Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Vloerverwarming even ‘in storing’

Plots viel de vloerverwarming uit. Gevolg: koude voeten, onbehaaglijk gevoel. Inspectie van de verdeler leverde op dat de circulatiepomp niet draaide.
Nu zit de stekker van de circulatiepomp geprikt in een stukje elektronica, een pompschakelaar. Dit apparaatje zorgt ervoor dat de pomp alleen draait als het nodig is. Besparing: minstens 400 kWh per jaar (indien er geen pompschakelaar is jaagt de 60W pomp er per jaar 60 keer 24 uur keer 365 = 526 kWh door. Oeps!).
Hoe test je een pompschakelaar? Uit het kastje komt een draadje met aan het eind een voeler. Dat draadje bungelde. Los.
Mooi moment om te testen. In het stopcontact van de pompschakelaar prikte ik de stekker van een led-lampje. De sensor van de pompschakelaar werd samen met een waterdichte DS18B20 sensor in alumium folie verpakt. De sensor werd geschakeld met een Arduino. Voor het gemak prikte ik er een LCD schermpje bij. Testen maar! Met behulp van een bakje water dat werd opgewarmd.
Zodra de DS18B20 30 graden aangaf klikte een relais in de pompschakelaar en ging het lampje branden. Zakte de temperatuur beneden 30 graden, dan ging het lampje uit. Het experiment werd een aantal keer herhaald. Zelfde effect.
Conclusie: de voeler van de pompschakelaar was door de een of andere oorzaak los gegaan van de aanvoerleiding van de verdeler. Remedie: voeler weer netjes gemonteerd. Resultaat: warme vloer, warme voeten.

In het Arduinohoekje vindt u een ‘bare basics’ over de DS18B20 temperatuursensor en een wat uitgebreidere pagina over meting van temperaturen in vloerverwarminsglussen. Handige hobby, bespaart in dit geval geld. Meten = weten.