Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Vanuit het International Space Station

Zo zag Nederland er vanochtend rond 11:30 uur uit gezien vanuit de ruimte met een van de camera’s van het HD Earth Viewing Experiment aan boord van het International Space Station (ISS). Het ruimtestation passeert met een snelheid van 27.000 km per uur op 500 km hoogte. Je moet mazzel hebben dat het compleet onbewolkt is en dat de goede camera aan staat. Omdat het stralend weer was met wat dunne flarden bewolking was ons land goed te zien. Opvallend is het wolkenpak ten noorden van Schiermonnikoog.

Dit soort weersomstandigheden zijn uiteraard buitengewoon prettig voor zonnestroom. Bij mij staat de meter al de hele dag op “volle-kracht-teruglevering”

Om de actuele positie van het ISS te weten te komen bezoekt u een ISS-tracking website. Er bestaan verschillende van dit soort sites. Voorbeeld hier: Satflare (heeft ook een 3D venster). De camera’s van het HD Viewing experiment vindt u op de website Ustream. Voor smartphone/tablet zijn er fraaie apps (zie de App store van Apple of de Google PlayStore; zoek op ISS HD  Live).

ISS HD Viewing Experiment
Satflare ISS tracker