Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Vermeden stroomverbruik met een pompschakelaar

De vloerverwarming van de huiskamer wordt aangedreven door een fluisterstille 60W circulatiepomp. Het ding is zó stil dat je niet in de gaten hebt of hij wel of niet draait. Dat is heel prettig, maar het kan ook een valkuil zijn. Indien de pomp ongehinderd zou draaien verbruikt hij per dag 1,44 kilowattuur, ofwel per jaar 365 keer zo veel = 525 kilowattuur. Dat is een stevige consumptie!

Om verspilling tegen te gaan waren twee dingen nodig: 1. een pompschakelaar, 2. een manier om te weten hoe vaak en hoe lang de pomp in bedrijf is met die pompschakelaar. Dus schafte ik een pompschakelaar aan. Het stroomverbruik van de circulatiepomp wordt geregistreerd door een Plugwise logger. Uit de logbestanden is eenvoudig uit te rekenen wat de draaitijden waren. De pompschakelaar deed het begin november niet zo goed (zie bericht op 8 november), maar na een eenvoudige ingreep werkte hij weer voorbeeldig. Loggen maar!

Het resultaat ziet u in het plaatje. Er is afgelopen november in totaal 18,8 kWh stroomverbruik geregistreerd, de ene dag wat meer dan de andere, afhankelijk uiteraard van de warmtevraag. Indien er geen pompschakelaar was geweest, zou er 30 x 1,44 = 43,2 kWh zijn verbruikt. Afgelopen november is dus 24,4 kWh stroom bespaard, of wel een dikke 5 euro stroomkosten.

In november heeft de pomp ongeveer 45% van de tijd gedraaid. Ik schat met het natte vingertje en met een vleugje ervaring dat de draaitijdpercentages door het jaar genomen als volgt zijn: jan = 50%, feb = 45%, maart = 30%, april = 10%, mei t/m september 0%, oktober 10%, november 45% en december 50%. Ik kom dan met wat rekenwerk uit op 1740 uur per jaar draaitijd terwijl zonder pompschakelaar er 8760 uur gedraaid wordt. Met andere woorden; een pompschakelaar bespaart ongeveer 80% aan stroom en dus aan stroomkosten. In geld uitgedrukt bij een kilowattuurprijs van 22 cent is de besparing iets van 90 euro. Een pompschakelaar kost ongeveer 60 euro. Een pompschakelaar lijkt mij dus een eersteklas investering. En door minder te draaien gaat de pomp ook nog eens langer mee.

Wat niet zoveel mensen weten is dat er [al lang] circulatiepompen bestaan met ingebouwde pompschakeling. Eigenlijk zouden álle vloerverwarminsgpompen van dit type moeten zijn.

(overigens: op het plaatje is op 8 november de draaitijd hoger dan 75%. Dit noemen we een outlier. Die dag had ik de pompschakelaar losgekopppeld om hem na te kijken (zie bericht op 8 november). De pompstekker zat die dag zonder meer in een stocontact geprikt. De dag erna zat de pomschakelaar weer tussen het stopcontact en de pomp en ziedaar: lagere draaitijd).