Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

vloerverwarmingspomp in 2018

De jaarwisseling is traditioneel het moment om jaarstatistieken bij te werken. Een ervan pik ik eruit: de vloerverwarmingspomp. Dit is een 60W pomp. Een pompschakelaar zorgt ervoor dat de pomp draait als het nodig is, en anders laat hij de pomp elk etmaal een minuutje of zo draaien om fit te blijven. De stekker van de pompschakelaar steekt in een Plugwise Circle die registreert wat het verbruik is.

Er zijn vijf maanden dat de pomp volop aan het werk is geweest: januari-februari-maart en een stukje april. Daarna ging hij in ruststand om in oktober weer wakker te worden toen het huidige stookseizoen begon.

In totaal werd 140,4 kilowattuur verpompt. Als er geen pompschakelaar was geweest, zoals bij oudere systemen nog zou voorkomen, had hij 24 x 60 x 365 = 526 kWh geconsumeerd. Een besparing dus van 526 minus 140 kWh, maakt 386 kWh ofwel 73%.

Ik heb al eerder berichten gepost over het vermeden stroomverbruik met een pompschakelaar: eentje op 3 december 2017, nog een op 4 mei 2018, en jawel, hij gaat ook wel eens in storing (8 november 2017) .

Een pompschakelaar is welbeschouwd een verdomd effectief besparingsinstrument. Enne… meten = weten!,