Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Vereniging Eigen Huis somber over gevolgen regeringsakkoord

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan huishoudens, als de plannetjes in het regeringsakkoord werkelijkheid worden, flink meer energiebelasting betalen. Let op: VEH zegt: meer energiebelasting. Die belasting komt bovenop tariefsverhogingen, hogere prijzen voor gas en (waarschijnlijk) lagere prijzen voor elektriciteit. Met de belastingopbrengst wil Rutte een stokpaardje aanjagen: de industrie betalen om CO2 onder de grond te stoppen. Dat moeten u en ik gaan betalen? Compleet mesjogge, maar dat terzijde. Verder gaat de belastingteruggave per aansluiting omlaag en, wat VEH niet meldt, mogen de elektriciteitsleveranciers zelf bepalen hoe goed en hoe dynamisch men teruggeleverde zonnestroom gaat waarderen. Resultaat: triple whammy. Een en ander zal sterk afhangen van de scherpte van de winters en ook van de prijs die een vat olie kost op de vrije wereldmarkt, want op dit punt gaat de wereld, verkwistend als we zijn, langzamerhand tegen een tekort (aan olie) aanlopen. De overschotten van de afgelopen jaren zijn aardig weggewerkt. Kortom er gaat een heleboel gebeuren, waarvan een deel sluipenderwijs. Dat laatste is in mijn optiek weer een van die trucjes waarin de afgelopen kabinetten zo goed waren: de kikker langzaam aan de kook brengen, dan merkt hij het niet.

Omdat de salderingsregeling op de schop gaat en er in ieder geval iets soberders voor in de plaats komt is dat volgens VEH geen stimulans om zonnepanelen te kopen.

Mijn idee is toch ietsje anders. In de eerst plaats is investeren in je eigen zonnepanelen altijd goed. De energieconsumptie loopt terug en dus ook de hoogte van de belasting op energie die je moet betalen op dat kleine beetje energie dat je nog nodig hebt. In de tweede plaats kan je gaan denken aan een situatie waarbij de gasaansluiting vervalt (dat scheelt een heleboel energiebelasting en een smak vastrecht), en in de derde plaats maken zonnepanelen de exploitatie van kolencentrales een stuk minder rendabel. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu, zonnepanelen zijn clean.

Bericht VEH: Energienota hard omhoog door belastingstijgingen

 • AEO

  De uitstoot van CO² moet drastisch omlaag zegt de overheid. Ik vraag me af of ze het bij de overheid zelf geloven. Eerst moeten we allemaal aan de zonnepanelen en de zuinige hybrides. Dat werd gestimuleerd door subsidies, die binnen één dag al op waren, zodat de meesten achter het net visten. De hybride wordt al weer volledig belast, zodat de verkoop instort. De Nederlandse overheid is één van de meest onbetrouwbare overheden ter wereld. Om de haverklap worden tijdens het spel de regels weer veranderd! Juist de salderingsregeling was een prima instrument om de aanschaf van zonnepanelen voor de consument aantrekkelijk te maken. En juist dát instrument wordt nu om zeep geholpen. Nu verzint men weer een teruglever subsidie. Maar vergeleken met de salderingsregeling zal het voor ons slechter uitpakken. En reken er maar op, dat het nog slechter gaat worden! Misschien moeten we gaan kijken naar een mogelijkheid om zelf waterstofgas te gaan produceren, zodat we in de winter onze woningen er mee kunnen verwarmen?

 • Bram PV

  Wie zonnepanelen heeft, zal minder last hebben van de belastingverhoging op energie. Altijd goed om te hebben. Jammer genoeg wordt gas weer veel meer belast.

  De overheid is eigenlijk heel voorspelbaar: zodra iets een succes wordt, kun je ervan op aan dat de voordelen ineens worden opgeheven. Dan kost het n.l. geld en dat is niet de bedoeling. De burger heeft al geinvesteerd, dus we kunnen de koers weer omgooien.

  Overigens kan ik het stoppen van de voordelen op de belastingontduikmachines (hybrides) wel waarderen. Auto’s die vrijwel alleen geleased worden en 90% niet-elektrisch rijden (maar dan 1:9 benzine slurpen, bv. de bijna 2 ton wegende Metsubsidie (F)Outlander), dat was gewoon waanzin.

  • AEO

   Ik rij nu al 7 jaar in een Toyota Auris Hybride, die weegt 1355 kilo, maar verbruikt zelfs nog iets minder dan de kleine Toyota Aygo. Hybride auto’s moeten we dan ook niet beoordelen op hun gewicht, maar op hun verbruik in vergelijking met gewone auto’s in dezelfde gewichtsklasse. Dan merken we, dat hybrides altijd beter presteren. Mijn verbruik heb ik altijd zeer nauwkeurig in een spreadsheet bijgehouden, en dat is gemiddeld 1:21,6! Dat is niet wat de fabrikant zegt, die geeft een verbruik op van 1:26,3, maar zoals bekend haalt geen enkele auto het door de fabriek ipgegeven verbruik.

   • Bram PV

    De Toyota’s hebben de weg vrijgemaakt voor andere hybrides. En ondanks dat ik ze persoonlijk niet erg mooi vind, werkt het principe wel. Alhoewel ik me afvraag of ze (alles meegerekend) echt millieuwinst geven.

    Helaas hebben de belastingvriendelijke tarieven ook een generatie auto’s voortgebracht die helemaal niets met brandstof/CO2 besparing te maken hebben. Hoe kun je een zo groot mogelijke auto zo goedkoop mogelijk rijden (/leasen). De eerdergenoemde Outlander, maar ook bv. de Volvo XC90 hybride. Ruim 2 ton zwaar, dik 400 pk. Achter deze auto ruikt het naar rozen, bijen zoemen in extase rond deze mammoet op wielen. Hoe meer je rijdt, hoe schoner de wereld wordt. Laten we alsjeblieft weer normaal gaan doen en echte innovaties belonen, cq. CO2 rampjes zwaar belasten.