Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Uitgerekend nu zonnepanelen plannen

Tussen de advertenties en nieuwsbrieven die mijn mailbox elke dag weer weten te bevolken zat deze: “Dit is de reden waarom je zonnepanelen moet nemen in de winter”. Een van de agumenten: “Met een installatie in de winter, ben je goed voorbereid voor de piekmaanden in de zomer

Dat is eigenljk en heel goed idee. Zonnepanelen zijn erg in trek in de lente en de zomer. Maar ja, alle installateurs zijn dan als gekken bezig om panelen te plaatsen, en de nieuweling komt dus mooi onderaan de wachtlijst. Of de overbelaste installateur reageert helemaal niet op vragen om informatie of om te komen kijken voor een prijsopgave. Zijn telefoon opnemen is veel te gevaarlijk als hij op een dak balanceert. Dat soort zaken komen helaas vaak voor. Dat ontmoedigt. Bovendien: als je in de zomer door het plannings- en bestelproces gaat en dan uiteindelijk bestelt, dan komen de panelen pas in de herfst op het dak. De opbrengst daalt in die tijd week op week, en dat is ook niet leuk voor de nieuwbakken PV-bezitter.

Mensen zijn rare pro-cyclisch handelende wezens. In de winter willen we allemaal tegelijk ons huis isoleren. We rennen elkaar van de sokken naar de supermarkt als iemand beweert dat er tekort is aan toiletpapier, we kopen aandelen als de beurs op z ’n hoogst staat en dus alleen nog maar kan kelderen, we moeten en zullen allemaal in het spitsuur snel met de auto naar wekk of naar huis. We willen in de zomer allemaal tegelijk zonnepanelen. Pro-cyclisch handelen allemaal. Gekkenwerk.

Die reclame was niet zo gek. Als je in het najaar plannen maakt voor een PV systeem (of uitbreiding van je bestaande systeem) en die samen met een installateur uitwerkt, dan kunnen de panelen in de late winter of vroege voorjaar het dak op. Je hebt dan een hele lente en zomer volop plezier van steeds hogere opbrengsten.