Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Tilt

tilthoek_ijslandEen zonnepaneel werkt het best als de zon er loodrecht bovenop schijnt. Omdat de zon elke dag een boogtraject door het hemelgewelf doorloopt, een boog die in de winter een stuk lager is dan in de zomer, moeten panelen eigenlijk op een tracker staan om de hele dag door maximaal te profiteren van de zon.  In ons land zijn trackers zeldzaam, want ze zijn duur en kwetsbaar. Men krijgt niet genoeg meeropbrengst met zo’n dure installatie.
Bestaat er dan een ideale, vaste invalshoek?
In de zomer komt de zon hoger dan in de winter. Als de zon niet schijnt krijgt een paneel diffuus zonlicht, en voor dat type zonlicht is de invalshoek anders dan voor direct zonlicht. We werken in Nederland dus met een ‘polderhoek’, een stand die door het hele jaar genomen zo ongeveer de beste stand is. Aanbevolen wordt: op het zuiden gericht en onder een hoek met de horizon van ongeveer 35 graden, mag een graadje meer of minder zijn. Typisch Nederlands.

In andere landen verschillen deze standen met die bij ons (afgeronde hoek met de horizon, de ‘tilt’ hoek): (gegevens naar berekeningen op www.solarpaneltilt.com/ (komt op iets andere getallen uit dan wij gewend zijn):

Quito (Ecuador, evenaar): 0 graden (plat)
Caracas (Venezuela, 10 graden N): 9 graden
Cairo (Egypte, 30 graden N): 26 graden
Tokyo (Japan, 40 graden N): 30 graden
Madrid (Spanje, 40 graden N): 34 graden
Praag (Tsjechie, 50 graden NB): 41 graden

Overigens vindt u aardige beschouwingen over de tilthoek in Nederland op de websites Siderea en Vuurtooren.

Plaatje ingestuurd door Rob vanuit IJsland – 65 graden N) (hartelijk dank, Rob!)