Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Wat? Twee kuub !

Bij het bekijken van de cijfertjes en metertjes over de periode juli 2020 viel het mij op dat de gasmeter in mijn woning een verbruik had gemeten van ruim 2 kubieke meter gas, om precies te zijn 2.385 liter van het fossiele spulletje. Daar schrok ik van want ik had nul komma nul verwacht. Waar zit ‘em die 2 kuub? Misschien was er een bewolkte regenachtige dag geweest waarna de zonneboiler nèt iets van ondersteuning nodig had gehad, of is er soms een of ander ‘eco’ proces gaande in de cv ketel dat gas verbuikt – men denke aan periodiek even laten branden om de boel schoon en bedrijfsklaar te houden, het heet houden van een sprokkelvoorraadje water, dat soort zaken. Een klein mysterie want in mei was de onderhoudsman nog geweest en die had ik gevraagd alle onnodige verbruik uit te schakelen dan wel zoveel mogelijk te beperken. Ik ben namelijk geen fan van sluipvebruik. Nu lig ik niet echt wakker van registratie van 2 kuub over juli, maar het gaat om het principe: in de zomermaanden nul komma nul gas en een heleboel supergroene zonne-kilowattuurtjes terug het net in. In dat laatste zijn mijn zonnepaneeltjes bepaald goed geweest, dus over juli 2000 ben ik in dat opzicht een tevreden baasje