Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Staatssecretaris haalt neus op voor particulieren met zonnepanelen

De staatssecretaris van Economische zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnestroom wat haar betreft gewoon moet doorgaan. Ook vindt ze dat het stimuleren van thuisbatterijen niet nodig is. In de visie van de staatssecretaris hoeven particulieren niet gestimuleerd te worden om duurzame fratsen uit te halen. Integendeel: particulieren doen dat vanzelf wel. Ze mogen dat ook doen zo lang ze maar netjes in het gareel blijven. Voor de staatssecretaris en haar baas, de minister, zijn particulieren nu eenmaal melkkoetjes die je koestert en uitkrijpt. Overigens: elke regeringscoalitie van wat voor signatuur dan ook, deelt de mening van de staatssecretaris en handelt als zodanig.

Maar goed: het argument is zoals gebruikelijk niet het milieu, klimaat of duurzaamheid, het draait gewoon om geld. Belastinggeld welteverstaan. De staatssecretaris berekent dat de schatkist over het jaar 2021 ongeveer 332 miljoen euro misloopt aan belastingen vanwege het salderen van zonnestroom. Dat zou oplopen tot 709 miljoen euro structureel vanaf 2031. Als men de salderingsregeling volgens plan Kamp-Wiebes afbouwt dan is het gederfde bedrag 0 euro. Weg met die salderingsregeling en er is 709 miljoen euro verdiend ! Staatssecretaris blij, en zo ook haar collega op het ministerie van Financiën. Kennelijk is dat bedrag al jaren geleden keihard ingecalculeerd en dreigt er dientengevolge een tekort op de begroting dat jaarlijks oploopt tot die 709 miljoen in 2031. Vastgepind schuifgeld. Zoiets van “volgend jaar gaan we 100 miljoen aan parkeerboetes binnenhalen, daar houden we mu alvast rekening mee in de begroting”.

Waar het om gaat is dat die 709 miljoen in 2031 bestaat uit niet betaalde belasting op elektriciteit. Door huishoudens met zonnepanelen. Huishoudens betalen in vergelijking tot het bedrijfsleven zo bizar veel belasting op stroom dat elke kilowattuur bespaard aantikt. Nu kan je dat besparen op verschillende manieren aanpakken: zuiniger apparatuur aanschaffen (mag van de staatssecretaris want je consumeert en je betaalt BTW), gloeilampen vervangen door led-lampen (staatssecretaris vindt dat prima want je consumeert en je betaalt BTW), en je kan zonnepanelen aanschaffen, puur uit economische overwegingen (dat schiet in het verkeerde keelgat van de staatssecretaris, want je kan BTW terugvragen EN je consumeert minder stroom van het nutsbedrijf EN je krijgt vergoeding voor teruggeleverde stroom). Dat lijkt verdacht veel op consuminderen en, erger nog, belastingvermijding. Thuisbatterijen gaat ze niet stimuleren want dan blijven de zonne-kilowattuurtjes binnenshuis en vangt ze alsnog niet de zo vurig gewenste bizar hoge belasting op elektriciteit. Belastingvermijding wordt alleen (oogluikend) toegestaan aan het grote bedrijfsleven.

Kortom: particuliere huishoudens draaien er voor op 1) dat toekomstig belastinggeld keihard is ingecalculeerd in de begroting, 2) voor de pertinente weigering van de regering om grootverbruikend bedrijfsleven meer belasting op elektriciteit te laten betalen en particulieren minder. De grote zonneparken in ons land worden gerealiseerd door investeringsmaatschappijen die vette subsidies opstrijken. Voor stroomvretende bedrijven maakt de salderingsregeling nauwelijks iets uit. Waarom zouden ze zonnepanelen op de daken van hun bedrijfshallen leggen? Immers, stroom is voor bedrijven goedkoop vanwege lage belasting dus leveren zonnepanelen niets op.

Particuliere huishoudens kunnen het dus schudden in de optiek van de staatssecretaris.

Naar aanleiding van een melding aan de Tweede Kamer van de staatssecretaris Economische Zaken – Solar Magazine