Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Telefoongesprek

Ik droomde vannacht hoe een telefoongesprek zou kunnen verlopen tussen een willekeurige eigenaar-bewoner van een vooroorlogs pand in de Zuidelijke Schil van Leiden en een gemeenteambtenaar.

Hallo, met de gemeente Leiden

Dag meneer de ambtenaar, ik wil graag mijn woning duurzaam maken.

Prachtig! Wat goed van U. Leiden helpt u graag. Leiden wil in 2030 CO2 neutraal zijn, en in 2050 compleet van het gas los. Wij willen de groenste gemeente van Nederland worden! Wat goed van u dat u nu al begint. De gemeente denkt graag met u mee, geeft subsidies en staat dag en nacht voor u klaar.

Fijn! Ik wil meteen aan de slag gaan. Elk kilootje CO2 reductie helpt, nietwaar?

Prachtig! Wat goed van u. Leiden helpt u graag. Brand maar los!

Ik wil graag nú al van het gas af. Plan is veel isolatie, veel zonnepanelen en een warmtepomp!.

Prachtig, meneer, de gemeente Leiden omarmt u. U bent een voorbeeld voor onze stad. U krijgt gratis een energie-audit. Misschien komt u wel in de krant!

Mooi! Mijn woning dateert uit 1935, dus is nogal wat te doen. Gelukkig zijn de spouwmuren al jaren geleden gevuld met isolatieparels.

Wat goed dat u dat toen al heeft gedaan meneer! U bent een voorbeeld voor de wijk!

Om te beginnen wil ik het dak aan de buitenkant isoleren. De dakpannen komen dan 8 cm hoger te liggen.

Wat !! 8 centimeter!! Dat wijkt af van de trendsetter. Sorry meneer, zoiets extreems gaat niet door vanwege het beschermde stadsgezicht.

O, Dan de schoorsteen: daardoor gaat enorm veel warmte verloren. Ik stel voor een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen met warmteterugwinning

Wat goed meneer, onder voorwaarde dat er geen pijp uitsteekt, dat verpest de cultuur-historische waarde van uw fraaie beschermd-stadsgezicht pand

….. en dan gaat de oude schoorsteen helemaal weg.

Wat zegt u nou?? Schoorsteen weghalen!. Maar meneer, wat denkt u wel! Dat is absoluut totaal ondenkbaar vanwege het beschermde stadsgezicht.

Goed, dan plaatsen we zonnepanelen.

Sorrry meneer, dat mag niet aan de voorkant vanwege het beschermde stadsgezicht.

O, maar juist daar schijnt de zon! Een zonneboiler dan?

Nee, nee, nee. Het is toch fantastisch dat uw cultuur-historische pand zo mooi in het zonnetje staat! Kunnen toeristen mooi een selfie maken met uw woning prachtig op de achtergrond.

Ja maar, die zonnepanelen… .

Sorrry meneer, verboden vanwege het beschermde stadsgezicht.

Goed, dan gaan we driedubbel glas plaatsen. Daarvoor moeten er eigenlijk nieuwe  kozijnen komen, die wat dikker zijn dan de oude. Dat komt mooi uit want de oude kozijnen zijn rot en ze kunnen niet het gewicht van driedubbel glas dragen. En dan kan ik eindelijk fantsoenlijke ventilatieroosters laten aanbrengen. Kunststof, dat isoleert geweldig, is duurzaam en onderhoudsvriendelijk. En kunststof trekt niet krom.

Wat?? PLASTIC raampjes? Pertinent in strijd met de welstand. De gemeente zal nooit van z’n leven een vergunning afgeven. U moet goed begrijpen dat u in een beschermd stadsgezicht woont, dat willen we zorgvuldig bewaren voor latere generaties, liefst voor eeuwig. Schaam je alleen al voor het idee van zoiets vulgairs. Foei!

En als die generaties hun woning niet kunnen verwarmen?

Het zonnetje schijnt toch op uw karakteristieke pand! Lekker warm!

Dan maar een warmtepomp.

O ja, o ja, wat goed van u. De gemeente geeft er bakken subsidie op! Haast u want de pot is bijna leeg.

Mooi! dat nemen we mee. Er is wel een grote buitenunit nodig.

Sorrry meneer, dat mag niet vanwege het beschermde stadsgezicht.

eh, tja, hoe moet ik nu mijn gatenkaas-woning duurzaam maken?

Maar meneer, dat hoeft u ook helemaal niet! Wacht u maar rustig tot 2035, dan is uw wijk als laatste wijk van Leiden aan de beurt. Dan gaat de gaskraan gewoon dicht.
Want Leiden helpt u graag. Leiden wil in 2030 CO2 neutraal zijn, en in 2050 compleet van het gas los. Wat goed van u dat u nu al begint. De gemeente geeft subsidies en we staan dag en nacht voor u klaar…….