Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Voorbereid op een warmtepomp? (1)

De gigantische koudegolf van de afgelopen week bood een welhaast ideale gelegenheid om een experiment uit te voeren met de verwarming. Vorig jaar heb ik de ketelwatertemperatuur thermostaat teruggezet op 42 graden omdat de radiatoren die er in mijn huis nog zijn onbehaaglijk warm werden (in 2015 is vloerverwarming in de woonkamer en uitbouw aangebracht, samen met extreme vloerisolatie; in 2017 zijn op al die radiatoren thermostaatkranen gezet). De vloerverwarming werkt heel constant en is uiterst comfortabel. Er gaat water in van 23 graden en er komt water van 21 graden uit. De vloer zelf is 22 graden. Je kunt heerlijk op je sokken rondlopen en er is geen koude tocht. De thermostaat in de  woonkamer staat overdag op 19 graden, en ‘ s avonds op 20 graden. Zeer behaaglijk. Door de vloerverwarming heb je niet meer dan dat nodig! De kamerthermostaat is tussen 23:00 en 06:00 geprogrammeerd op 15 graden.

De vraag was afgelopen zondag (25 februari): er komt een enorme koudegolf op ons af. Redt de cv het om het huis te verwarmen zonder dat het nodig is om de ketelwatertemperatuur op te schroeven? Deze vraag is belangrijk omdat ik radicaal van het gas af wil en een warmtepomp het verwarmingswerk wil laten doen (heet tapwater komt uit de zonneboiler en een elektrische close-in boiler). Met spanning ging ik de week in. Het zelfgebouwde weerstation kon zich gaan bewijzen.

Het ging allemaal prima tot en met afgelopen woensdag, dankzij de uitbundige zonneschijn waardoor in de middag de verwarming zelfs op een laag pitje ging. De echte test kwam op donderdag met z’n oosterstorm en een temperatuur van -8 graden (gelogd rond 08:00 uur). De straatkant van de woning is georienteerd op het zuidoosten, en op de eerste verdieping hebben de ramen de minst gunstige R waarden (0,333). Daar zit nog ouderwets dubbel glas in plaats van HR++ glas, en uitgerekend daar loeide de oostenwind. Terwijl het op de begane grond 16 graden werd, bleef de temperatuur op de eerste verdieping zelfs na het opkomen en instralen van de zon steken op 15 graden. De pantoffels werden uit de kast gehaald.

Vandaag werd het niet zo koud als op donderdag. De oostenwind was guur maar veel minder venijnig dan de dag ervoor. De verwarming trok weer keurig als vanouds de temperaturen binnenshuis naar de waarden die ik gewend ben. De pantoffels konden terug de kast in. Dàg pantoffels!

Gezakt voor de test? Ik concludeer dat er een langdurige, ijzige oosterstorm nodig is om de capaciteit van de cv bij 42 graden keteltemperatuur in te halen. Dat is een veel beter resultaat dan ik had gehoopt, want het betekent dat ik met het verbeteren van de beglazing op de eerste verdieping in een situatie kom dat een warmtepomp het keurig kan trekken, zelfs onder zulke extreme omstandigheden als afgelopen donderdag.

En anders zetten we er toch een elektrisch ventilatorkacheltje bij! Zonnestroom hadden we de hele week in overvloed !