? Dat kan niet, daar heb je zonnepanelen voor nodig, of een kleine windmolen.

Overigens: mijn zonnestroompanelen heben sinds hun plaatsing al meer dan 5000 kWh opgebracht. Trek uw conclusie. Maar moet ik nu meteen een 400W plasma-TV kopen?


6 mei 2006: Fiets op zonnestroom. De Canadees Peter Sandler heeft een fiets ontworpen die wordt aangedreven door zonnestroom. De velgen zijn de zonnepanelen! (hopelijk zijn beide kanten bekleed). De fiets, onder de naam E-V Sunny Bicycle, heeft een 500 watt motor die in de velg is gemonteerd. Het doosje achterop bevat accu's en een laadregelaar. U kunt dus ook 's nachts elektrisch met {opgeslagen} zonnnestroom rijden. Volgens de ontwikkelaar weegt deze constructie bij elkaar 75 pounds. Men zou een snelheid kunnen halen van 30 kilometer per uur.

De aangekondigde prijs is erg gunstig, namelijk 1295 Canadese dollars voor het frame en 795 Canadese dollars voor de zonne-kit. Bij elkaar dus iets van Euro 1500. Wat zou de verscheping kosten, en de invoerrechten? U bestelt de fiets via info@therapyproducts.com. De website van de firma is www.therapyproducts.com.


5 mei 2006: De staat Pennsylvania (USA) wil voor het eind van 2008 alle 152 hogescholen en universiteiten in de staat voorzien van zonnestroompanelen (bron: http://www.thesef.org/programs/solarscholars.asp). Tip voor onze minister van Onderwijs?


29 april 2006: Verenigde Staten verlengen belastingvoordelen voor zonnestroom en windenergie van twee naar tien jaar. Dit is heel belangrijk omdat hiermee Amerikaanse en buitenlandse investeerders zekerheid krijgen over de opbrengst van hun belegingen. let op: dit zou wel eens een zon-en-wind-boom in de USA kunnen veroorzaken van ongekende omvang.


28 april 2006: Plannen voor een hele grote zonnestroomcentrale in Portugal. Een conglomeraat van firma's wil een 11 MWp zonnestroomcentrale bouwen in de buurt van Serpa, Portugal. Er komen 52.000 zonnepanelen in Serpa te staan.


28 april 2006: Saguaro Solar Power Plant on line. 40 kilometer ten noorden van de stad Tucson, Arzona wordt dit weekend de eerste fase van de Saguaro CSP zonnecentrale gestart. De centrale heeft een vermogen van 1 MW. Het is de eerste CSP centrale sinds 20 jaar. bron: Solar Access


27 april 2006: 3,1 Wattpiek, zoveel zonnestroompanelen hadden we per 1 januari 2006 in ons land per inwoner. Bij elkaar staat er nu 51,2 MWp in ons land. Dat moet nog veel en veel meer worden. Onthoud: zonnestroom is schoon, reukloos, emissieloos, gratis als u de panelen eenmaal hebt, en er zijn geen extra hoogspanningsleidingen voor nodig, slechts een enkel extra stopcontact in uw huis. Stijgende energieprijzen hebben geen vat op het deel van uw stroomverbruik dat wordt opgewekt door zonnepanelen. Integendeel, het break-even moment komt sneller naar u toe.


27 april 2006: Stijgende energierekeningen zijn ook dit jaar weer te verwachten. Verwachting is dat vanaf 1 juli a.s. de prijzen voor stroom en gas opnieuw omhoog gaan, mogelijk met tien tot vijftien procent. Gas wordt duurder omdat de gasprijs is gekoppeld aan die van aardolie. Elektriciteit wordt duurder omdat het gas duurder wordt waarmee elektriciteitscentrales worden gestookt. In 2005 bedroeg prijsstijging voor een gemiddeld huishouden 225 euro. En dan hebben we nog niet eens het koude voorjaar meegerekend. Waar gaat dat geld dat we extra uitgeven aan aardgas naar toe? Juist: in de zak van de minister van Financiën. Ik vind het hierom onbegrijpelijk dat men in Den Haag er niet over piekert om de extra belastingopbrengst aan de consument uit te keren in de vorm van subsidies voor isolatie, energiezuinige apparaten, en dergelijke. Het is ons eigen geld! Hier met die sigaar!


26 april 2006: Staatssecretaris van Geel presenteerde vandaag zijn Toekomstagenda Milieu: Schoon, Slim, Sterk. Mooie plannen waar u vast tranen van in uw ogen krijgt, zo prachtig verwoordt onze dappere staatssecretaris zijn baanbrekende plannen. Wat een visie! Subsidies om de consument te stimuleren . . . . . niks, nada. Hoe hardnekkig denkt men daar in Den Haag dat het milieu iets is exclusief voor grote bedrijven, en een activiteit waar de consument niets aan hoeft te doen. Zou niet een stimulans uit Den Haag, bijvoorbeeld een langdurige landelijke subsidie voor zonneboilers, of een royale teruglever-regeling voor zonnestroom zoals bij onze ooster- en zuiderburen net zoals daar leiden tot een hausse in energiebesparing, en dus ook voor heel veel werk in het midden- en kleinbedrijf?


26 april 2006: In de Verenigde Staten waren er eind 2004 liefst 15.826 huishoudens met een teruglever-regeling voor zonnestroom. In 2002 waren het er nog maar 4.472. In 35 staten en in de stad Washington DC bestaat er op dit moment een wettelijke teruglever-regeling. In 2008 moet in alle staten een teruglever-regeling zijn ingevoerd. bron: US Department of Energy.


25 april 2006: Vakantiekiekjes . . . . Gaat u nu of van de zomer op vakantie en komt u ergens op een aardige of merkwaardige plek zonnepanelen of een zonneboiler tegen, maak een foto en stuurt u mij een afdrukje, zoals bijvoorbeeld van deze zonnepaneeltjes op het toiletgebouw in King's Canyon (Watarrka National Park, ergens in de outback van de Northern Territory, Australië, 200 km van het plaatsje Alice Springs)

Geef alstublieft aan: plaats, land waar u de panelen aantrof, en ook graag of uw naam genoemd mag worden, dan plaats ik als het ff kan uw plaatje.

stuur plaatjes naar floris256@yahoo.com


24 april 2006: Olie 75 dollar per vat. West Texas Intermediate Crude noteerde afgelopen vrijdag bij het sluiten van de markt $75,17 per barrel.bron: NYMEX


21 april 2006: Ruud gaat ons uit de energiezorgen helpen Volgens de Telegraaf gaat oud-premier Lubbers leiding geven aan een denktank over het energiebeleid, de Nationale Energie Dialoog. Die bestaat uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Het gaat dan om de zogeheten transitie, de periode van tientallen jaren die overbrugd moet worden naar het tijdperk waarin Nederland geheel in de behoefte kan voorzien door duurzame energie. Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei dit woensdag in de Tweede Kamer, nadat Vendrik (GroenLinks) had aangedrongen op een „energieconventie”. Lubbers, nu voorzitter van het Energie-onderzoek Centrum, is een voorstander van kernenergie. Toen Lubbers premier was gaf hij de aanzet tot een zogeheten brede maatschappelijke discussie over kernenergie, die algemeen als een mislukking wordt beschouwd. Mijn commentaar: Opvallend afwezig in de dialoog is de consument. Daar houdt dit kabinet dus alweer helemaal geen rekening mee. Leert men daar in Den Haag dan nooit dat zij er voor ons zijn, en niet andersom?


12 april 2006: Vloeibaar goud stroomt uw huis uit! Een jaar geleden stelde ik mijn werkgever voor om een warmtepomp te installeren die restwarmte uit het bedrijfsriool omzet in warmte voor ruimteverwarming. Nadat men was bijgekomen van het lachen raadde men mij ernstig aan om eens een afspraak te maken met een psychiater. Gisteren las ik een bericht dat de Noorse energiemaatschappij Viken Fjernvarme een 18 MW warmtepomp heeft geinstalleerd die de rioolafvoer van de stad Oslo gebruikt om warmte te winnen, genoeg om er via de stadsverwarming 9000 huizen mee te verwarmen. Er is pakweg 14 miljoen Noorse Kronen in het systeem geinvesteerd. Per jaar scheelt deze investering het verbranden van 6000 ton olie. Het inlaatwater van het systeem heeft gemiddeld een temperatuur van 9,6 graden en komt er met een temperatuur van 5,7 graden uit. Het verschil is die 18 MW. Ofwel, die energie stroomt via het riool de huizen en bedrijven van Oslo uit en komt als (dure) stadsverwarming weer terug. En wat in Oslo geldt, geldt overal in de wereld.


8 april 2006: Akzo Nobel verkoopt haar Helianthos zonnecelproductie aan Nuon.

Akzo Nobel verkoopt haar Helianthos zonnecelproductie aan Nuon. Het Helianthosproject omvat het vervaardigen van thin-film zonnecellen met grote rollen tegelijk. Akzo Nobel ontwikkelde deze techniek indertijd samen met Shell, maar Shell heeft zich enige tijd geleden uit het project teruggetrokken. Nu gaat dus Nuon met de dunne-filmtechnologie aan de haal. dat wordt spannend. Uitgerekend Nuon in zonne-energie?


5 april 2006: Wie betaalt de broodnodige vervanging van de sarcofaag over de ontplofte Tsjernobyl-reactor?:

20 jaar geleden ontplofte kernreactor nummer 4 van het complex bij Tsjernobyl in Oekraine. Radioactieve fallout werd tot in Nederland gemeten, kindertjes moesten binnenblijven en spinazie en verse melk 'mochten even niet'. De ontplofte reactor werd bestrooid met zand en lood, en haastig ingepakt in beton en staal, de zogenaamde sarcofaag. Die sarcofaag werd uit nood haastig gebouwd, een ramsj-sarcofaag dus. Dat ding heeft niet het eeuwige leven, de radioactiviteit [bijna] wel, en dus moet hij worden vervangen door iets beters. Een van de ideeen is een aardige overkapping. Een en ander gaat pakweg 750 miljoen dollar kosten, nog afgezien van de post 'onvoorzien'. Wie betaalt die 750 miljoen eigenlijk? Niet de verzekering, want kerncentrales zijn niet verzekerd voor dit soort ongelukken. Ik ben bang dat het uiteindelijk belastingbetalers zijn opdraaien voor de kosten. Belastingbetalers uiteindelijk in West-Europa, want die zijn rijk en de Oekrainers niet. Met andere woorden, de rotzooi opruimen van andermans kernenergie, dat betalen u en ik. De kosten van dit soort 'incidenten' zit uiteraard niet in de prijs die een boerenslimme politicus per kilowattuur atoomstroom berekent. Wat zou de echte prijs van atoomstroom eigenlijk zijn?


29 maart 2006: If I were Mr. Blair is een variant op 'Brinkhorstje spelen'. Op de website van de BBC kunt u de toekomstige elektriciteitsvoorziening van Groot Brittanniëe duurzaam maken door veel dure windturbines te bouwen, of helemaal niet duurzaam maar wel lekker goedkoop [op korte termijn uiteraard] door een aantal kerncentrales rond te strooien. U kunt zelfs inzetten op energiebesparing. Ik heb me er met plezier het hoofd over gebroken. Moet u ook eens doen!


27 maart 2006: Het omgekeerde van wat er in Nederlland gebeurt vindt plaats in Californië. Hier is er niks en gebeurt er dus niks. Daar zijn er zoveel aanvragen binnengekomen bij de CPUC (California Public Utilities Commission) voor subsidie dat er in 2006 al op voorhand voor 50 MWp aan zonnestroompanelen bij wordt geplaatst (dat is zowat evenveel als dat er op dit moment in heel Nederland staat). Men is van plan om als de grens van 70 MWp wordt bereikt de subsidie te verlagen om niet met een lege pot te komen zitten en tegelijk het enthousiasme om geld uit te geven voor duurzaam-achter-de-meter wat te temperen. Een gezond investeringsklimaat doet particulieren namelijk investeren, nietwaar!


26 maart 2006: We zijn in Nederland weer even ver als in 1997. Het is hollen en stilstaan in Nederland-zonnestroomland. In 2005 is er 1,7 MWp aan zonnepanelen geplaatst. We moeten helemaal teruggaan naar 1997 voor hetzelfde lage aantal panelen. Buitengewoon treurig als u weet dat we onszelf tot de rijkste en meest ontwikkelde landen ter wereld rekenen. Overal ter wereld neemt zonnestroom explosief toe, behalve..... Nederland. Wél Kyotoverplichtingen ondertekenen, wél een grote mond opzetten, iets doen, ho maar. De schuld ligt niet bij de burgers, want die willen graag investeren in zonnestroom. Bewijs te over in Duitsland, Spanje, Portugal en sinds kort België waar fatsoenlijke terugleverregelingen bestaan met een lange looptijd. Bij ons regeert in politiek Den Haag de waan van de dag, en dus wordt er in Nederland niet geïnvesteerd in duurzaam.


25 maart 2006: Sectie Zon van ODE op bezoek bij de firma Oskomera in Deurne. Oskomera maakt o.a. gevels bekleed met zonnepanelen. De gevel van een van de productiehallen is uitgevoerd in aluminium waarin semi-transparante amorf silicium ramen zijn geplaatst. Aan de buitenzijde is het glas bruin-weerspiegelend, van binnen transparant. De bedrading is in het frame weggewerkt. Opbrengst 44 Wp per raam. Cool!

inspectie van de buitenkant van de PV ramen
van binnen gezien

24 maart 2006: Ontario in Canada gaat per 1 januari 2007 een terugleververgoeding geven aan duurzame stroom die wordt teruggeleverd aan het net. Het Duitse model heeft kennelijk als voorbneeld gediend. Zonne-energie zal 20 jaar worden vergoed met $ 0,42 per kWh. Kijk, zo stimuleer je duurzame energieopwekking achter de meter bij de consument. Die wordt er bovendien energiebewuster van. Wie ook profiteert is het midden- en kleinbedrijf. Nu heeft de minister van Economische Zaken van ons land in november 2004 beweerd dat zonnestroom in de Sahara thuishoort. Ik wist niet dat Canada zo'n vreselijk warm land was!


24 maart 2006: Spanje gaat met ingang van oktober 2006 zonneboilers verplicht stellen op alle nieuw te bouwen gebouwen. Gebouwen met meer dan 4000 vierkante meter vloeroppervlak worden verplicht uitgerust met zonnestroompanelen.


24 maart 2006: Si j'étais Président de la République (3) Iemand maakte bezwaar tegen diesel-rijden vanwege het fijnstof en stelde voor om hybride-auto's te gaan gebruiken, bijvoorbeeld een Prius. Wat zou beter voor het milieu en energiebesparing zijn, fijnstof rondblazen of kilo's accu's meezeulen? Dan maar radicaal de hele auto naar de schroothoop?


23 maart 2006: De Energieraad attendeert minister Brinkhorst (EZ) over de mogelijkheid en de economische haalbaarheid van CSP (Solar Concentrating Power - grootschalige energiewinning met behulp van zon) (voor de techniek, zie de pagina op mijn website over o.a. CSP). De brief aan de bewindsman kunt u hier lezen.


22 maart 2006: Si j'étais Président de la République (2) De volgende extra energiebesparingstips werden me vandaag aangereikt.

Koop een hotfill wasmachine of sluit de bestaande wasmachine aan op de douchemengkraan. Zet de mengkraan op 40 graden, maar spoel met koud water.
Isoleer uw diepvriezer (zorg dat de compressor zijn warmte kwijt kan!). Diepvriezers zijn lachwekkend slecht geisoleerd.
Installeer een warmte terugwinsysteem in de douche. Er zijn inmiddels 2 typen te koop
Installeer een warmteterugwin-ventilatiesysteem
Hang de mechanische huisventilatie achter een tijdklok en laat hem met tussenpozen werken
Koop een efficiente schone houtkachel met een ruit om lekker naar het vuur te kunnen kijken. Een open haard is een energieslurper.
Als uw PC op is: koop een laptop met M-processor. Deze verbruiken veel en veel minder stroom dan zo'n grote lompe bak.
Hebt u meer tips: stuurt u mij een e-mailtje!

21 maart 2006: Si j'étais Président de la République van energiebesparingsland (1). Wat zou ik doen? Waarom? Wordt er op het ministerie van Economische Zaken (EZ) dan soms niet kei- en keihard gewerkt aan nationale energiebesparing? Minister Brinkhorst werkt zelfs op zondag over, "met een trui aan omdat ik de thermostaat van het ministerie in het weekend op 12 graden heb laten zetten". Welnu, EZ werkt momenteel aan extra beleid om energiebesparing bij de industrie verder te stimuleren, naast maatregelen zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA). Brinkhorst denkt aan "verbreding van ondersteuning in meerjarenafspraken voor bedrijven die meedoen aan het Benchmarking Convenant". Daarnaast werkt het ministerie aan ondersteuning voor "koplopers, gericht op sprongsgewijze verbetering". De burger komt er niet aan te pas, want daar is EZ niet voor, daarvoor hebben we de heer van Geel (VROM). en die krijgt geen geld van EZ en van zijn collega van Financiën, Bovendien geeft dit technocratenkabinet niets om burgers, dus van Geel ook niet. Ergo, we moeten het zelf opknappen.

Wat zou ik doen om burgers te helpen energie te besparen? Of beter, wat kunnen u en ik als "Jan-de-particulier" doen? Wij zijn het zat om naar de platte retoriek van bewindslieden te luisteren en hoge energierekeningen en hoge energiebelastingen te moeten betalen die fijn in de vorm van EIA aan de industrie wordt gegeven! Wat doe je dan? Precies: zo min mogelijk van het spul verbruiken. Of zelf maken. Reken er maar niet op dat stroom en gas ooit nog goedkoop worden voor kleinverbruikers.

Pak het sluipverbruik aan: alle adaptertjes achter een schakelaar. Weg met de elektro-vampiers!
Ook de PC met alle randapparatuur achter een schakelaar. Het is gek dat bijvoorbeeld een ADSL-modem geen aan-uitknop heeft!
Koop een superzuinige koelkast (pas als de huidige stuk gaat en niet eerder).
Is uw CV ketel aan vervanging toe: neem een HR-ketel en doe er meteen een zonneboiler bij.
Draai de was met zo laag mogelijk verantwoorde watertemperatuur.
Droog de was bij voorkeur niet in uw wasdroger maar gewoon aan een lijntje (als u plaats hebt)
Doe de afwas met de hand: teiltje, kwast, zeepje, lekker kletsen met partner, zo klaar.
Gloeilampen naar het museum! Zodra er een stuk gaat: vervangen door een energiezuinig type.
Gaat uw TV kapot: koop een LCD-TV en geen plasma-TV. Die dingen vreten letterlijk stroom
Doe de tweede auto de deur uit, stap over op diesel of neem deel aan Greenwheels.
Gebruik de fiets voor de korte afstand, en overweeg de trein te nemen voor de wat langere afstanden.
Geniet van uw zonnestroompanelen.
hebt u meer tips: stuurt u mij een e-mailtje!

19 maart 2006: Marktvolume in 2005 van 3,7 miljard euro. Volgens Intersolar 2006 heeft de Duitse zonne-energiebranche vorig jaar een omzet geboekt van 3,7 miljard euro (80% zonnestroom, 20% zon-thermie). Er werd in dat jaar 600 Mwp aan zonnestroompanelen geplaatst, voor het merendeel decentraal bij particulieren (ter vergelijking: het totale zonne-energievermogen in Nederland is pakweg 55 MWp). Er zijn 4000 Duitse ondernemingen in de zonne-energiebranche waarin 42.500 mensen hun brood verdienen. Het Duitse bedrijfsleven en de particulieren met zonnepanelen die terugleveren aan het net wrijven tevreden in hun handjes. Grote energieleveranciers knarsetanden om al deze luizen in de pels. Meer dan 10% van de energie wordt duurzaam opgewekt.

Nu wordt zonnestroom in Duitsland gesubsidieerd, en wel via een forse terugleververgoeding die wordt betaald uit een algemene opslag op de prijs van grijze stroom. In Nederland is elektriciteit duurder dan in Duitsland, en is er geen subsidie op zonnestroom. We betalen nog eens 52 euro extra per aansluiting om de MEP te financieren. De branche wordt bevolkt met een handjevol firma's die nauwelijks droog brood kunnen verdienen aan zonnestroom. Grote energieleveranciers boeken recordwinsten en geven hun directies aardige bonussen. Energiebedrijven beschouwen particulieren als lastige muskieten, en particulieren die zonnestroom terug aan het net leveren wordt een poot dwars gezet. Pakweg 5% van de energie wordt duurzaam opgewekt.

U mag zelf kiezen welke conclusie u trekt: 1) Duitsers zijn gek, 2) Nederlanders zijn gek, 3) Zonne-energie is goed voor de particulier en niet goed voor het bedrijfsleven, 4) Energie is een zaak van de regering en grote bedrijven; particulieren hebben hier niks te zoeken, 5) zonne-energie is én goed voor het bedrijfsleven én goed voor de particulier.


17 maart 2006: De Sun Cube komt eraan. In Australië heeft Greg Watson na de Sun Ball nu de Sun Cube gelanceerd. Net als de 'ball' is de 'cube' een solar concentrator, dat wil zegen dat een Fresnel lens zonlicht concentreert op een superefficiënte zonnecel. Het exemplaar op de foto is uitgerust met vier eenheden lens-zonnecel. Voordeel is lagere kosten, nadeel is dat het hele geval voortdurend op de zon gericht moet blijven (vergelijk het maar met een brandglas). Meer op Greg's website: www.greenandgoldenergy.com.au. Persoonlijk vind ik de bolvormige Sun Ball een eleganter ontwerp Foto: Greg Watson..

16 maart 2006: Eigenaren van zonnestroompanelen met OK4E omvormers geleverd door STROOMWERK, SOLARIS en BELDEZON: opgelet! Terwijl Eneco en Nuon hun best doen om OK4E omvormers, of die het doen of niet, compleet te vervangen, heeft de firma Stroomwerk slechts een slappe smoes 'dat het aan anderen ligt'. Beldezon (Ecostream) houdt zich helemaal van de domme. Ecostream is ook verantwoordelijk voor de panelen geleverd via de actie Solaris van Greenpeace. Er is actie tegen Stroomwerk en Ecostream ophanden. Kijk op de website van de Zonnestroom Producenten Vereniging. Men zegt dat zonnestroom niet stinkt, maar hier bespeur ik een luchtje! Als mijn auto stuk is ga ik naar de dealer, niet naar de motorenfabrikant of de fabrikant van de elektronica. Zo is het met zonnepanelen ook.


15 maart 2006: Het Paaseiland verloor in een paar eeuwen al haar bomen, de regenten waren ongeinteresserd of laks, en de bevolking werd vervolgens gedecimeerd door gebrek aan brandstof en door hongersnood. Waarom moet ik onwillekeurig aan Paaseiland denken als ik verantwoordelijke bewindslieden als Brinkhorst of van Geel zie keuvelen en draaikonteren over energie en milieu?

15 maart 2006: 381 parts per million, dat is de CO2 concentratie op dit moment. Toen ik nog op school zat was dat rond de 300 ppm. Dat gaat dus hard omhoog, en veel te hard volgens diverse bezorgde wetenschappers. Er schijnt de laatste 30 miljoen jaar niet zoveel van het goedje in de lucht te hebben gezeten als nu. Waar het vandaan komt? Goeddeels door menselijke activiteiten. Is CO2 ergens goed voor? Ja, klimaatverandering, smelten van gletsjers, ijskappen en zo ( zie de website van de BBC).


14 maart 2006: Waar ligt San Luis Obispo? Op het bordje van de gemeenteraad van dit Californische stadje ligt de nieuwe plaatselijke bouwverordening met daarin het voorstel om in 2020 meer dan de helft van de dan te bouwen woningen te voorzien van een vorm van energieopwekking met behulp van de zon. Om te beginnen moet 5% van de nieuw te bouwen woningen in 2008 zijn voorzien van zonnestroompanelen. Elk jaar komt er 4% bovenop zodat men in 2020 uitkomt op 50%. Op 23 maart moeten de raadsleden de knoop doorhakken. Misschien dat de stimuleringsmaatregelen van gouverneur Schwarzeneger en de federale belastingprikkels uit Washington de raadsleden over de sloot helpen. Voor de toekomstige bewoners is zonnestroom heel belangrijk, want ook in Californië rijzen de kosten voor elektriciteit de pan uit


12 maart 2006: Micro-WKK op houtpellets. In de omringende buitenlanden wordt hard gewerkt op het technische front aan verduurzaming en innovatie. Het nieuwste van het nieuwste is een houtpelletkachel annex micro-WKK. Even voor de hersentjes: micro-WKK staat voor warmte-krachtkoppeling op micro-schaal (lees: duurzaam achter de meter, ofwel de decentrale energieopwekking waar de centrale overheid van ons land samen met de grote energieconcerns minachtend over doet - geen prestige? geen winst?). De installatie verbrandt houtpellets, en de vrijkomende energie wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken voor eigen gebruik. Met de restwarmte wordt het huis knusjes verwarmd en is de warmwatervoorziening gediend. Teveel aan elektriciteit gaat terug het net in. In Duitsland en België wordt de particulier gestimuleerd om terug te leveren, bij ons bepaald niet (zie het bericht van 8 maart j.l.). Zie www.sunmachine.com


10 maart 2006: Boersma boert best met bonus 870.000 euro. Het salaris over 2005 van de baas van Essent was goed voor 4.350.000 kilowatuur elektriciteit, inclusief vastrecht, BTW, ecotax enzovoort. Dit is gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van 1243 gezinnen.


9 maart 2006: Op verzoek van het organiserend comité van de Zeeuwse Zonnebootrace het volgende:

Geachte geïnteresseerden,
De voorbereidingen voor de Zeeuwse Zonnebootrace zijn in volle gang. De race wordt gehouden op zaterdag 17 juni 2006 in Middelburg.
Het ziet ernaar uit een spannende dag te worden, met een groot aantal deelnemers, uit Zeeland en daarbuiten. Er zijn diverse scholen die dit jaar deelnemen en daarnaast een aantal bedrijven en ook is er een particuliere inschrijving ontvangen.
Behalve de zonnebootrace zijn er dit jaar ook op de wal tal van leuke activiteiten.
Om alles in goede banen te leiden zijn we nog op zoek naar een aantal vrijwilligers, voor diverse taken. Heb jij zin om de organisatie een handje te helpen op de wedstrijddag of met de voorbereidingen? Stuur dan een mailtje naar janlouwerse@zeelandnet.nl.
Wij hopen op veel vrijwilligers. Vele handen maken tenslotte licht werk.
Met vriendelijke groeten, Sander Wielemaker
Organisatie Zeeuwse Zonnebootrace 2006 - www.zonnebootrace.nl

8 maart 2006: "Pure obstructie bij vergoeden zonnestroom" luidt de kop boven een artikel in het Leids Dagblad van vandaag. Volgens het Tweede Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) werpen verschillende energiebedrijven allerlei barriëres op tegen terugleveren aan het net door mensen die zonnestroompanelen op het dak hebben. Tientallen bezitters ontvangen op dit moment geen enkele vergoeding voor aan het net teruggeleverde stroom terwijl ze recht heben op tenminste saldering van de eerste 3000 kWh. Op de website van de Werkgroep Zonne-energie Fryslan wordt haarscherp uitgelegd wat salderen inhoudt en hoe u dit regelt met uw energiebedrijf. Nu is het zo dat sommige energiebedijven zich op dit punt niet storen aan de wet. U kunt een klacht indienen bij de DTE (dienst toezicht energiebedrijven) van het ministerie van Economische zaken. Of beter nog: én een klacht bij de DTE indienen én uw contract bij zo'n leverancier opzeggen én onmiddellijk overstappen naar een leverancier die wél iets doet voor zonnestroom. U vindt een paar voorbeelden van betrouwbare energieleveranciers op de homepage van deze website. Ik ben zelf al drie jaar geleden weggelopen bij mijn toenmalige energieboer. Huilen met de pet op, bij die ex.

En de volgende obstructie is alweer aangekondigd; de 'slimme meter'. Zie ik beren? De Zonnestroom Producenten Vereniging analyseert deze meter in haar nieuwsblaadje als een "ongeleid projectiel" in de handen van boze energiebedrijven. Want met zo'n meter kan je mensen afrekenen op gekochte stroom én op terugeleverde stroom (wat dacht u van 2X vastrecht, wat dacht u van transportkosten voor teruggeleverde stroom die vervolgens bij uw buurman opnieuw wordt berekend als transportkosten voor geleverde stroom? Dubbele winst!). Die meters worden straks nog goudmijntjes voor die energiebedrijven. Overweeg om samen met uw kostbare zonnepaneeltjes lid te worden van de Zonnestroom Producenten Vereniging. Samen sterk, wat?


7 maart 2006: Op verzoek van ODE en van de ZPV het volgende:

Beste SunPower-bezitters

Zoals jullie weten zijn NUON en ENECO bezig met de vervangingsactie voor hun SunPower-omvormers, de OK4E-tjes.
Van Eneco-klanten hebben we geen klachten tot nog toe. Van Nuon-klanten des te meer. Nuon moet afgelopen januari/februari een brief hebben verstuurd aan iedereen die via Nuon een SunPowersysteem heeft aangeschaft.

  Naar aanleiding van klachten van met name Nuon - SunPowerklanten zijn we op zoek naar de volgende personen:
1. Mensen die helemaal geen brief ontvangen hebben.
2. Mensen die zich wel hebben aangemeld maar geen aanmeldingsformulier ontvangen hebben.
3. Mensen die wel een aanmeldingsbrief verzonden hebben maar niet op de lijst staan/geen bevestiging ontvangen hebben.
4. Mensen die voor de deadline een storing vermeld hebben maar geen toegezegde vergoeding van 12,50 ontvangen hebben.
5. Mensen die een acute lekkage gevaar wegens de slecht uitgevoerde tussentijdse hersteloperatie.
6. Hoe gaat Nuon om met de systeemgarantie op Shell panelen gelet op het feit dat Shell deze divisie van de hand heeft gedaan?
7. Welke garantie/zekerheid kan worden gegeven voor de technische kwaliteit van de hersteloperatie in de elektrische (opbrengsten) en bouwkundige (lekkages) zin.
8. Wanneer en hoe krijgen de mensen die ervoor gekozen hebben de reserve OK4? Wat gebeurt er met de overige niet verbruikte OK4?
Nuon geeft aan dat ze denken dat het eigenlijk goed gaat.
  Hierom is het belangrijk dat ik alle klachten goed kan onderbouwen. Willen jullie mij daarom het volgende laten weten:
1. Zijn er nog meer onderwerpen die ik aan de orde moet stellen?
2. adressen (per punt) van mensen die onder de bovengenoemde punten 1 t/m 5 vallen?
 
Indien u voelt dat u aan een van de punten hierboven voldoet, wilt u dan PER OMGAANDE reageren zodat we a.s. donderdag met feiten bij Nuon komen (we hebben een gesprek met de directie over deze actie).
  Bij voorbaat dank, ODE, ZPV

reacties naar: Jadranka Cace (ODE): jadranka@rencom.nl, of naar secretaris@zonnestroomproducenten.nl (ZPV) of naar polderjongen@freeler.nl (PolderPV)


5 maart 2006: Ondanks sneeuw en vrieskou de afgelopen week toch even 5,1 kWh zonne-energie op de 6 SunPowerpanelen geoogst (vorige week 5,3 kWh). De intens felle zon schroefde de productie hoog op zodra de sneeuw op de panelen was gesmolten of weggegleden. De zonneboiler produceerde zelfs 50 MJ (vorige week 40 MJ), wat illustratief is voor de kracht van de maartse zon in een ijskoude, schone en droge atmosfeer.

Ziehier de situatie vrijdagochtend, 3 maart 2006. 'Mijn" dak houdt veel meer sneeuw vast dan dat van de buren A en B vanwege de meer dan uitstekende dakisolatie (scheelt overigens veel aardgas want de zolder is wél CV-verwarmd). De collector van de zonneboiler is bedekt. De sneeuw op de flankerende Kyocerapanelen (KYO-1 en KYO-2) is al volledig gesmolten. De sneeuw op de SunPowerpanelen is half weggezakt. Dit is nadelig voor de productie (10% van het maximum i.p.v. 40-50% wat je zou verwachten). Eén afgedekt zonnecelletje op een paneel drukt de productie onevenredig sterk. De testpanelen (MSX) liggen wat vlakker en maken een geringere hoek met de invallende zon. Ze hebben hierom veel meer moeite om sneeuw kwijt te raken dan de steiler gemonteerde panelen.

3 maart 2006: 40 MWp aan zonnestroompanelen. Volgens het artikel 'California, not dreaming' in het blad Renewable Energy World is dit vermogen in 2005 bijgeplaatst op de daken van huizen, kantoren en fabrieken in Californië. Na invoering van de Calfornia Solar Iinitiative per 1 januari 2006 verwacht men dit jaar alweer 100 MWp te plaatsen. Men mikt op 7000 tot 8000 MWp in de komende tien jaar.


2 maart 2006: De VVD afdeling Alphen aan den Rijn hield gisteren een bijeenkomst onder het motto "De toekomst van onze energie" met als sprekers de heren Adriaan de Lange (Stichting Groene Rekenkamer) en Paul de Krom (2e Kamer, VVD). De Lange lepelde alle eenzijdige crap weer eens bij elkaar tegen windenergie (losse flodders waar je zo moe van wordt - hun website). Het betoog van de Krom zelf was veel interessanter en heel helder. Hij redeneert als volgt: 1. Nederland heeft c.q. krijgt een energieprobleem (ben ik met hem eens). 2. We moeten alles op alles zetten om de toekomstige energievoorziening zeker te stellen (mee eens). 3. Als parlementariër is het mijn taak om elke euro belastingopbrengst zo voordelig mogelijk voor Nederland uit te geven (tranen in mijn ogen). 4. Windenergie is veel te duur (is maar hoe je boekhoudt). 5. Kernenergie is niet zo smerig als kolen en gas (je hebt afval dat je 240.000 jaar uit het milieu moet zien te houden). 6. Kernenergie bespaart een heleboel CO2 uitstoot (doen zonnepanelen en het efficient met energie omgaan nog veel meer).

Hierom kiest een realist als de Krom namens de VVD voor kernenergie want dat is in zijn optiek stukken goedkoper dan wind, bedrijfszekerder en hierdoor in het voordeel van het bedrijfsleven (vooral voordelig van zeer grote energievretende bedrijven, de gewone consument staat buiten spel). De Krom gruwt van subsidies aan energiebedrijven en aan burgers die aan duurzame energie willen doen. Energiebesparen vindt hij prima en hij begrijpt niet dat staatssecretaris van Geel daar niet veel harder op hamert (begrijp ik ook niet). Je eigen broek ophouden, dat is de mening van deze VVD-energiespecialist. Kernenergie is volgens hem superveilig. En er moeten van hem drie of vier kerncentrales komen, liefst binnen 6 jaar. Onderzoek naar de [te dure] duurzame alternatieven wind en zon kan van hem nog net door de beugel, om onze kenniseconomie te stimuleren.

Prachtig, prachtig, prachtig. Nu is de Krom een politicus. Alle door politici aangejakkerde projecten hebben in het verleden enorme kostenoverschrijvingen met zich mee gebracht. Die politieke kerncentrales gaan dat dus ook doen. Om de rentabiliteit van de door de Krom zo gewenste kerncentrales te verhogen stel ik voor om ze midden in de Randstad neer te zetten. Dat scheelt namelijk kapitalen aan hoogspanningsleidingen. De enorme hoeveelheid koelwater kan in zo'n locatie prima worden aangewend om warmte te leveren aan industrie en aan de grote bevolkingscentra. Ideale vestigingsplaats dus: Alpen aan den Rijn..


28 februari 2006: De betrouwbaarheid van NUON Customer Care Center zou zich mogen meten met die van Toyota, maar ik geloof daar helemaal niks van. Ik rijd zelf een Toyota, en aan die auto mankeert nooit niks, en de garage behandelt mij perfect. Aan NUON Customer Care Center daarentegen mankeert van alles. Die organisatie steekt niet goed in zijn vel. Neem de vervanging van de OK4E omvormers van de SunPowersystemen. Dit is echt een lachertje. NUON heeft in het wilde weg vier verschillende brieven rondgestuurd. Veel bezitters van SunPowersysteem hebben nog steeds geen brief van NUON gehad over vervanging. Ik ook niet. Ik heb Nuon CCC gebeld. 026-8449904. Ze zouden een brief sturen. Niks meer van gehoord. Dus mensen: print het formulier bij de brief van 9 februari, stop een kopie van uw aankoopfactuur erbij en stuur het keihard in, desnoods aangetekend. En gelooft u het niet: kijk ook eens op de website van collega PolderPV.


28 februari 2006: Zonarme maand februari. De productie van de zonnestroompanelen is nog nooit zo laag geweest in februari. Ik moest even mijn ogen uitwrijven na het uitlezen van de metertjes, maar het is echt waar. Ik heb in februari minder uit de lucht geplukt dan in januari! Het was dan ook een grauwe en kille maand. Zie de pagina over de maandelijkse productie.


26 februari 2006: Dieptepunt gepasseerd! Elk staafje in het plaatje hiernaast is een weekproductie van al mijn PV panelen. U ziet de opbrengst in het laatste kwartaal van 2005 steeds verder ineenschrompelen. Week 53 (voor het gemak bij 2006 gerekend) is een lichtpuntje in de duisternis. Daarna hobbelt de productie in de vier weken van januari op een zacht pitje wat op en neer. Begin februari is twijfelen, en pas de laatste twee weken schiet de productie definitief weer omhoog. De trend is duidelijk. Na 15 februari de victorie!

Ook voor de zonneboiler geldt een dergelijk productieplaatje. Na weken aanmodderen met slechts 10 of 20 MJ per week had ik afgelopen week een uitschieter van 40 MJ. Ter vergelijking: 40 MJ betekent drie dagen gratis warm douchewater voor twee personen.


23 februari 2006: LED-verlichting gaat het helemaal maken als het aan de Duitse firma LED-shop ligt. Voor elke smaak: mooi, sfeervol, flut, maar in ieder geval verschrikkelijk energiezuinig.


22 februari 2006: Genereuze subsidies bij onze zuiderburen. In België begrijpt de centrale overheid haar burgers kennelijk beter dan de gierige collega's in Den Haag. Vanaf 1-1-2006 is in België de regeling "Groene Stroom Certificaat" van kracht. Deze regeling garandeert een premie van € 450 per 1000 kWh terugeleverde zonnestroom tijdens de eerste 20 jaar van de exploitatie van de zonnestroominstallatie. (zie ook art 25 ter 1 van elektriciteitsdecreet 7 mei 2004 - op www.vreg.be). Hier bovenop geeft de Vlaamse Overheid in 2006 en 2007 nog een subsidie van 10%. En alsof het nog niet genoeg is geven vele gemeenten geven een premie voor plaatsing zonnecellen. Een investering in zonnestroom geeft U een belastingsvermindering tot 40% van het geïnvesteerd bedrag, met een maximum van € 1.280 (aanslagjaar 2007). Bron: IZEN Solar Systems.


20 februari 2006: Over olijfgaarden, zonnetuinen en windparken. Als je zelf om wat voor reden dan ook geen zonnestroompanelen op je dak kan zetten, en je hebt geld dat je wilt investeren, waarom dan niet met een aantal mensen tezamen een hele boomgaard volplanten met zonnepanelen? Zo ongeveer heeft een groep van 279 Spanjaarden geredeneerd. Bij elkaar hebben ze 19 miljoen euro opgehoest in participaties van 47.000 euro. Van dat geld is in de buurt van Castejón (Navarra) een 'zonnetuin' gebouwd, een terrein met hierop 400 trackers. Een tracker is een installatie die ervoor zorgt dat zonnepanelen de hele dag op de zon zijn gericht terwijl die haar dagelijkse baan door de hemel trekt. Op elke tracker zijn 36 monokristallijne zonnepanelen van 170 Wp bevestigd. Bij elkaar vertegenwoordigen de trackers 2,44 miljoen Wattpiek. Bij de gegarandeerde Spaanse zonneschijn, wat overheidssteun, Europese subsidies, slimme belastingfaciliteiten en de immer stijgende energieprijzen (Spanje heeft geen eigen gas, olie of uranium) betaalt de zonnetuin zichzelf in 10 jaar terug. Is dit iets voor Nederland? Wij kennen het fenomeen "groeninvesteren" ook, maar in ons winderige landje uitsluitend in de sfeer van windturbines.

Zonnetuin: www. acciona-energia.com, slim groen investeren in windturbines in Nederland: www.groenraedt.nl


18 februari 2006: Energiesamenstelling van de elektriciteit die ik verbruik. Ik kreeg een tarievenoverzicht van mijn elektriciteitsleverancier (Echte Energie, want die levert 100% groene stroom én doet aardige dingen voor zonnestroombezitters). In de eerste twee plaatjes hieronder staat links de energiemix waarmee Echte Energie haar klanten voorziet. Omdat ik zelf 60%van mijn eigen stroom opwek (alle zonnepanelen bij elkaar) is bij mij de energiemix een combinatie van die van Echte Energie (40%) en zonnestroom (60%) (rechter plaatje). De 40% 'import' in het rechter plaatje is onderverdeeld volgens de opgave van Echte Energie.

Maar.... geeft dit tweede plaatje de werkelijkheid weer? Welnee! Echte Energie is slechts een handelsorganisatie. Men koopt allerlei stroom uit groene bronnen in en verkoopt stroom aan mij de mix die ze opgeeft. Er loopt geen aparte stroomdraad van het kantoor van Echte Energie naar mijn huis. Ik zit muurvast ingebouwd in 'NUON-territorium' en krijg dus alles wat NUON op het net toelaat, dus óók bijvoorbeeld Franse atoomstroom. Er komt voor 40% allerlei troep uit het stopcontact waar ik geen vat op heb. Deze webpagina is 's avonds gemaakt toen de rpoductie uit de zonnepaneeltjes stil stond. Ze kan dus net zo goed vervaardigd zijn met atoomstroom als met biomassastroom. Electronia non olet. Ik kan daar niet zoveel aan doen, behalve energiebesparen of nog meer paneeltjes kopen. En dan nog: ik exporteer overdag schone zonnestroom terug het net in, en krijg daar 's avonds wellicht grijsgrauwe of knalrode stroom voor terug! Mijn feitelijke energiesamenstelling lijkt dus op het volgende plaatje:


17 februari 2006: New Energy TV besteedt aandacht aan de OK4E omvormervervanging. Kijk naar Jadranka en Jos.


16 februari 2006: Kleinverbruiker én kleine terugleveraar de klos?

Dit is niet toevallig. Nog geen dag nadat hij zijn voorstel om de elektriciteitsnetten te splitsen van de leveranciers door de Tweede Kamer heeft geloodst lanceert de minister van Economische Zaken een voorstel om alle kleinverbruikers op te schepen met een slimme meter.
Wat is een slimme meter? Heel kort: een slimme meter is een interactieve elektronische elektriciteits- en gasmeter die
via het internet wordt uitgelezen en geprogrammeerd. Dit kan als het moet elk kwartier. We hebben het verder over de slimme elektriciteitsmeter. Dus: het tarief kan via internet worden geregeld. Jawel, per kwartier. De leverancier kan u elk moment afsluiten door de meter te blokkeren. Op afstand, geen gegraaf voor uw deur. De leverancier houdt uw energiegedrag elk moment in de gaten. Big Brother?
In een niet-gesplitse energiemarkt is een slimme meter een godsgeschenk voor energieleveranciers. Hij kan zijn tarieven maximaliseren ten koste van de kleinverbruiker, want die kan niets maar dan ook helemaal niets terugdoen. Ook met vastrechtdifferentiatie valt leuk winst te halen. En de meteropnemer kan worden ontslagen. Het installeren van de meter wordt betaald door de afnemer via een opslag op het vastrecht. Door dit soort zaken is er alvast een winst uitgerekend voor de energiebedrijven van 100 miljoen euro per jaar. En die winst gaat niet naar de kleinverbruiker, daar kunt u vergif op innemen. Daaarnaast kan er nog heel creatief met het vastrecht worden omgesprongen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een apart vastrecht voor elk telwerk (dan verdient de energieleverancier ook nog eens aan de terugleveraar, die mag fijn dubbel betalen). Een Belgische professor die precies weet hoe het in elkaar steekt heeft de slimme meter een ultieme winstmaximalisator genoemd. De professor krijgt van mij groot gelijk. De minister weet dit ook wel en dreigt niet voor niets met zijn waakhond, de DTe. Maar: deze minister heeft keer op keer laten zien dat hij kiest voor het grote bedrijfsleven, niet voor de consument. En wie betaalt de uitrol van al die mooie meters? Eenmaal raden. In de nieuwsbrief van de Zonnestroom Producenten Vereniging is in oktober 2005 een analyse van voor- en nadelen voor de zonnestroompaneelbezitter gemaakt als de slimme meter er zou komen. Dat loog er niet om.
Is het allemaal kommer en kwel? In een echte vrije, geliberaliseerde energie markt kan een slimme meter regulerend werken op het energieverbruik, en kunnen aan het net terugleverende eigenaren van zonnestroompanelen een rechtvaardige terugleververgoeding krijgen. Ook kunnen energiedieven beter worden opgespoord. Maar…. de energiemarkt is misschien in theorie vrij, maar in de praktijk helemaal niet, wat de minister ook beweert. Wat dacht u van gemeenten die precario heffen op elektriciteitskabels? Hoe zal de geliberaliseerde netbeheerder heten en zal deze netbeheerder écht onafhankelijk zijn of een stroman van de gevestigde energiebelangen? Wordt de netbeheerder een ouderwets nutsbedrijf, d.w.z. een bedrijf dat streeft naar de laagste kosten voor de klant. Of krijgen we het zoveelste monopolistische gemeente- of provinciebedrijf dat op bevel van de stads- of provinciebazen naar één ding moet streven: meer geld in de gemeente- pf provinciepot?

Zie het persbericht over slimme meters van het ministerie van Economische Zaken


15 februari 2006: Proefballon klapt uit elkaar, staatssecretaris terug in hok. De staatssecretaris die kernenergie milieuvriendelijk vindt werd gisteren in de Tweede Kamer stevig teruggefloten. Een doortrapte politieke draaikont, als je het mij vraagt. Dit pikte ik op uit de Volkskrant:

‘Wat is er de afgelopen vijftig uur gebeurd? Bent u teruggefloten, bent u terug in uw hok?’, vroeg PvdA-Kamerlid Samsom. Hij vermoedde dat staatssecretaris Van Geel is terechtgewezen door vice-premier Brinkhorst. Die liet dinsdag weten weinig te voelen voor extra kerncentrales. Van Geel ontkende dat er tweespalt is in het kabinet. ‘Er zit geen licht tussen de minister en mij.’
Volgens GroenLinks-Kamerlid Duyvendak moet Van Geel veel meer investeren in energiebesparing en schone energie, alvorens te pleiten voor kernenergie. ‘U gaat door de knieën, nog voordat druk op u is uitgeoefend. Dat is gewoonweg capituleren.’ Samsom vindt dat Van Geel een verkeerde volgorde hanteert: ‘In plaats van kernenergie als laatste optie, praten we er nu als eerste over.’Van Geel haalde ter verdediging een rapport van het Energie Centrum Nederland (ECN) aan. Hierin staat dat kernenergie tussen 2010 en 2020 een relatief goedkope klimaatmaatregel is. De alternatieven (wind- en zonne-energie, energiebesparing, CO2-opslag) zijn veel duurder. Zij kunnen de CO2-uitstoot weliswaar met 15 procent terugdringen, maar kosten jaarlijks zeshonderd miljoen euro extra. Van Geel vraagt zich af of de samenleving dat offer wil brengen.Bovendien stuiten de alternatieven vaak op weerstand, zowel binnen als buiten de Kamer. Zo hikt een Kamermeerderheid aan tegen de kosten van windenergie op zee en vindt de milieubeweging biobrandstof niet milieuvriendelijk genoeg. ‘Steeds wordt gezegd dat iets niet kan’, aldus Van Geel. Hij wil daarentegen alle opties openhouden, en dus ook kernenergie niet uitsluiten.Van Geel beaamde dat hij in september 2003 nog fel gekant was tegen kernenergie. Zijn draai verklaarde hij door ‘een dieper inzicht in het klimaatprobleem’. ‘Steeds opnieuw komen er bewijzen dat het probleem ernstiger is, en sneller groter wordt dan eerder gedacht. Die omstandigheden nopen tot een open discussie.

mijn commentaar: Kernenergie, dat is een leuke dagdroom voor politici. Wat een fantastisch duo, die Brinkhorst en van Geel! Brinkhorst gooit het milieu te grabbel aan de laissez-faire commercie; van Geel gooit het milieu te grabbel aan de kernenergielobby. Staatssecretaris, als u guts hebt en iets om het milieu geeft, stel dan onmiddellijk uw functie ter beschikking. U had al weinig politieke geloofwaardigheid; deze is nu echt onder de zoden.


14 februari 2006: Goudenaren opgelet! De actie Zonneband in Gouda is nog steeds van kracht tot 1 maart a.s. De gemeente Gouda geeft subsidies op zonnestroompanelen en zonneboilers, Zonneband helpt u die subsidies te krijgen.


14 februari 2006: Delta dubieus. Als een firma aan de ene kant duurzame energie zegt na te streven door middel van subsidies op zonnepanelen terwijl dezelfde firma in het openbaar blijk geeft dat men even gemakkelijk een kerncentrale wil exploiteren, dan concludeer ik dat ik te maken heb met een ordinaire ondernemer waarvoor maar één ding geldt: poen. Maatschappelijke verantwoordelijkheid telt kennelijk niet mee. Dat logo van Delta gaat dus van mijn website af. Het logootje van PolderPV past hier beter. Beter nog, surf naar www.nukeretro.com/


13 februari 2006: Stroom is in Nederland erg duur. Consumenten betalen in ons land de op twee na hoogste prijs van alle 25 EU-landen. Dat blijkt uit een overzicht onlangs gepubliceerd door Eurostat. 100 kwh-tjes gingen bij ons door de teller voor 19,60 euro, terwijl het EU-gemiddelde ligt op 13,60 euro. Grieken betalen het minst: 6,94 euro per 100 kWh.

commentaar: Mijn 6 SunPowerpaneeltjes hebben vorig jaar 391,6 kWh opgewekt, en dat zou dus volgens Eurostat goed voor 76,75 euro moeten zijn geweest. Mijn spaarvarken knort!


13 februari 2006: Koelwater van energiecentrales kan heel goed uit milieuoverwegingen worden gebruikt voor stadsverwarming. Houd je als staatsecretaris écht rekening met het milieu, dan zet je kerncentrales dus vlakbij of in onze drie grote steden neer. Vlak bij het verbruik. Scheelt ook hoogspanningsleidingen. Men beweert dat kerncentrales superveilig zijn, dus ook daarom hoef je het niet te laten.


12 februari 2006: Staatssecretaris van Geel "sluit kerncentrales niet uit", en hij noemt zelfs plekken waar er eentje van hem mag komen: Borssele II, Eemshaven, Maasvlakte. Ik verwacht van een staatssecretaris van milieu dat hij duurzame milieuvriendelijke oplossingen voor het dreigende energietekort nastreeft, zoals verregaaande energiebesparing, energie-efficiency, windenergie, golfenergie, getijdenenergie, zonne-energie (wat dacht u van een verplichte zonneboiler op elk nieuw en te renoveren huis?), biomassa. Nee, hij kiest voor onnodige centralistische, peperdure kerncentrales met hun 240.000 jaar levensgevaarlijke afval. Want: Borssele = aluminiumsmelter, Eemhaven = chemie, Maasvlakte = nog meer chemie, allemaal energievretende activiteiten met weinig toegevoegde waarde en niet erg veel bijdragend aan een kenniseconomie en aan de werkgelegenheid. Kernenergie, dat is een leuke dagdroom voor politici. Staatsscretaris, als u guts hebt en iets om het milieu geeft, stel dan onmiddellijk uw functie ter beschikking.


9 februari 2006: Hoe krijgen ze het voor elkaar bij Nuon! Voor de derde keer is er een brief uit naar SunPowerklanten van Nuon in verband met voorgenomen vervanging van de tekortschietende OK4E omvormers. De eerste brief werd niet naar alle klanten verzonden, de tweede brief had een veel te krappe indieningstermijn, dus is er nu weer een derde brief. Wat voor vertrouwen moet ik in deze organisatie heben als ze zo verschrikkelijk onprofessioneel handelen?. Hier is de derde brief. Kijkt u ook even wat polderpv over deze brief te zeggen heeft?


8 februari 2006: Zweden wil over 15 jaar helemaal van de fossiele brandstoffen af zijn. De Zweedse minister voor Duurzame Ontwikkeling heeft vandaag een plan gelanceerd om fossiele brandstoffen in de komende 15 jaar volledig te vervangen door biobrandstoffen. Dat is een stuk ambitieuzer opstelling dan die van onze eigen uiterst bescheiden staatssecretaris van Geel. Het volledige bericht is te lezen op de website van de Telegraaf.


8 februari 2006: Egypte gaat een 150 MW zonnecentrale bouwen met Japans geld. In het district Kuraymat (ongeveer 100 km ten zuiden van Cairo) wil men een zon-stoom krachtcentrale bouwen (CSP, zie www.eere.energy.gov/solar/csp.html). Egypte kampt namelijk met het probleem dat de piekvraag naar elektriciteit gelijk is aan de maximum conventionele opwekkingscapaciteit. De Egyptische regering heeft besloten om te gaan werken aan 880 MW duurzame energiecapaciteit (3% van het totale opwekkende vermogen). Financiering van het Kuraymat-project wordt verzorgd door de Japanse Bank for International Cooperation (JBIC).


6 februari 2006: Er doen al 27 teams mee met de Friese zonnebootrace die tussen 26 juni en 1 juli wordt gehouden langs de route van de Elfstedentocht. Kijkt u alvast op de mooie website hoe de route loopt: www.frisiannuonsolarchallenge.com


5 februari 2006: Energiebesparing zou best eens de nationale sport van het jaar kunnen worden. Immers: geld dat je niet uitgeeft aan gas en elektriciteit blijft mooi in de pot. Bovendien scheelt het een stuk aan uitstoot van allerlei nare zure- en broeikasgassen en hoeft de Gasunie minder aardgas bij die enge Russen in te kopen. Bovendien is het erg goedkoop voor de overheid (op wat belastingderving na). Erg sexy en innovatief is besparen niet, maar effectief wel, en misschien zelfs knus. Ik doe mee, heb pantoffels gekocht.

Een hele leuke website over klimaat, duurzame energie en energiebesparing heet kiesdetoekomst.nl


4 februari 2006: Shell stapt uit zonnestroom. In een voor het wereldje sensationele manoevre verkoopt Shell al haar zonnepaneel-activiteiten aan Solar World AG. Shell is een relatief kleine speler op de wereldmarkt (80 MWp op een totaal van 1500 MWp - 2006). Solar World AG is een Duitse holding met vestigingen over de hele wereld.Men neemt Shell's vestigingen in Vancouver (Canada) en Camarillo (Californie) over, compleet met personeel. De Duitse vestiging heet Deutsche Solar AG. In Spanje zit Solar World Iberica. Men had een productiecapaciteit van 250 MWp. Dat wordt nu dus 330 MWp.


3 februari 2006: Brief van Nuon over de vervanging van OK4E's in SunPowersystemen. Let op de uiterlijke datum 17 februari voor het aanvragen van een formulier en 28 februari als sluitingsdatum voor het indienen van het formulier. Kort dag als u weet dat het twee jaar heeft geduurd voordat Nuon eindelijk met deze regeling kwam. Ik heb de pagina's met behulp van een imaging programma iets 'ingedikt' maar niet aan de tekst zelf getornd

Meteen dus Nuon gebeld op 026-8449904. Helaas kon men mij niet helpen aan een aanmeldingsformulier omdat ze de brief naar mij persoonlijk nog niet hadden verstuurd. Ze kunnen mij hierom nog niet in het system opnemen. Hebt u ooit van zoiets gehoord? Ik noem dit Nuon-catch-22. Dit rammelt!


2 februari 2006: "Our nation is addicted to oil" zei President Bush in zijn State of the Union. Dat Amerikanen met energie smijten weten we natuurlijk al heel lang. President Nixon ("I am not a crook") heeft dat lang geleden ook al gezegd. Wat de Amerikanen aan hun verslaving denken te gaan doen, dat is veel interessanter. Volgens Bush wil men vooral schoon fossiel, zonn-energie en kernenergie. Naar mijn idee is de eerste optie onzin want "schoon fossiel" is een eufemisme, de tweede optie komt mij sympathiek voor, en de derde optie maakt de USA "addicted to uranium", zodat een volgende president weer iets te verklaren heeft in zijn State of the Union. Opmerkelijk is het beleid van onze eigen minister van Economische Zaken: pappen en nathouden. Zijn wij soms niet verslaafd aan dat lekkere aardgas, meneer de minister? Wat denkt ú daar aan te gaan doen?


31 januari 2006: VROM start een burgerplatform voor het stimuleren van energiebesparing. Kennelijk staat men in Den Haag in een spagaat: het kabinet vindt dat er geen cent van de aardgasbaten kan worden uitgekeerd als subsidie voor energiebesparing, en men is zacht gezegd niet laaiend enthousiast voor milieu en klimaatbeheersing. Tegelijk vinden ze het gek dat de burgers te weinig geld uitgeven in de economie en moet VROM zich intussen inzetten om burgers hun eigen geld te laten investeren (zonder subsidie) in energiebesparing. Dit lijkt nogal dubbelslachtig. VROM gaat nu burgers raadplegen over energiebesparing (waarvoor ineens aandacht voor wat politiek Den Haag beschouwt als een quantitée négligéable?). Freaks worden geweerd. Zou ik een kans maken in dat merkwaardige forum terecht komen als ik mij aanmeld? Surf naar www.vrom.nl/beleidmetburgers en probeer het zelf.


31 januari 2006: Eindelijk schot in de OK4E-zaak bij Nuon. Hoewel er op de website van Nuon met geen woord wordt gerept over de op handen zijnde vervanging van OK4E omvormers bij alle via NUON geleverde SunPowersystemen, hoorden we vandaag dat er [eindelijk] brieven worden bezorgd bij eigenaars met de vraag of ze mee willen doen aan de operatie 'vervanging' die dit voorjaar gaat lopen. Men moet vóór 17 februari a.s. reageren. Zodra iemand mij zo'n brief toestuurt (ik zit er zelf nog op te wachten, maar ja, achterin het alfabet), komt ie op deze pagina. Gaat u vooral informatie opdoen op de pagina's van de website van PolderPV, want die polderjongen heeft een enorm dossier aangelegd over het gekronkel van en het geknutsel namens Nuon.


29 januari 2006: Aankondiging van ENECO over vervanging van OK4E omvormers. Mensen die indertijd een SunPower zonnestroomsysteem hebben gekocht via ENECO of REMU komen in aanmerking voor nieuwe omvormers. Voor informatie: surf naar de website van Eneco

Let op: de Eneco-formulieren waarmee u vervanging kunt aanvragen zijn in te zien op de website PolderPV


29 januari 2006: Stralend weer van zonsopgang tot zonsondergang zorgde er gisteren voor dat de watertemperatuur in het voorraadvat van de zonneboiler (90 liter) opliep van 8 graden naar 42 graden. Vandaag, op het meetmoment (zondagochtend, 11:30) dus ruim na het opstaan en warmwaterverbruik in de badkamer (3 personen) staat de watertemperatuur in het voorraadvat (superzonnig weer) al weer op 33 graden. Dit betekent dat het hele gezin vanochtend (weer eens) gratis heeft staan douchen. En dat nota bene in januari! Waarom heeft niet ieder huis in ons land al lang een zonneboiler? Waarom stimuleert de overheid niet uiterst actief dit soort energiebesparing? Heeft men in Den Haag een bord voor de kop?


28 januari 2006:: Bange scenario's: Het vooraanstaande blad Fortune heeft aan even vooraanstaande experts gevraagd om eens uit re rekenen tot welk niveau de prijs van een vat olie zou kunnen oplopen als het in de wereld tot behoorlijke politieke opschudding zou komen. Het resultaat is opmerkelijk:

  bron van opschudding
prijs per vat loopt op tot
Omverwerping van het koningshuis in Saudi Arabie
$ 262

Iran stopt olieleveringen vanwege ruzie om hun kernenergie-programma

$ 131
Venezuela stopt olieleveranties
$ 111
Burgeroorlog in Nigeria
$ 98
Opstandelingen in Irak blazen oliepijpleidingen op
$ 88
Ongeregeldheden in Algerije
$ 79

27 januari 2006: Boxhoorn boos - Directeur Gosse Boxhoorn van Solland Solar Energy, de enige echte zonnecellenfabriek in Nederland, beschuldigt het Ministerie van Economische Zaken van het nalaten van elke vorm van industriepolitiek. Volgens Boxhoorn hebben 18 van de 25 Europese landen een beleid ten aanzien van zonne-energie. Nederland is hekkesluiter. "In de energienota van afgelopen zomer komt het woord zonne-energie niet één keer voor", aldus Boxhoorn in een uitzending van new-energy.tv, "Minister Brinkhorst vindt dat zonne-energie alleen in de Sahara thuis hoort". De zonnecellenfabriek Solland ging in november in werking. De eerste productielijn van 20 MW is al voor 10 jaar uitverkocht. Boxhoorn: "Zonne-energie is booming, alleen Nederland heeft dat nog niet in de gaten". Toch ontving het bedrijf, dat precies op de Nederlands-Duitse grens ligt, voor 1,75 miljoen euro subsidie van de Nederlandse overheid. Van de Duitse overheid kreeg het een zelfde bedrag. (bron: new-energy.tv)


24 januari 2006: Als ik het geld er voor had ... of een grote prijs in een of andere loterij, dan liet ik wellicht een Tangramhuis bouwen. Of iets exotischer, bijvoorbeeld zoiets als het huis van de familie Compaan.


23 januari 2006: Zonneboiler presteert fantastisch op zo'n zonnige winterse dag. Vandaag, stralend winterweer, temperatuur rond het vriespunt, hele dag zon op de zonneboiler, presteert het apparaat het om 90 liter water in het voorraadvat op te warmen van 10 graden naar 39 graden. Dat wordt weer fijn gratis douchen morgenochtend. Opbrengst van alle zonnestroompanelen bij elkaar (2,4 kWp) gelijk aan 2 kilowattuur. Zo veel presteert het systeem deze tijd van het jaar niet zo vaak.


21 januari 2006: Hebt u gisteren het debat op NOVA gevolgd? Er was een gesprek georganiseerd tussen de heren Brinkhorst (minister EZ, D66), Samsom (PvdA) en De Krom (VVD) over de toekomstige energievoorziening van ons land, met speciale verwijzing naar inzet van kernenergie. Brinkhorst zette zichzelf neer als de kampioen ebstuurder, voornaamelijk in Europees verband, nergens tegen, overal voor, en voroal niet meer dan 10% duurzame energiue, Samsom zoals altijd vol vuur voor energiebesparing, duurzaam en eigen opwekking (voornamelijk wind, helaas geen zonnestroom door particulieren). Mooi argument was dat er geen snippertje uranium in Europa is zodat we toch weer door buitenlandse producenten in de tang genomen kunnen worden. De Krom betoogde zoals een echte VVD-er betaamt: botweg voor kernenergie (2 centrales graag en binnen 10 jaar). U kunt de uitzending bekijken op www.novatv.nl/.


19 januari 2006: Gevecht over ecoheffing spaarlamp. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de lampenproducenten verenigd in LightRec zijn met elkaar in gevecht over de ecoheffing op spaarlampen. RND vindt de heffing van 0,30 cent per lamp onzin. “Deze heffing is er gekomen om de kosten te dragen voor de recycling van tl-buizen en spaarlampen. Maar er is bijna geen klant te vinden die zijn kapotte spaarlamp weer inlevert bij de winkeliers”, zegt secretaris Pieter Walraven van de RND.

De lampen die worden gerecycled zijn bijna allemaal afkomstig van straatverlichting en kantoor- en bedrijfspanden. Daarom vindt de RND dat enkel over deze lampen een verwijderingsbijdrage moet worden betaald. (bron: BioFair)


19 januari 2006: Hawaii is voor zijn energievoorziening sterk afhankelijk van aanvoer van energie van elders. Vreemd als je weet dat het een heel zonnig eilandengroep is waar heel veel zonnestroom is te oogsten. Het bestuur van de staat Hawaii wil minder afhankelijk zijn van ingevoerde energie, en heeft besloten om 20% duurzaam op te gaan wekken in 2020. Men denkt aan bio-brandstoffen, energiebesparing en aan subsidies voor zonnepanelen, bijvoorbeeld op scholen.

19 januari 2006: NUON's telefoonnummer voor vervanging van OK4E omvormers is vanaf heden 026-8449904.

19 januari 2006: Zonneboiler leasen? Ik kwam een reclame tegen van Eneco waarin u zonneboiler kunt leasen. En wel voor 12,50 euro per maand. Daar staat tegenover dat een normaal gezin met een zonneboiler op een normale zonnige plek op het dak per jaar minimaal 200 m3 aardgas bespaart van 55 cent per kubieke meter. U kunt ook kopen, maar dan is de rentederving en de post onderhoud voor u. Lastig, maar één ding is zeker: aardgas gaat voorlopig elk jaar verder in prijs omhoog.


18 januari 2006: Naoshige Tani gaat een nieuwe website maken. Meer dan tien jaar heeft een van onze Japanse zonnestroomcollega's, de heer Naoshige Tani (Osaka) fanatiek de website van de JPVA (Japan Photovoltaic Popularization Association) over zonne-energie onderhouden. De heer Tani is dus mijn Japanse tegenvoeter, zogezegd. Tussen de regels van een grappig soort gebroken Engels kon men 11 jaar lang lezen hoe het met de Japanse zonne-energie is gesteld. Naoshige kan tevreden zijn, want sinds hij begon in 1994 is de hoeveelheid zonnestroompanelen in zijn vaderland gestegen van nul naar 1131 megawattpiek (1-1-2005), dank zij een goede subsidieregeling (die overigens nu afgelopen is omdat de Japanse regering vindt dat zonnestroom zó omvangrijk is geworden dat het in staat moet zijn de eigen broek op te houden. Inderdaad, de indertijd geplande hoeveelheid wattpiekjes zijn ver overschreden, dank zij de investeringsbereidheid van Japanse particuliere huiseigenaren.


17 januari 2006: ENECO en NUON lopen zichzelf voorbij in hun beloften. Naar verluidt is er vertraging opgetreden in het versturen van brieven naar eigenaars van SunPower-PV-systemen (zie bericht van 12 januari). U kunt uw brief verwachten in week 3 of 4. Als u er dan nog geen heeft, zijn beide firma's écht over hun eigen beloften gestruikeld. Twee weekjes geduld, dus, laten we zeggen tot 1 februari. dan moet er wat gaan gebeuren, want . . . . . merkt u het al: 's ochtends een ietsepietsie eerder licht, 's avonds een ietsiepietsei later donker: de productieperiode van onze supergroene duurzame stroom komt er weer aan.


16 januari 2006: Energie = geopolitiek. In Haagse kringen beginnen geluiden op te borrelen dat het energiebeleid veel meer een Haagse aangelegenheid moet worden. De Algemene Energieraad (AER) en de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) hebben het advies uitgebracht dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een belangrijke rol verdient bij het veiligstellen van de aanvoer van olie en gas. Nederland en Europa worden toenemend afhankelijk van import van olie en gas uit een beperkt aantal landen, die politiek minder stabiel zijn. "De kwetsbaarheid neemt daardoor toe", schrijven de raden. Volgens de adviesraden zijn de Nederlandse gasreserves zover opgemaakt dat Nederland binnen 25 jaar afhankelijk wordt van importen. Aardige coincidentie: minister Brinkhorst is dit weekeinde in Algerije om te praten over mogelijkheden om (vloeibaar) gas uit dat land te betrekken (bron: www.nu.nl)

Dat wisten we allemaal al. Dat het gas niet over dertig jaar maar over 25 jaar op zal zijn betekent dat we jarenlang keihard door eigen politici voor de gek zijn gehouden. Maar nu komt het: een van de aanbevelingen is om "militaire middelen" in te zetten om de aanvoerroutes, zeetransporten of pijpleidingen, te beschermen om een ongestoorde aanvoer te verzekeren. Onze jongens om 'onze' olie veilig te stellen? Da's wat anders dan saaie vredesoperaties! De haviken zijn los! Waarom gaat het? Kunnen we niet beter onze eigen energie opwekken, bij voorkeur duurzaam, dus windenergie, zonne-energie en biomassa in plaats van onze jongens te laten doodschieten voor een paar vaatjes olie om in dit land vette leasebakken te laten rondscheuren? Kunnen we niet eens ophouden met de continue grandioze onvoorstelbare verspilling van onze nationale hulpbron het aardgas? Moeten we straks de aanvoer van uranium naar onze te bouwen kerncentrales soms óók militair veilig gaan stellen? Zijn we niet langzamerhand op energiegebied compleet aan het fossiel doldraaien? Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig hier?


16 januari 2006: Nieuw: energie-tv! Op de website new-energy.tv krijgt u sinds kort een "vissueel venster op grote, kleine en vergeefse, maar vooral ook hoopgevende ontwikkelingen op het gebied van de duurzame energie". U vindt hier aardige vieo's, onder meer over biodioesel in Amsterdam en over de Windwall windturbine. We krijgen van de zomer een Widnwall hier in Leiden bovenop het gebouw van het museum Naturalis. Uiteraard zal ik u proberen op de hoogte te houden. Kijkt u voorlopig energie-tv.


12 januari 2006: Heet van de naald: de California Public Utilities Commission (CPUC) heeft zojuist het besluit genomen om in de komende 11 jaar US$3,2 miljard subsidie te gaan geven op zonnestroom in Californie: schoon, stil, uitstootloos, reukloos, duurzaam, innovatief, decentraal, werkgelegenheidsbevorderend in het midden- en kleinbedrijf. Men schat dat met deze subsidies 3000 MWp aan zonnestroompanelen zal worden geplaatst. Dit is het op een na grootste zonnestroom-stimulerende project ter wereld ( Duitsland is nummer 1).


12 januari 2006: Dit formulier had u gekregen moeten hebben als u een SunPower-PV-systeem op het dak heeft. Druk af, vul in en stuur op! Beloofd is beloofd, Eneco en NUON. Zichzelf respecterende bedrijven dienen hun nadrukkelijk gegeven beloften na te komen.

Meer over de beloofde gratis vervanging van SunPower op de website van PolderPV:


10 januari 2006: Houden de volgende drie gebeurtenissen verband met elkaar? 1. Het kabinet heeft besloten om de kerncentrale Borssele tot 2033 open te houden. 2. De prijs van uraniumbrandstof voor kerncentrales is de afgelopen drie maanden met een kwart gestegen. Experts voorzien voorlopig doorgaande prijsverhoging. Oorzaken zijn o.a. de kleine wereldvoorraad (beperkt aanbod), het voornemen van de Chinezen om veel kerncentrales te bouwen (grotere vraag), en de beslissing van de Russische regering om voorlopig geen uranium uit ontmantelde kernwapens meer op de markt te brengen (minder aanbod). 3. Californië staat op het punt een regeling te treffen waarbij in de komende 11 jaar meer dan 3 miljard dollar wordt uitgetrokken voor zonne-energie. bronnen: bericht 1 - bericht 2 - bericht 3


6 januari 2006: Eneco en NUON mogen wel eens vaart maken met het versturen van brieven aan eigenaars van Sunpowersystemen. Afgelopen november werd met veel publiciteit gemeld dat deze bedrijven iedereen die zonnestroompanelen had gekocht via Eneco en NUON uitgerust met OK4E omvormers kostenloos zouden voorzien van een nieuwe Mastervolt Soladin 600. De OK4E-tjes vielen met bakken tegelijk voortijdig uit. Op 9 december 2005 werd een en ander nog eens publiekelijk en nadrukkelijk beloofd (zie het bericht van 10 december). Niks meer van gehoord. Op 15 januari van dit jaar, dus over pakweg een week zouden alle brieven ontvangen moeten zijn én zouden de eigenaren gereageerd moeten hebben. Hoe kan een eigenaar reageren als hij geen brief heeft gehad? Hoe zit dat, Eneco en NUON? Zijn jullie net zo betrouwbaar als Russische gasleveranciers?


4 januari 2006: Aanstaande zaterdag in het Algemeen Dagblad een discussiepagina voor-tegen kernenergie. Ik kreeg dit mailtje, en ik nodig u uit uw eigen reactie te geven. Mijn gezichtspunt kent u zo langzamerhand wel, neem ik aan.

Van: Honings, Peter [mailto:P.Honings@ad.nl]
Verzonden: woensdag 4 januari 2006 13:39
Aan: undisclosed-recipients:
Onderwerp: stelling lezerspanel

Geachte panelleden, voor de pagina Voor/Tegen van aanstaande zaterdag willen wij u graag de volgende stelling voorleggen:

Nucleaire energie is onontbeerlijk voor een stabiele energievoorziening (zie o.a. de drie artikelen onderaan deze mail).

U kunt uw reactie (max. 75 woorden, voor vrijdag 11.00 uur) mailen naar lezerspanel@ad.nl

Met vriendelijke groet, lezersredactie AD Nieuwsmedia


De kosten van diverse energieopwekkingsmethoden zijn niet te vergelijken. Het Franse atoomprogramma (58 reactors, 63 GW vermogen) kostte 75 miljard euro (2004 waarde) ofwel 1300 euro per kW (exclusief opruimen van afval) - bron: World Nuclear Association. Atoomstroom wordt op allerlei wijzen gesubsidieerd door de Franse overheid. Atoomstroom in Frankrijk kost 'aan de centrale' vanwege de afgeschreven centrales iets van 1,5-2 cent per kWh. De Franse particulier betaalt iets in de orde van grootte van 15 eurocent/kWh. De Franse overheid heeft tot vorig jaar windenergie met succes de voet dwars weten te zetten.

Windenergie kost in Nederland 'aan de molen' iets van 5 tot 8 cent per kilowattuur. Windenergie wordt door de centrale overheid in Nederland op alle mogelijke manieren tegengewerkt, te beginnen met het algemene beleid. Windenergie kost de Nederlandse consument ongeveer 20 eurocent/kWh.

Geimporteerde goedkope Franse, Duitse of Belgische atoomstroom kost de Nederlandse consument ongeveer 20 eurocent/kWh.

1 kWp zonnepanelen kost een Nederlandse consument zonder staatssubsidie pakweg euro 5200. Zonne-energie wordt door de centrale overheid in Nederland op alle mogelijke manieren tegengewerkt. Als de panelen er eenmaal liggen kost zonnestroom in Nederland de particuliere eigenaar 0 eurocent/kWh. Aan het net teruggeleverde stroom levert 7 eurocent/kWh extra op. In Duitsland en België krijgen particulieren een terugleververgoeding van pakweg 55 eurocent per kWh - bron: deze website.


3 januari 2006: De gasschermutselingen tussen Rusland en Oekraine maken duidelijk dat het al te afhankelijk zijn van één energieboer niet in het landsbelang is en evenmin in het belang van West-Europa. Qua olie is de situatie nu al zo dat als de baas van Saoedie Arabie kou vat hier de paniek uitbreekt. Nu het gas ook? Hee, minister van Economische Zaken, wees buitengewoon zuinig op "ons eigen" aardgas en verdeel de energieopwekking over zoveel mogelijk bronnen. Dus: twee rondjes energiebesparing en ondertussen wind, decentraal zonne-energie op woningen (zie mijn stelling van 1 januari) en centraal in zuidelijk Europa, getijden, biomassa, biodiesel, en uiteindelijk waterstof. Het kan want de technologie is er al, en het geld is er ook (weetuwel: energiebelasting). En vergeet kernsplitsing, want uraniummijnen zijn geconcentreerd in een paar landen (dwz. buiten Europa), energie uit kernsplijting is niet duurzaam, je verergert het afvalprobleem van langdrrig hoogradioactief materiaal, kernenergie spoort niet met energiebesparing, en uranium is net zo beperkt voorradig als olie.


1 januari 2006: Aan iedereen, met of zonder zonnepanelen: een zonnig jaar toegewenst! Iedereen zonder zonnepanelen: denk eens na over aanschaf (wellicht pas nadat u driftig in energiebesparing hebt geinvesteerd). In 2005 was de jaaropbrengst van mijn 6 Sunpowerpanelen gelijk aan 391,6 kWh, ofwel 65,2 kWh per paneel. Dat is in het verleden wel eens beter geweest (zie de pagina maandopbrengst). Laten we zeggen dat de zon met name in juli 2005 roet in het eten heeft gegooid.

Met de totale PV-installatie (Sunpower plus de rest) heb ik in het afgelopen jaar 1412 kWh zonnestroom geoogst. Elke maand noteer ik de stand van de officiële elektriciteitsmeter in de meterkast. In het hoge tarief heb ik in 2005 in totaal -18 kWh verbruikt, in het lage tarief 933 kWh. Meer dan 50% van mijn stroomverbruik komt dus van de zon af!

Ik schat dat 20% van het dakoppervlak van mijn huis met zonnepanelen is bekleed. En mijn totale privé-jaarverbruik aan elektriciteit is lager dan de norm (die ligt op gemiddeld 3550 kWh per huishouden). Nu heeft mijn huis een behoorlijk dakoppervlak. Maar: de orientatie op de zon is niet optimaal. Gelet op deze ervaringen denk ik dat de volgende stelling verdedigbaar is:

Indien iedereen in Nederland met een eigen eengezinswoning het hele dak vol legt met zonnestroompanelen, leidt dit tot een situatie waarbij het netto-stroomverbruik van dit soort huishoudens in Nederland gelijk is aan nul kilowattuur per jaar.

Waarmaken van zo'n stelling is van een andere dimensie dan het verkondigen ervan. Ik hoor men al loeien "ja maar het is zo duur!". Kwestie van investeren met een scheef oog op de energierekening. Begin als investeerder bijvoorbeeld met besparen op energie verbruik. Minder sexy dan zonnepanelen, maar besparen kost heel weinig en levert echt giga bang for the buck. Door de sterk stijgende energieprijzen wordt het jaar 2006 vanzelf het 'jaar van de besparing', dus laten we eens evalueren.

Hebt u ook in december 2005 die grappige Verspilkalender van Eneco aangevraagd?

Wat ik zelf doe aan energiebesparing (ik noem dit deftig "optimaliseren van de inzet van zelf-opgewekte zonnestroom":

wasautomaat: wassen op 40 graden
was drogen: op zolder (geen wasdroger - scheelt een smak stroom)
afwas: met de hand (ik heb wel een elektrische close-inboiler, maar met de laagst verkrijgbare opslagcapaciteit)
warm water: zonneboiler; close-in boiler in keuken niet in de zomer gebruiken
koel-vriescominatie: vernieuwd in 2003: A-label 200 liter koel, 95 liter vries, verbruik 275 kWh (zelf gemeten!) per jaar.
PC's allemaal uitgerust met TFT schermen; alle PC's achter een blok-met-schakelaar. PC niet nodig = schakelaar om
Internetten: met energiezuinige laptop (25W) ipv energieslurpende PC
Internet: modem en netwerk achter blokken-met-schakelaar - 's nachts uit
verlichting: zoveel mogelijk spaarlampen en LED-verlichting. Halogeen verlichting achter blokken-met-schakelaar
verwarming: thermostaat op 18 graden, HR++ ketel, alle beglazing dubbel/drievoudig, dak, muur, vloerisolatie
naar mijn werk met de trein, boodschappen op de fiets, grote zaken of veel personen vervoeren: de auto.
Stand-by apparaten en ander sluipverbruik: zoveel mogelijk uitschakelen indien niet nodig. Stand-by en energiebesparen vloeken met elkaar.

Iemand die de kunst van het energiebesparen in het huishouden tot ongekende hoogten heeft opgevoerd is Michèl Post. Hij heeft een zeer leerzame website (eerlijk is eerlijk: ik heb in mijn eigen huishouden een paar ideetjes van Michèl's website overgenomen).


archiefspul: 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006