Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Vier pagina’s woonmerkwerk

Ik werd geattendeerd op het bestaan van het nieuwe DGBC Woonmerk. Hoera, alweer een nieuw label voor je woning! Zitten we om een nieuw label te springen? We hebben toch een energielabel? Vriend en vijand zijn het erover eens dat het bestaande energielabel een kwalitatief en arbitrair lappendekenlabel is en eigenlijk nauwelijks deugt. Zo heeft mijn woning een officieel A label, maar dat komt eigenlijk alleen maar door de zonnepanelen, de zonneboiler, vloer- en dakisolatie en de lage-temperatuurverwarming. Sommige zaken zijn huilen met de pet op, zoals ventilatie. Die is ‘natuurlijk’, ofwel tocht door kieren en spleten. Verder verspilt de woning heel veel energie vanwege het uitblijven van maatregelen omdat die in conflict zijn met wat toegestaan is vanwege het Beschermde Stadsgezicht (zoals vervanging van de rammelende dakkapellen door energiezuinige exemplaren met dikke kozijnen, ventilatieroosters en en triple glas).

De Dutch Green Building Council (DGBC – kan men niet gewoon een Nederlandse naam kiezen?) heeft een website (www.dgbcwoonmerk.nl) waarop juichend wordt verkondigd: “Vul de online scan eenvoudig in en krijg snel inzicht in de kwaliteiten van de woning en zijn omgeving, zowel voor bestaande als nieuw te bouwen woningen. Met DGBC Woonmerk maak je de stand van zaken van de woning inzichtelijk en stimuleer je tot noodzakelijke verduurzaming.” De online scan is geschikt voor zowel een zelfassessment als voor certificering“.

Uit nieuwsgierigheid heb ik de vragenlijst (deftig de self-assessment genoemd) zo eerlijk mogelijk ingevuld. Dat viel niet mee want er zijn ongelooflijk veel vragen, sommige vragen kan je verschillend interpreteren en sommige vragen zijn zó jargon dat ik ze domweg niet begrijp. Er is duidelijk nog verbetering mogelijk. Maar in ieder geval wordt nauwkeurig naar de woning en de daarin aanwezige installaties gekeken, er worden vragen gesteld over levensloopbestendigheid en ook de woonomgeving en veiligheidssituatie worden erbij getrokken. Dat is een stukje meerwaarde vergeleken met een bot energielabel. Het gaat dus om een gewogen oordeel gebaseerd op een heleboel eigenschappen van het pand en de omgeving ervan.

Voor de gelegenheid hield ik de stand van de vragen bij op een papiertje. Uiteindelijk had ik 4 vellen A4 vol gekrast met hanepoten! 79 vragen in diverse categorieēn! Leuk om te doen, en de score van mijn 1938-bouwjaar woninkje waar ik zo trots op ben viel me toch een beetje tegen (zie plaatje). Er is nog een hoop te doen.

Probeert u het zelf. Volgens de website kunt u de gegevens opslaan door een account aan te maken. Dat heb ik uit privacy overwegingen niet gedaan, wel een screenshotje gemaakt voor het eindresultaat.

website: www.dbgcwoonmerk.nl