Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Windfarm met Tesla accu-opslag in South Australia

In de staat South Australia heeft men vorig jaar de laatste met steenkool gestookte elektriciteitscentrale gesloten en wordt de elektriciteitsvoorziening in stand gehouden met zonneenergie, windenergie en import (van kolenstroom(!)) uit het aanpalende Victoria. Verleden jaar braken tijdens een freak storm  een paar hoogspanningsmasten  en moest tegelijk een windpark worden stilgezet wegens te harde wind. Het elektriciteistnet werd instabiel en viel uit. De hele staat met 1,7 miljoen inwoners zat 24 uur zonder stoom. Koren op de molen voor fossiele lobbyisten (“zie je wel: duurzame energie deugt niet – onbetrouwbaar”, schamper-de-schamper, enz).

Het bestuur van de staat South Australia stuurt nu aan op de installatie van een mega-accu, te plaatsen bij de windfarm ‘Hornsdale’, genoeg om het een tijdje uit te zingen als er weer een catastrofe plaatsvindt of er in de zomer te veel vraag en te weinig aanbod is.  De firma Tesla gaat die accu bouwen: een 100 MW/129 MWh power pack van lithium ion batterijen, van hetzelfde type neem ik aan als in de Tesla auto’s zit.  Elon Musk himself heeft aangeboden om de accu te leveren binnen 100 dagen na de officiele bestelling.

Ze zijn daarin South Australia  buitengewoon innovatief bezig. Penetratie van zonnestroom bij eigen woningen is 25%, dat wil dus zeggen op elke 4 woningen 1 met zonnepanelen. Hoe is de penetratie in ons land? 5%? Hoe innovatief en duurzaam zijn wij? Hoeveel procent elektriciteit wordt bij ons opgewekt uit hernieuwbare bronnen? Waar ik mij het meest bezorgd over maak is het onvoorstelbare slakkentempo van de energietransitie in ons land.

bronnen:

techcrunch

persbericht van Tesla