Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Storm in de Duitse Bocht

Gisteren stond een bericht op NOS.NL “Gratis stroom in Duitsland door harde wind“. De spotprijs voor windstroom voor vandaag was voor de hele dag negatief gepland. NOS maakte er verder een nogal lullig berichtje van, en windstroomhaters en anti-duurzaamheidstrollen zullen ongetwijfeld schamperend zeggen dat windstroom niet deugt. Wat doet Nederland als het mogelijk is om negatief geprijsde stroom bginnen te halen: grenzen dicht! Immers: de kolencentrales moeten blijven draaien. Windstroom staat nog steeds bepaald niet centraal in het Nederlandse energieplaatje, alle poeha van regeringsakkoorden ten spijt.

Maar kijk eens wat de Denen presteren. Zij hebben veel meer windstroom dan wij, dus denk je dat bij harde storm op zondag de Deense lichtjes uit zullen gaan. Niets is minder waar. De Deense netbeheerder importeert zelfs megahoeveelheden stroom uit Duitsland en zet dat op de onderzeese kabels naar Noorwegen en Zweden. De Vikingen weten wel raad met spotgoedkope Deense/Duitse windstroom.

Bijgaand de situatie zoals de Deense netbeheerder die vanochtend op haar homepage schetste (scroll op Energienet naar beneden):

bron: NOS.NL bericht Gratis stroom in Duitsland door harde wind