Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Vincent lanceert soort broodje-@@p-(2)

Naar aanleiding van mjn broodje@@p ‘beschuldiging’ aan het adres van Vincent Dekker van eergisteren kreeg ik van Gerard Visser de volgende reactie:

Dag Floris;
Ik lees regelmatig je stukjes, zo ook weer het broodje @@p verhaal.
N.a.v. het door jouw aangehaalde stukje van Vincent Dekker kreeg ik als energiecoach bij het energieloket binnen onze gemeente ook de nodige (paniek) vragen.
Gelukkig heb ik de  beschikking over een eenvoudige warmtebeeld camera.
Vaak vertelt  een plaatje meer dan 100 woorden.
Op het bijgevoegde plaatje zie je een warmtebeeld opname van een paar zonnepanelen op een garagedak. Ze liggen  onder een hoek van ca. 15 graden.  Wat hier opvalt is dat t.g.v. de langsstromende lucht de bovenzijde van de panelen bijna 15 graden kouder is dan het midden en de onderzijde, waar minder luchtstroming is. Iets anders wat ook opvalt is de warme plek bij het linker paneel aan de bovenzijde, (rechts boven) die wordt veroorzaakt door de warmte van de  omvormer/optimizer. Dit zorgt er voor, dat 1/3 van het paneel een lagere opbrengst heeft dan de rest van het paneel. Als je dat zou terug rekenen komt dat neer op 0.1 % per graad Celsius voor het hele paneel. Het valt dus allemaal nog wel mee met die minderopbrengst. Gelukkig zijn de dagen deze tijd van het jaar lekker lang, dus de minderopbrengst wordt ruimschoots gecompenseerd door de daglengte.
De temperatuur links boven in het plaatje is de gemiddelde temperatuur binnen het cirkeltje in het midden van de opname. Aan de rechterzijde zie je de schaal met kleurcode versus temperatuur.
Als je verder nog vragen hebt hoor ik het wel.
Met vriendelijke groet, Gerard Visser