Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Storm in de Duitse Bocht

Gisteren stond een bericht op NOS.NL “Gratis stroom in Duitsland door harde wind“. De spotprijs voor windstroom voor vandaag was voor de hele dag negatief gepland. NOS maakte er verder een nogal lullig berichtje van, en windstroomhaters en anti-duurzaamheidstrollen zullen ongetwijfeld schamperend zeggen dat windstroom niet deugt. Wat doet Nederland als het mogelijk is om negatief geprijsde stroom bginnen te halen: grenzen dicht! Immers: de kolencentrales moeten blijven draaien. Windstroom staat nog steeds bepaald niet centraal in het Nederlandse energieplaatje, alle poeha van regeringsakkoorden ten spijt.

Maar kijk eens wat de Denen presteren. Zij hebben veel meer windstroom dan wij, dus denk je dat bij harde storm op zondag de Deense lichtjes uit zullen gaan. Niets is minder waar. De Deense netbeheerder importeert zelfs megahoeveelheden stroom uit Duitsland en zet dat op de onderzeese kabels naar Noorwegen en Zweden. De Vikingen weten wel raad met spotgoedkope Deense/Duitse windstroom.

Bijgaand de situatie zoals de Deense netbeheerder die vanochtend op haar homepage schetste (scroll op Energienet naar beneden):

bron: NOS.NL bericht Gratis stroom in Duitsland door harde wind

  • Bram

    Wat hebben die Duitsers het goed voor elkaar. Die hebben hun energie voorziening zo ver voor elkaar dat ze te veel hebben, kunnen exporteren. En dan wij hier volgens NOS. Nee wij doen het veel beter is de toon. Wij moeten er voor betalen want dat hoort nu eenmaal… Gratis energie is uit den boze. Als je het hele land van energie kan voorzien maar die ene dag een keer teveel nou dan heb je het juist goed voor elkaar volgens mij.

    • Floris

      Ben het met je eens. Kijk maar eens naar zonnepanelen bij ons en in Duitsland. Veel en veel meer daar. Toch hebben de Oosterburen zo hun eigen problemen: 1. bruinkoolcentrales, 2. beperkte infrastructuur tussen noord-Duitsland (waar de windproductie is) en zuid-Duitsland (waar veel economische activiteit is en waar dus de grote industriele afnemers zitten). Er is in Duitslang veel weerstand tegen het aanleggen van nieuwe N-Z hoogspannningslijnen. Vraag TenneT ! Daarom moeten ze wel exporteren als het stormt in de Duitse Bocht – tegen negatieve prijzen. Dat lijkt mij niet echt een gezond economisch verdienmodel.