Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Wandelingetje 1e Kerstdag

Gewapend met een infraroodcamera dook ik gisteren de Leidse binnenstad in. Dat deed ik expres omdat de omstandigheden erg goed waren om thermoscan activiteit te ondernemen: eerste kerstdag, dus alle mensen zijn knus thuis, kerstboom aan, kacheltje lekker hoog om bezoek royaal te kunnen ontvangen, buiten koud met 3 tot 5 graden. Ik koos expres straten uit waar in de winter weinig zon komt en bovendien richtte ik mijn gereedschap op gevels die naar het noorden zijn gekeerd. En jawel, er werden bijzonder fraaie voorbeelden aan energieverlies gevonden (en dat moet van het gas af ??). Een van de mooiste opnamen was van twee zorgvuldig gerestaureerde voormalige wevershuisjes, compleet met gemeentelijk-monumenten schildje naast de voordeur. Prachtige Anton Pieck-achtige glas-in loodraampjes, o zo romantisch. Maar ze kunnen er het best HR++ glas in zetten, en ik zou ook bijzondere aandacht geven aan fatsoenlijke radiatorisolatie. De warmte giert door de voorgevels en voordeuren de huisjes uit. Brr, en zo onnodig.