Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

We leveren nogal royaal terug aan het net (1)

Afgelopen week werd 80% van de productie van mijn zonnepanelen teruggeleverd, hupla het net in. Dit betekent dat mijn huishouden overdag fossiele-stroomvrij is mits we geen gekke dingen doen als tegelijk de elektrische oven aan doen, stofzuigen, magnetronnen en de grill aanzetten. Wat ik wel merk is dat inductiekoken altijd een zekere hoeveelheid stroom uit het net trekt want tegen dát benodigde vermogen (4-5 kW) kunnen mijn zonnepanelen niet op, zelfs niet rond 1 uur in de middag als de zon op z’n hoogst staat. Dus: eten bereiden met inductiekoken is wellicht fossieler of meer nucleair dan ik wil terwijl ikzelf geniet van het gemak en van de afwezigheid van hete verbrandingsgassen. Inductiekoken mag dan wellicht een fossiel trekje hebben, maar  is verder letterlijk en figuurlijk cool.

Ik houd de teruglevercijfers in de gaten vanwege de snode plannetjes van Wiebes c.s. om terugleveren toe te staan maar salderen af te schaffen. Wég 80% van mijn productie, foetsie, dank u wel. Daar moeten maatregelen voor worden getroffen. Accuopslag voor dag-aanvulling en voor dag-nacht uitwisseling wellicht, want heet water heb ik in overvloed vanwege de zonneboiler. Een airco is ook niet zo gek. Afvonken die malle duurzame boel!  Maar even geen grapjes:  gegevens nú opslaan betekent straks een beslissing kunnen nemen op basis van harde getallen en niet van onderbuikgevoelens.