Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Behoud de salderingsregeling!

Petitie:

https://salderenvanstroom.petities.nl

Deze petitie is gestart door Henk Daalder onder het motto:

Parlement, gun iedereen het voordeel van **salderen** en daarmee de extra **koopkracht** van goedkoop zelf stroom opwekken, voor de kostprijs.
Daarmee kan iedere burger trotse eigenaar worden van een eigen kavel windpark of zonneweide.
Door het voordeel van salderen blijven we ook trots.

Dus: teken de petitie:

https://salderenvanstroom.petities.nl

Mijn commentaar:

Minister Wiebes heeft kwalijke plannetjes voor zonnepaneelbezitters. Als het aan hem ligt (en aan zijn kameraad Wopke Hoekstra (Financiēn)), dan wordt de salderingsregeling afgeschaft. De vorige minister (de zeééééééééer duurzame Henk Kamp, weet u nog wel) had er al natte dromen over. Reden: die salderingsregeling scheelt Wopke te veel belastingopbrengsten. Reden daarvoor is weer dat de belasting op elektriciteit voor particuliere huishoudens zo absurd hoog is Ebenezer Scrooge zich in zijn graf zou omdraaien van plezier. In de visie van Wiebes&Wopke zijn wij met onze zonnepanelen ordinaire belastingontwijkers.

Dat de salderingsregeling zo ongelooflijk eenvoudig is dat iedereen het begrijpt en ertoe overgaat om panelen op het dak te leggen (hoera, 5 jaar terugverdientijd!) betekent dat het hier om een stimulerings maatregel gaat. De overheid stimuleert zonnestroom bij huishoudens. Dat moet dus afgeschaft worden omdat het teveel opbrengsten scheelt. Hoe sympathiek van de heren bewindslieden. En de heren gaan door met het stimuleren van echt grote uitstoters (…. mmm…  luchtvaart?). Die mogen lekker doorgaan met CO2 uitstoten doordat er helemaal geen of weinig energiebelasting op hun energieconsumptie wordt geheven.

Kortom: afschaffen van de salderingsregeling voor zonnestroom voor particuliere huishoudens betekent de dood in de pot voor zonnepanelen. Wie schaft er nog zonnepanelen aan als je niet mag salderen? Het gaat om liefst 70% van de opbrengst van uw panelen, namelijk de stroom die terug het net in gaat. Over die opbrengst gaat u straks belasting betalen. Op duurzaam opgewekte, eigen zonnestroom! Of u maar even belasting wil betalen op de groente uit uw eigen groentetuintje. Dit is helemaal slecht voor mensen met een warmtepomp. Die gaan straks belasting gaan betalen op stroom die ze in de zomer ‘opsparen’ om die in de winter te gebruiken om hun warmtepomp te laten draaien. Nou moe! Reden voor mij om even te wachten met de aanschaf van een warmtepomp. Waanzinnig idee, dat afschaffen. Ik heb die petitie meteen ondertekend.