Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Youless gebruikers: tip!

Ik kreeg van een bezoeker van deze website een bericht over zijn ervaringen met de YouLess. Dit apparaatje is een van de items waarvan ik mijn ervaringen beschrijf op de pagina Meters en loggers. Heel; aardig berichtje en daarom plaats ik het hier:

==============================================

Beste,
Ik ben sinds november 2019 een tevreden gebruiker van een Youless om de bruto produktie van mijn zonnepanelen in Friesland te meten. De gegevens worden doorgestuurd  naar de uitstekende site PVOutput (Schapenhuis).  Daarbij gebruik ik het DIN rail metertje gekocht op de website van Youless.
U maakt op de beschrijving van de Youless gebruik van de optische pulsteller om de Youless te voeden, geplakt op deze kWh meter.
Ik heb eerst geprobeerd die optische pulsteller te gebruiken in combinatie met een DMMetering mechanische kWh teller. Dat is me totaal niet gelukt. Deze kWh meter hing verticaal aan de muur in de meterkast. Mogelijk plakte e.e.a. niet goed. Bovendien zat er nog een groen lampje vlakbij het rode puls lampje.
Hoe het ook zei: de tellingen kwamen niet c.q. niet goed door in de Youless.
Daarna heb ik de digitale kWh meter  van de Youless website erbij besteld. De digitale kWh teller heeft ook een SO uitgang (op de foto zichtbaar vlak bij de letter B) , die met een bijgeleverd draadje rechtstreeks kan worden aangesloten op het Youless blokje.  Ook dat was een beetje gepruts met een miniem stekkertje aan de Youless kant, maar het werkt sindsdien wel vlekkeloos.
 Misschien een idee om deze SO verbinding in meten = weten erbij te vermelden?
Overigens veel dank voor het tekeningetje hoe de kWh teller moet worden aangesloten tussen de omvormer en de meterkast, de bijgeleverde handleiding is inderdaad nogal hopeloos voor een leek zoals ik.
Met vriendelijke groeten,  GJ